2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tudogyulladas-kevesebb-lehetne-betegek-szama-2536759/

Tüdőgyulladás: kevesebb lehetne a betegek száma

Az idősek védőoltását is ingyenessé kellene tenni
Akár már évi félmilliárd forintos költségvetési támogatás elegendő lenne ahhoz, hogy a jelenleginél lényegesen kevesebb idős ember kerüljön kórházba, illetve haljon meg bakteriális tüdőgyulladás következtében. A szakemberek évek óta szorgalmazzák, hogy a csecsemőkhöz hasonlóan az időseknek is tegyék ingyenessé a pneumococcus okozta fertőzés elleni védőoltást.

Minden életkorban okozhat súlyos betegségeket – középfül-, arcüreg-, tüdő- vagy agyhártyagyulladást, sőt vérmérgezést és gennyes ízületi gyulladást is – a streptococcus pneumoniae nevű baktérium (pneumococcus), a legveszélyeztetettebbek azonban az öt év alattiak és a 65 év felettiek.

A gyermekeknek 2014 óta az állam a kötelező oltási rend részeként ingyen biztosítja a pneumococcus baktérium elleni oltást, és a Magyar Infektológiai Társaság már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pneumococcus fertőzések gyakorisága és halálozási aránya ötvenéves kortól – az immunrendszer gyengülésével párhuzamosan – meredeken emelkedik, ezért ezen életkor felett mindenkinek ajánlott a védőoltás. Hasonlóan foglalt állást az Országos Epidemiológiai Központ, ám az idősebbek ingyenes védőoltásáról egyelőre nem született döntés.

Fotó: MTI

Egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védelmet ad

Pedig számítások szerint akár már évi félmilliárd forintos költségvetési hozzájárulás elegendő lenne ahhoz, hogy kevesebb idős ember kerüljön kórházba, illetve haljon meg bakteriális tüdőgyulladás következtében.

Mivel egyetlen adag vakcina élethosszig tartó védelmet biztosít, fokozatos bevezetéssel, például az aktuálisan nyugdíjba vonulók vagy bizonyos életkori csoportok számára biztosított térítésmentes oltással az idős generáció jelentős hányada védetté válhatna néhány év alatt. A pneumococcus védőoltás Szlovákiá­ban idén szeptembertől az 59 év felettieknek, Csehországban szintén ez évtől a 65 év felettieknek ingyenes.

A védőoltás jelentőségét mutatja, hogy a bakteriális tüdőgyulladás okozta halálozás a modern antibiotikumos terápia ellenére is változatlanul 12 százalék körüli az elmúlt hatvan évben Európa-szerte. Az 50–64 közöttiek közül évente nyolc-tízezren, a 65 év felettieknél már 22-25 ezren szorulnak kórházi kezelésre évente tüdőgyulladás miatt.

A több mint 16 ezer forintba kerülő védőoltást információink szerint tavaly kevesebb mint hat és fél ezren adatták be.

Az idősek gyakran a tünetmentes, de a garatjukban baktériumot hordozó unokáktól kapják el a fertőzést, ami egy influenza szövődményeként vezethet súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedéshez. Az influenzajárványok halálos áldozatainak többségénél valójában a pneumococcusos felülfertőződés okozza a tragédiát.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!