2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tul-az-otszazadik-magyar-szivtranszplantacion-2481532/

Túl az ötszázadik magyar szívtranszplantáción

Európában hazánkban végzik a második legtöbb szervátültetést
Egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfin végezték el az ötszázadik magyarországi szívátültetést a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A félezer műtét a klinika és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet közös érdeme, az utóbbiban végzik ugyanis a gyermek-szív­transzplantációkat, eddig összesen negyvenötöt.

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2017 januárjában ünnepelte a kardiológusszakma az első sikeres hazai szívtranszplantáció 25. évfordulóját, most pedig arról adott hírt a Semmelweis Egyetem, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán megtörtént az ötszázadik magyarországi szívátültetés.

Merkely Béla klinikaigazgató, az egyetem klinikai rektorhelyettese elmondta: 455 műtétet helyben végeztek el felnőtteken, további 45-öt pedig pedig gyermekeken a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. A klinikán az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve; csak az elmúlt esztendőben 51, míg idén eddig 46 ilyen magas technikai igényű, összetett beavatkozást hajtottak végre.

Fotó: Kurucz Árpád

A klinikán immár negyedszázada végeznek sikeres beavatkozásokat

Merkely Béla tájékoztatása szerint ezt az előrelépést több fejlesztés segítette: létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, fejlesztették az infra­struktúrát, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika mindezeknek köszönhetően a szívátültetések számát tekintve az európai centrumok rangsorában a második, és világviszonylatban is benne van az első tízben.

A rektorhelyettes hozzátette: a sikeres felnőtt-szívátültetési program feltétele a megfelelő humán erőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésé­ben és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan szakasszisztensnek van meghatározó szerepe.

A klinika jelenleg az egyetlen hely Magyarországon, ahol felnőttek új szívet kaphatnak; itt végezte el az első sikeres hazai szívátültetést 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor. Az első új szíves, Schwartz Sándor a mai napig a negyedszázada kapott donorszervvel él. Az első sikeres gyermek-szívátültetést pedig 2008. október 8-án idősebb Hartyánszky István professzor végezte el Magyarországon a Kardiológiai Intézetben.

A transzplantációt nagyban segíti, hogy tíz éve megalakult az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája. Ide futnak be a kórházakból a jelentések a potenciális donorokról, és ők szervezik meg az Eurotransplantból érkező szervek fogadását is.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!