2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-lenduletet-kaphat-roma-kozpont-epitese-2072743/

Új lendületet kaphat a roma központ építése

További kormányzati segítséget kap a roma oktatási és kulturális központ építése, a kabinet újabb lépéseket tesz a beruházás meggyorsítására. A Kormány.hu-n közzétett tervezet szerint módosítják azt a júniusi rendeletet, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az építkezést.

A központ Budapest belvárosában egy leromlott állapotban lévő épület korszerűsítésével, kibővítésével, átalakításával jön létre. A beruházó az elmúlt hetekben feltárta az ingatlan helyzetét és a beruházáshoz kapcsolódóan az adott körülmények között megismerhető peremfeltételeket is. Az azóta felmerülő új tények teszik most szükségessé a kormányrendelet módosítását. A beruházással összefüggésben így most már nem szükséges beszerezni az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, ahogyan a településképi véleményezési eljárást és a településképi bejelentést sem kell lefolytatni, és változnának a beépíthetőségi határok – derül ki a kormányrendeletből.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A létesítmény Cziffra György nevét viseli majd

A roma oktatási és kulturális központ létrehozása már régóta tervben van, a kormánydöntés tavaly ősszel született meg. A tervek szerint ez lesz az az intézmény, amely összegyűjti és hozzáférhetővé teszi a hagyományos roma kultúra kincseit, lehetőséget teremt az alkotóknak a megjelenésre, a roma kultúra értékeinek a társadalom minél szélesebb körében való megismertetésére, színvonalas körülmények között, komplex módon bemutatva a roma nemzetiségi kultúra hagyományait, valamint oktatási programok lebonyolításának is teret adva. A fejlesztés keretében a központnak elsősorban a közösségi, művészeti képzéshez és oktatáshoz kapcsolódó funkciókat kell ellátnia.

Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára egy korábbi budapesti konferencián arról beszélt, hogy a felzárkózáspolitika egyik kiemelt területe a művészet, mivel a kultúra terepén megszűnnek az ellentétek. „Nagy hiányossága az országnak, hogy még nincs cigány kulturális központ, de szerencsére már elindult ennek a tervezése” – mondta akkor. A központ a tervek szerint Cziffra György zongoraművész nevét viseli majd, aki a nyomorból és a szegénységből küzdötte fel magát és lett világhírű, így élete példaértékű lehet mindenkinek.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!