2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-funkciokkal-segit-digitalis-egeszsegugy-2572957/

Új funkciókkal segít a digitális egészségügy

November 1-jei bevezetése óta nemcsak hogy jól vizsgázott az elektronikus egészségügy, de új fejlesztésekkel is bővült. December 15-ig várhatóan minden gyógyszertár csatlakozik a rendszerhez.

Megérkezett az a 23 milliárd forintnyi uniós forrás, amelynek jelentős részét az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) fejlesztésére költhetik – jelentette be a jó hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának e-egészségügy koordinációjáért felelős miniszteri biztosa. Vartus Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy december 15-ig várhatóan minden gyógyszertár csatlakozik a rendszerhez, a 3100 patikából már csak körülbelül ötvennél van teendő.

Ahogy ezt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban bejelentette, a határidő után a patikák csak az e-receptekre kaphatnak támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől. A miniszteri biztos sietett hozzátenni, személyre szabott támogatást nyújtanak minden olyan rendelőnek, kórháznak és gyógyszertárnak, amelyik még nincs bekötve az EESZT-be.

Utóbbi kapcsán elhangzott: a november 1-jei bevezetés óta többször frissítésen és finomhangoláson esett át a rendszer – anélkül, hogy a felhasználók ezeket érzékelték volna –, így mára nagyon gyors válaszidejűvé, stabil működésűvé vált. A jövőben pedig újabb kényelmi funkciókkal is bővülni fog: például nemcsak e-mailben, hanem SMS-ben is értesítik a betegeket, ha új egészségügyi leletük, beutalójuk, e-receptjük keletkezik – sorolta Szabó Bálint.

Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főosztályvezetője a fejlesztések között említette, hogy már készül egy mobilapplikáció, a felhasználók ezen keresztül is fognak tudni rendelkezni az adataikról vagy éppen e-receptet kiváltani. Ezenkívül orvosi eszközökről is azonnal információ­kat küldhetnek a rendszerbe, például a vérnyomásmérő pontos eredményeit látja így a kezelőorvos.

Az ÁEEK feladata, hogy ha mégis probléma adódna működés közben, azt orvosolják a szoftvergyártók segítségével, ám ehhez arra is szükség van, hogy a felhasználók azonnal jelezzék, ha hibát észlelnek. A főosztályvezető hangsúlyozta, a digitális konzorcium lehetővé teszi, hogy egyik intézményből a másikba küldjenek például EKG-leletet vagy röntgenképeket anélkül, hogy a betegnek mint közvetítőnek kellene közreműködnie ebben, akár több száz kilométert utazva.

Szabó Bálint a Magyar Idők kérdésére elmondta: a cél az, hogy az e-receptet egyre több esetben az orvos iktassa be a rendszerbe már a felíráskor, ne a gyógyszerészek, így gyorsul az adminisztráció, és kevesebbet kell várni a patikákban.

Kiemelt

Cottbusban nem viselik el a bevándorlókat

Újra ellentétbe kerültek egymással a hétvégén a németek és az idegenek az egykori NDK-hoz tartozó Cottbusban – számolt be róla a tegnapi német sajtó.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!