2017. november 22., szerda, Cecília napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-kepzesek-es-osztondij-informatikushallgatoknak-2450350/

Új képzések és ösztöndíj informatikushallgatóknak

A tervek szerint ösztöndíjat kapnak az informatika szakos hallgatók – mondta lapunknak Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára tegnap a Trendforduló az informatika szakokon című konferencia után. Arról még nem született döntés, hogy a februári keresztfélév vagy a szeptemberben kezdődő tanév kezdetén vezetik be az ösztöndíjat. A rendezvényen az is elhangzott, hogy ebben a tanévben tíz százalékkal többen kezdhették el tanulmányaikat az egyetemi informatikai szakokon.

Idén először nőtt ugrásszerűen az informatikai képzésekre jelentkezők és a felvettek száma a felsőoktatásban, a tanév elején tíz százalékkal több hallgató kezdhette el tanulmányait – hangzott el tegnap az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által közösen rendezett Trendforduló az informatika szakokon című konferencián. Szinte minden előadó jelezte, hogy bár ez az adat pozitív trendfordulót jelez, van még tennivaló, hogy az oktatási rendszer – igazodva a digitalizáció kihívásaihoz – elegendő
számú számítástechnikust képezzen a piac számára.

MTI/Czeglédi Zsol

Kiugróan emelkedett a számítástechnikai szakokra jelentkezők száma

A konferencián Horváth Zita, az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy informatikus üzemmérnök néven új alapképzést indít az Emmi 2018 őszétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen és a Pannon Egyetemen, a mesterképzésben pedig megjelenik két választható szakirány, amelyek elengedhetetlenek az önvezető járművek fejlesztéséhez.

Horváth Zita arról a jelenségről is beszélt, hogy az informatikus alapszakos hallgatókat igen korán elcsábítják a cégek, ezért kevés a diák a mesterképzésen. – Ez is az indítéka annak, hogy a kormány az informatika szakos hallgatók számára ösztöndíj bevezetését tervezi. A Klebelsberg-ösztöndíj megmutatta, hogy ez is segít motiválttá tenni a diákokat – emelte ki felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

– Arról még nem született döntés, hogy a februári keresztfélév vagy a szep-temberben kezdődő tanév kezdetén vezetik be az ösztöndíjat a leendő számítástechnikusoknak, de az már tudható, hogy havi százezer forintról van szó, amelyet azok kaphatnak, akik legalább 24 kreditet szereznek és 3,5-nél jobb a tanulmányi eredményük – mondta lapunknak a konferencia után Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Hirdetés

Kiemelt

Építőipari csúcsra készül a szakma

Csúcstalálkozón tárgyalja meg a nemzetgazdasági tárca az építőipar legfontosabb szereplőivel az ágazat jelenlegi helyzetében sürgető tennivalókat.

Poszt-trauma

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!