2016. május 28., szombat, Emil, Csanád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-igazgatoja-lesz-a-magyar-nemzeti-muzeumnak-268606/

Új igazgatója lesz a Magyar Nemzeti Múzeumnak

Új vezető kerül a Magyar Nemzeti Múzeum élére: július elsejétől Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) főigazgatója veszi át az irányítást – értesült lapunk. A Magyar Nemzeti Múzeumot – 2010. február 1-jétől – öt éven keresztül Csorba László történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vezette, majd 2015. február 1-jétől december 15-ig megbízott főigazgatóként folytatta munkáját. Információink szerint január elsejétől további fél évig marad a múzeum megbízott vezetője.

Varga Benedek ugyancsak történész végzettségű szakember, a SOM vezetői posztja mellett tavaly március óta a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága elnöki tisztségét tölti be. Utóbbi szervezet a múzeumokat és múzeumi szakembereket fogja össze, és tavaly megválasztott elnökségének céljai között szerepelt a közép-európai országokkal való együttműködés erősítése, továbbá a magyar múzeumi szakma eredményeinek nemzetközi népszerűsítése.

A többek között a Semmelweis Ignác egykori szülőházában működő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum – amely egyébként tavaly ünnepelte megnyitásának 50. évfordulóját – az orvostudomány és a gyógyszerészet hazai és nemzetközi történetéből ad ízelítőt. Az állandó kiállítás az ókortól a XX. század elejéig tartó fejlődés tárgyi, művészeti és írásos emlékeit mutatja be, míg az időszaki kiállítások egy-egy különleges téma köré csoportosítják anyagukat. Az intézmény névadójának alakja előtt 2013-ban a Semmelweis ikon című kiállítással tisztelegtek, majd tavaly nyáron, Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából rendhagyó tárlat nyílt a múzeumban. Ennek célja volt, hogy bemutassa, miként változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A SOM-nak otthont adó tabáni épület nemcsak az anyák megmentőjeként tisztelt orvos szülőháza, hanem az 1960-as évek óta végső nyughelye is, így nemzetközi zarándokhelynek számít.

Kiemelt

Kurd jelvényt viselnek az amerikai katonák

A szóvivő úgy kommentálta az esetet, hogy az amerikai katonák saját védelmük érdekében több helyen használják regionális erők mintáit.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés