2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tovabb-targyalnak-koztisztviseloi-berrol-2206066/

Tovább tárgyalnak a köztisztviselői bérről

Újra a kormány elé kerül a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremelése, amit egyszer már tárgyalt a kabinet – erről beszélt tegnap lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő elmondta, erre azért van szükség, mert pontosítani kell az eredeti javaslatcsomagot. – Január elsejétől szerintem megérkezik a béremelés, már csak annak mértéke kérdéses – szögezte le. A TÖOSZ elnöke rámutatott arra, hogy a kormány valószínűleg egy ahhoz hasonló megoldást fogad majd el, mint amit korábban ők nyújtottak be. Úgy véli, hogy a kabinet is a finanszírozás felől közelít a kérdéshez.

Emlékezetes, a TÖOSZ több önkormányzati érdekszövetség által is támogatott javaslata abból indult ki, hogy a mostani finanszírozási rendszerben nem lehet az illetményalaphoz hozzányúlni, mert azt jelen pillanatban sem a költségvetési törvényen, sem pedig a kormányzati szándékon nem lehet keresztülvinni.

– A tisztviselőnként bruttó 4,58 millió forintos éves „fejpénzt” kellene több lépcsőben megemelni – ismertette korábban a TÖOSZ javaslatát Schmidt Jenő.

Hozzátette akkor: az önkormányzati rendszer önálló, de tekintettel a feladatfinanszírozásra, az állami támogatást csak bérekre tudja fordítani az önkormányzat. Kitért arra is, hogy ez a javaslat szerinte összhangban van a szakszervezet sztrájkkövetelésében foglaltakkal, ugyanakkor beleilleszthető a mostani, önkormányzati autonómiát nem bántó finanszírozási rendszerbe. Schmidt Jenő úgy kalkulált, hogy a változtatás jövőre 23 milliárd forint többletköltséget jelentene az államnak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke ezzel kapcsolatban korábban lapunknak egyértelművé tette: a TÖOSZ javaslata jó alapot jelent, de ők nemcsak a finanszírozást szeretnék megoldani, hanem azt is, hogy a dolgozókhoz eljusson a pénz.

Azt mondta, hogy éppen ezért fenntartják a sztrájkköveteléseiket, továbbra is azt szeretnék, ha január 1-jével 60 ezer forintra emelkedne a kilenc éve változatlanul 38 650 forintos illetményalap. Fontosnak tartják azt is, hogy a közigazgatás napját foglalják törvénybe.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!