2017. március 26., vasárnap, Emánuel napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tomegesen-rugtak-ki-magyar-oktatokat-ceu-rol-1398034/

Tömegesen rúgtak ki magyar oktatókat a Soros alapította CEU-ról

Szinte az összes főállású magyar tanárt elbocsátották a a Soros György által alapított Central European University (CEU) Business School-ról – értesült a Magyar Idők.

Úgy tudjuk,

az érintett dolgozókat még tavaly október tájékoztatták arról, hogy az intézmény összeolvad a közgazdasági tanszékkel, ami pozíciók megszűnésével jár majd. A vezetőség költséghatékonysággal indokolta az átszervezést.

Ezt a bejelentést sokáig nem követte intézkedés, majd múlt héten levélben tájékoztatták a kollégákat arról: mindenkivel leülnek átbeszélni a továbbiakat. Ez meg is történt, és végül 17 embert már elbocsátottak, de várhatóan még további kollégáknak is felmondanak a következő hónapokban.

A már elbocsátottak között volt, akit nyugdíjaztak, illetve a lejáró szerződését nem újítják meg.

Úgy tudjuk, az érintetteknek felajánlották a közös megegyezést, aminek értelmében ha valaki négy éve már az intézmény dolgozója és aláírja a megállapodás, amelynek része a titoktartás is, végkielégítésben részesülhet.

Az intézkedéssel két képzés, a nappali és a levelező Master of Business Administration (MBA) képzés szűnik meg, azonban úgy tudjuk, utóbbit egy év múlva újra akarják indítani, csak már a magyar kollégák nélkül.

Forrásunk hangsúlyozta,

a most elbocsátott tanárok nagyon népszerűek a diákok körében, akik már tervezik, hogy a rektorhoz fordulnak a döntés miatt.

Érdekesség, hogy bár a döntést a költséghatékonysággal indokolták, egyetlen külföldi tanárt sem bocsátottak el, akik a magyar oktatóknál jóval többet, csaknem kétszer annyit keresnek.

A felmondásnak egyébként nagyon előnytelen az időzítése az álláskeresésre kényszerülő oktatók számára, mivel a nemzetközi jelentkezések decemberben lezárultak.

A CEU-t 1991-ben alapította Soros, s a korabeli sajtóhírek szerint akkor 20 esztendőre előre évi tíz millió dollárt biztosított a működéséhez. Az összeget a ’90-es években fokozatosan növelte, majd 2001-ben létrehozott egy 250 millió dolláros alapítványt a további finanszírozás biztosítására. 2007 végéig az egyetem kuratóriumának elnöki posztját maga Soros töltötte be, aztán hivatalosan kivonult a CEU-ból. Ugyanakkor az egyetemről az is elmondható, hogy szorosan együttműködik az amerikai milliárdos „civil” szervezeteivel, például az Open Society Institute-tal.

A CEU SORSÁRÓL NEM TÁRGYALT A KORMÁNY

Lázár János a kormányinfón a Közép Európai Egyetemmel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta, hogy nem tud arról, hogy a kormány be akarná záratni a CEU-t. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint még nem érkezett ilyen javaslat a kormányhoz, de ha érkezik, megvizsgálják. „Sok minden felmerül Soros Györggyel kapcsolatban, de az egyetem sorsát a kormány nem tárgyalta” – mondta Lázár János.

 

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!