2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-igazgatoja-lesz-a-magyar-nemzeti-muzeumnak-268606/

Új igazgatója lesz a Magyar Nemzeti Múzeumnak

Új vezető kerül a Magyar Nemzeti Múzeum élére: július elsejétől Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) főigazgatója veszi át az irányítást – értesült lapunk. A Magyar Nemzeti Múzeumot – 2010. február 1-jétől – öt éven keresztül Csorba László történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vezette, majd 2015. február 1-jétől december 15-ig megbízott főigazgatóként folytatta munkáját. Információink szerint január elsejétől további fél évig marad a múzeum megbízott vezetője.

Varga Benedek ugyancsak történész végzettségű szakember, a SOM vezetői posztja mellett tavaly március óta a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága elnöki tisztségét tölti be. Utóbbi szervezet a múzeumokat és múzeumi szakembereket fogja össze, és tavaly megválasztott elnökségének céljai között szerepelt a közép-európai országokkal való együttműködés erősítése, továbbá a magyar múzeumi szakma eredményeinek nemzetközi népszerűsítése.

A többek között a Semmelweis Ignác egykori szülőházában működő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum – amely egyébként tavaly ünnepelte megnyitásának 50. évfordulóját – az orvostudomány és a gyógyszerészet hazai és nemzetközi történetéből ad ízelítőt. Az állandó kiállítás az ókortól a XX. század elejéig tartó fejlődés tárgyi, művészeti és írásos emlékeit mutatja be, míg az időszaki kiállítások egy-egy különleges téma köré csoportosítják anyagukat. Az intézmény névadójának alakja előtt 2013-ban a Semmelweis ikon című kiállítással tisztelegtek, majd tavaly nyáron, Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából rendhagyó tárlat nyílt a múzeumban. Ennek célja volt, hogy bemutassa, miként változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A SOM-nak otthont adó tabáni épület nemcsak az anyák megmentőjeként tisztelt orvos szülőháza, hanem az 1960-as évek óta végső nyughelye is, így nemzetközi zarándokhelynek számít.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

KVÓTAREFERENDUMKormányszóvivő: helytelen távolmaradásra buzdítani

Kovács Zoltán azt mondta, hogy történelmi jelentőségű népszavazásról és nemzeti ügyről van szó, ezért el kell menni voksolni.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!