2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-katonai-repulogepek-regi-szemelyzettel-1319488/

Új katonai repülőgépek régi személyzettel

A környező országok, a visegrádi négyek tapasztalatait is figyelembe veszik a Magyar Honvédség stratégiai légiszállító-képesség megújítása során. Ezek az ismeretek különösen értékesek lehetnek Magyarországnak, egyebek közt az alkalmazhatóság, a pilóták és a műszaki kiszolgálószemélyzet átképzése, valamint az üzemeltetés területén. A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben ugyanis a légierő állományában lévő műszaki személyzetet megtartják az elavult An–26-os szállító repülőgépeket váltó korszerűbb típusok kiszolgálásához is, és nem bízzák civil cégekre ezt a feladatot.

A magyar kormány a környező országok tapasztalatait is figyelembe veszi az idejétmúlt katonai szállítógépek cseréjéhez, és ehhez elő is tudja teremteni a szükséges forrásokat – tudta meg lapunk honvédségi forrásból. Mint arról beszámoltunk, a korszerűsítés több okból is elkerülhetetlen. A jelenleg szolgálatot teljesítő An–26-os típusjelű repülőgépek mára elavultak, a szállítóképességre azonban szükség van a katonáink missziós szállításaihoz, amelyek egyre nehezebben és egyre költségesebben megoldhatók. Az An–26-osok alkalmatlanok arra is, hogy nagy létszámú katonai erőt vagy haditechnikai eszközöket telepítsünk át légi úton.

Jelenleg segítségre szorulnánk akkor is, ha egy háborús vagy katasztrófa sújtotta területről kellene evakuálni magyarokat. Várhatóan három-öt könnyű és közepes repülőgép beszerzése várható. Az egyelőre még nem ismert, hogy milyen típusú gépeket szereznek be a honvédségnek, a környező országok szállítórepülőgép-vásárlásai alapján azonban megállapítható, milyen gépek jöhetnek szóba. A honvédség szakértői azonban leszögezték: a műszaki kiszolgálást a jelenlegi állomány átképzésével fogják megoldani.

Forrás: MTI

Lecserélik az elavult An–26-os szállítógépeket

Csehország például a kétezres évek végén vásárolt EADS CASA C–295 típusú szállító repülőgépeket, amelyek legfeljebb 9 tonna terhet vagy 71 katonát képesek szállítani. Előkészítetlen kifutópályákkal is megbirkóznak, emellett kis területen is képesek a le- és felszállásra. Ez a géptípus már számos katonai misszióban és humanitárius katasztrófahelyzetben bizonyított.

Románia 2010-ben rendelt hét Alenia C–27J Spartan közepes szállító repülőgépet. Az olasz Leonardo-Finmeccanica által gyártott dupla turbópropelleres gép 60 katonát vagy 46 légideszantost, illetve 36 hordágyat tud szállítani. Maximális teherbíró képessége 10,5 tonna és képes 500 méternél rövidebb kifutópályáról is felszállni, illetve azon landolni. Emellett alkalmas kereső-felderítő feladatok elvégzésére, miközben humanitárius vészhelyzetekben is bevethető.

Szóba jöhet még a Hollandia és Luxemburg által 2016-ban megrendelt Airbus A330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) típusú repülőgép is, amellyel a fent említett feladatok elvégzése mellett nagy teljesítményű légi utántöltő képességgel is rendelkezik. Legfeljebb 111 tonnányi üzemanyagot, illetve 300 katonát, vagy 45 tonna rakományt, vagy 130 hordágyat képes szállítani.

Alternatíva lehet továbbá az Airbus A400M típusú szállító repülőgép is, amely 37 tonnáig terhelhető, képes helikoptereket vagy szárazföldi harcjárműveket is szállítani, de 116 teljesen felszerelt katona vagy ejtőernyős is kényelmesen elfér a zaj- és vibrációszigetelt, légkondicionált raktérben. Egyhuzamban csaknem 9000 kilométert képes megtenni, és akár még a sivatagban is le tud szállni.

És természetesen egy „régi darab”, az amerikai Lockheed által gyártott C–130 Hercules is befutó lehet. Ez a gép ugyanis gyakorlatilag bármilyen feladatra alkalmas, személy- és rakományszállításra, légi utánpótlás célba juttatására, légi üzemanyag-utántöltésre, sebesültek evakuálására, humanitárius katasztrófahelyzetek kezelésére, harci helyzetben a földi csapatok légi támogatására, felderítésre és megfigyelésre.

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!