2017. június 27., kedd, László napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-keszitmenyek-tudorak-kezelesere-1603963/

Új készítmények a tüdőrák kezelésére

A tüdőrák a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus Magyarországon és világszerte is. Hosszú évek kutatásának és fejlesztésének köszönhetően már nemcsak kemoterápiával, hanem célzott terápiával is tudják kezelni, amellyel a betegek túlélési aránya megduplázódott.

A célzott terápia szájon át szedhető készítményekkel történik, amelyekre eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelmet lehetett leadni, idén áprilistól viszont társadalombiztosítási támogatással is elérhetők.

Az egyedi méltányossági kérelem azt jelenti, hogy a beteg sajátos helyzetét figyelembe véve, a méltányosság elve alapján az Országos Egészségpénztár egyedi támogatást nyújt azokra a gyógyszerekre, tápszerekre és gyógyászati segédeszközökre, amelyeket nem finanszíroz a társadalombiztosítás.

Készpénzt közvetlenül nem kapnak a betegek, hanem a kérelem elfogadásával csökkentik az önrészt, vagyis kedvezményes áron juthatnak hozzá.

Hazánkban évente több mint tízezren betegednek meg tüdőrákban – ezek 90 százalékáért a dohányzás felelős –, és csaknem 8 ezer beteg hal meg. Az új megbetegedések legnagyobb részét az úgynevezett nem kissejtes tüdőrák teszi ki. Ezeknél a hámsejt által termelt receptor megváltozik, és folyamatosan növekedésre, illetve osztódásra utasítja a sejteket, így daganatnövekedést vált ki.

Ennek a folyamatnak a megállítását célozza az egyik új készítmény, amelynek hatásosságát több száz beteggel végzett klinikai vizsgálatok igazolják. A kemoterápiás kezeléssel összehasonlítva a célzott kezelésben részesülő betegek állapotromlása 21 százalékkal csökkent, a betegség előrehaladása lassult, és a kezelés sokkal kevesebb mellékhatással járt.

A másik készítmény olyan receptorokat támad meg, amelyek a daganatokat tápláló erek kialakulásáért és fenntartásáért felelnek. Ezt a daganattípust általában már előrehaladott stádiumban diagnosztizálják. A másodvonalbeli kezelések célja, hogy a jó életminőség fenntartása mellett meghosszabbítsák az élettartamot: ez a 27 országban, 1300 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok szerint a készítménnyel sikeres.

A kemo- és a célzott terápiák mellett a harmadik lehetséges kezelési mód az immunterápia, amelyet korábban csak önmagában végeztek, ma már azonban jellemző, hogy kombinálják a többivel.

A cél az, hogy mindig megtalálják az adott betegnek legmegfelelőbb, személyre szabott terápiát.

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!