2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-konyv-forradalom-nemzetkozi-hattererol-2474149/

Új könyv a forradalom nemzetközi hátteréről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzetközi hátterét járja körbe az 1956 újragondolása – Megszállás, megtorlás, menekülés, befogadás című könyv, amelynek bemutatóját szombaton tartották a Kossuth Klubban.

– A huszonkét szerző munkájából összeállított és tizenegy országról szóló tanulmánykötet célja elsősorban az, hogy képet adjon korabeli szomszédaink, Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia, valamint Ausztria reakciójáról – fogalmazott Simon János, a kötet szerkesztője. Szavai szerint a tanulmányokból az is kiderül, hogy Olaszországban és Spanyolországban is jelentős tábora volt a forradalom támogatóinak; az ibériai állam még fegyveres segítséget is nyújtott volna hazánknak, ám ezt az amerikaiak megtiltották.

A kötet szerzői között számos egyetemi oktató és kutató mellett szerepel Szapáry György közgazdász, Fricz Tamás politológus és Szabó Tibor filozófus, valamint az időközben elhunyt Juhász György, akinek a kötetet ajánlották.

 Fortepan

A kötet tizenegy állam véleményét ismerteti 1956-ról

Simon János arra is kitért, hogy szeretnék, ha a Neumann János Egyetem szeptemberben induló társadalomtudományi tagozatán ez a kötet a legújabb kutatási eredményeket felhasználó más szakkönyvekkel együtt a normál szakirodalom része lenne. Mint mondta, így a hallgatók 1956-ról, Tria­nonról és más jelentős nemzeti történelmi eseményekről is a leginkább naprakész tudáshoz juthatnának. A kötet a Kodolányi János Főiskola, a Retörki kutatóintézet és a Mikes Kelemen Alapítvány együttműködésében, valamint a PADA Alapítvány támogatásával jelent meg a CEPoliti kiadó gondozásában.

A rendezvényen Kodolányi-díjat vehetett át Hegedűs Tamás, a Kodolányi János Főiskola végzős hallgatója.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!