2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/toborzasba-kezdett-honvedseg-1814854/

Toborzásba kezdett a honvédség

A Veszprém Arénában bemutatónapot szerveznek, Hajdú-Biharban katonai roadshow indul
Toborzó kampányba kezdett a honvédség. A tervek szerint a 23 fővárosi kerülettel együtt az ország 197 járásában állítanának fel tartalékos századokat a jövőben. Hamarosan elkezdődik az év legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata is, amelynek részeként számos szárazföldi és légi eszköz fog áthaladni Magyarországon; Pápára telepítenek egy ejtőernyős-köteléket, amelyet Romániában, Bulgáriában fognak ledobni – tudtuk meg Takács Attila dandártábornoktól, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának vezetőjétől.

– Jelenleg is több ezer önkéntes tartalékos katonája van a honvédségnek, akikkel kiegészíthető a szerződéses és hivatásos haderő rendkívüli helyzet esetén? Miért kell újakat toborozni – a 23 fővárosi kerülettel együtt – az ország 197 járásában?
– Az látszik, hogy a jelenlegi tartalékos állomány zöme azokból áll, akik a korábbi haderőcsökkentés során kikényszerültek a hivatásosok közül. Ők nagy részben ötven év fölöttiek, ezért az elkövetkezendő tíz évben nyugállományba fognak vonulni, így elengedhetetlen újabb tartalékosok toborzása. A terveink szerint az előttünk álló tíz évben minden járásban megalakul egy önkéntes területvédelmi század, amelynek nemcsak a toborzását, de a kiképzését is helyben oldanánk meg. Ezek a tartalékosok egy rendkívüli helyzetben – árvíz vagy természeti katasztrófa esetén – gyorsan mozgósíthatók lennének.

Forrás: Éberling András

Takács Attila dandártábornok szerint a nemzeti identitást is erősíthetik a fiatalokban

– Miért érdekelhet egy mai fiatalt ez a lehetőség, mit tudnak kínálni neki, hogy tartalékos szolgálatot vállaljon?
– Egyrészt olyan képességeket szerezhet a kiképzések során, amit a polgári életben is jól hasznosíthat. Javul a tájékozódási képessége, megtanulja, hogyan viselkedjen vészhelyzetben, ami a mai világban egyre fontosabb. A túlélő képesség mellett pedig azt is megtanulhatja, hogyan tud egy közösség részeként, csapatban dolgozni. Ráadásul a honvédséghez, illetve a tartalékosokhoz csatlakozó fiatalokban erősödhet a lokálpatriotizmus is, hiszen helyben, a saját szűkebb hazájukért, annak védelmében végzik a tevékenységüket. A nemzeti identitásuk is erősödhet a katonai hagyományok megőrzésével.

– Mi a helyzet azokkal, akik már harminc-negyven évesek? Ők is kaphatnak katonai kiképzést?
– Igen, valamennyi korosztály jelentkezését várjuk. Ez azért fontos, mert az elmúlt tizenhárom évben, a sorkatonaság megszűnése után felnőtt egy olyan generáció, amely már apaként sem rendelkezik semmilyen katonai ismerettel, tehát a gyermekeinek sem tudja átadni azt a morális értéket, amelyet a honvédelem ügye jelent.

– Kérdés azonban, hogy szívesen elengednek-e valakit a munkahelyéről a különböző kiképzésekre. A munkáltatók kapnak ezért valamilyen támogatást?
– Most is van lehetőség kompenzációra: ha valaki tartalékos katona lesz, a honvédség a munkáltatóval is szerződést köt arról, hogy a kiképzések, bevonultatások idején kompenzálják a kieső bevételeit. Emellett folyamatosan dolgozunk egyéb ösztönzők kialakításán is.

– Hol van az a korhatár, ahonnan kezdve már lehet toborozni erre a pályára az embereket?
– A szakemberek szerint 13 éves kortól lehet megszólítani a fiatalokat. Ilyenkor persze csak bemutatjuk a honvédséget, játékos formában, különféle versenyeken ismertetjük a gyerekekkel, hogy miről szól a katonai hivatás. A középiskolában ezt lehet folytatni választható érettségi tantárgy oktatásával, szervezett sporttevékenységgel, illetve táboroztatással. Később aztán csatlakozhatnak a honvédség szervezetéhez is, de ha csak az marad meg, hogy civil állampolgárként támogatják a honvédelem ügyét, már akkor is sokat elértünk.

