2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-keszitmenyek-tudorak-kezelesere-1603963/

Új készítmények a tüdőrák kezelésére

A tüdőrák a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus Magyarországon és világszerte is. Hosszú évek kutatásának és fejlesztésének köszönhetően már nemcsak kemoterápiával, hanem célzott terápiával is tudják kezelni, amellyel a betegek túlélési aránya megduplázódott.

A célzott terápia szájon át szedhető készítményekkel történik, amelyekre eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelmet lehetett leadni, idén áprilistól viszont társadalombiztosítási támogatással is elérhetők.

Az egyedi méltányossági kérelem azt jelenti, hogy a beteg sajátos helyzetét figyelembe véve, a méltányosság elve alapján az Országos Egészségpénztár egyedi támogatást nyújt azokra a gyógyszerekre, tápszerekre és gyógyászati segédeszközökre, amelyeket nem finanszíroz a társadalombiztosítás.

Készpénzt közvetlenül nem kapnak a betegek, hanem a kérelem elfogadásával csökkentik az önrészt, vagyis kedvezményes áron juthatnak hozzá.

Hazánkban évente több mint tízezren betegednek meg tüdőrákban – ezek 90 százalékáért a dohányzás felelős –, és csaknem 8 ezer beteg hal meg. Az új megbetegedések legnagyobb részét az úgynevezett nem kissejtes tüdőrák teszi ki. Ezeknél a hámsejt által termelt receptor megváltozik, és folyamatosan növekedésre, illetve osztódásra utasítja a sejteket, így daganatnövekedést vált ki.

Ennek a folyamatnak a megállítását célozza az egyik új készítmény, amelynek hatásosságát több száz beteggel végzett klinikai vizsgálatok igazolják. A kemoterápiás kezeléssel összehasonlítva a célzott kezelésben részesülő betegek állapotromlása 21 százalékkal csökkent, a betegség előrehaladása lassult, és a kezelés sokkal kevesebb mellékhatással járt.

A másik készítmény olyan receptorokat támad meg, amelyek a daganatokat tápláló erek kialakulásáért és fenntartásáért felelnek. Ezt a daganattípust általában már előrehaladott stádiumban diagnosztizálják. A másodvonalbeli kezelések célja, hogy a jó életminőség fenntartása mellett meghosszabbítsák az élettartamot: ez a 27 országban, 1300 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok szerint a készítménnyel sikeres.

A kemo- és a célzott terápiák mellett a harmadik lehetséges kezelési mód az immunterápia, amelyet korábban csak önmagában végeztek, ma már azonban jellemző, hogy kombinálják a többivel.

A cél az, hogy mindig megtalálják az adott betegnek legmegfelelőbb, személyre szabott terápiát.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal a csodatevés jegyében

A Szeged 2012. október 28-án győzött legutóbb 7 góllal a Veszprém ellen, azaz nincs más hátra, mint lekopírozni a négy és fél éves mutatványt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!