– Hol lesznek a legközelebbi toborzó események, ahol jelentkezni lehet?
– Ezeket a rendezvényeket országosan meghirdetjük, de a legnagyobb mértékű toborzást most két területen, Veszprém és Hajú-Bihar megyében kezdtük el. Utóbbiban egy roadshow-val megyünk körbe a településeken, járási székhelyeken. Veszprémben június 14-re honvédelmi napot szervezünk, ahol a fővárosi és dunántúli alakulatok mutatkoznak be az Arénában. Ezeken felül minden toborzóiroda és Kormányablak nyitva áll azok előtt, akik a katonai hivatást szeretnék választani. Ott vagyunk az interneten és a közösségi oldalakon, elindítottunk egy weboldalt Irányasereg.hu címmel.

– Mi a helyzet a szerződéses katonákkal: mekkora a hiány?
– Bizonyos szakmákban a civil élet számos területén jelen van a munkaerőhiány problémája, ez alól a honvédség sem kivétel. Szerencsére a Honvédelmi Minisztérium vezetése és a kormány felismerte, hogy az illetményeket versenyképessé kell tenni. Ennek hatására már jönnek is vissza hozzánk azok közül, akik korábban úgy döntöttek, hogy elhagyják az állományt.

– Egy szerződéses mennyit kereshet, ha nincs érettségije, de felvették katonának?
– Kezdő fizetésként legalább bruttó 180 ezer forintot, nettó mintegy 120 ezer forintot, de ehhez számos pluszjuttatás is jár. Fizetjük az utazási költségeit, a kiképzéseknél az étkezését. Ha a laktanyában lakik vagy a nőtlen szállón, akkor természetbeni ellátásra jogosult, nem kerül pénzébe a kiemelt egészségügyi ellátás sem. A családja is számos támogatásban, kedvezményben részesül. Ami azonban még fontosabb: egy kiszámítható életpálya előtt áll, ahogy halad előre, nő az illetménye is.

– Igazán sok pénzt a missziókban kereshetnek a katonák. Egy szerződéses katona is eljuthat ilyen külszolgálatra?
– Természetesen. Alapvetően csak az a különbség a szerződésesek és a hivatásosok között, hogy az egyik élethosszig, a másik meghatározott ideig vállalja a szolgálatot. Ha teljesíti a követelményeket, egy szerződéses katona is előre tud lépni, ki tud jutni misszióba.

– Hogyan változtak meg a kiképzések az utóbbi években?
– Teljes átalakulásra volt szükség, hiszen a hadviselésben is új módszerek jelentek meg. A hadszíntéren szerzett, valamint a szövetségesekkel cserélt tapasztalatok alapján modernizáltuk a kiképzés rendszerét.

Ez azt jelenti, hogy szinte mindenkinek kommandósképességre kell szert tenni, hogy rajtaütéseket tudjon végrehajtani?
– A kommandósképesség is nagyon fontos, de műveleti területen csak meglévő képességek összekapcsolásával lehet eredményeket felmutatni, így szükség van a légierő és szárazföldi haderőnemek valamennyi fegyvernemének együttműködésére.

– Ehhez akkor át kell alakítani a kiképzőbázisokat is?
– A kiképzőbázisok átalakítása folyamatosan napirenden van, a szövetségesekkel együtt igyekszünk ezekhez az új eljárásokhoz igazítani a felkészítéseket. A várpalotai központi gyakorlótéren hazai, NATO- és amerikai beruházások is lesznek. A beépített (lakott) területen vívott helyiségharcra való felkészítés előtérbe került.

– Több mint tízezer NATO-katona és haditechnikai eszköz fog átvonulni Magyarországon egy nagy hadgyakorlat részeként a nyáron. Hivatalosan a kiképzés fő oka az orosz fenyegetés, de ezzel most mire készülünk? Hagyományos vagy új típusú kihívásokra?
– A NATO-nak azt kell begyakorolnia, hogy viszonylag kisebb létszámú erővel, gyorsan és mobilisan tudjon rea­gálni, és ütőképes erőket áttelepíteni más térségekbe. Most Közép-Európában, illetve Dél-Európa országaiban készülnek fel arra a katonák, hogyan tudják a szövetséges erőket befogadni, irányítani és támogatni a továbbhaladásukat. A szövetség gyakorlatsorozatának részeként Magyarországon lesz műszaki (pontonhídépítés), lövész- és különleges műveleti erőket felvonultató gyakorlat légi és tüzérségi támogatással.

– Ez azt jelenti, hogy nálunk is össz­pontosítanak erőket, amelyeket délebbre fognak szállítani?
– Igen. Például Pápára fognak telepíteni egy ejtőernyős-köteléket, amelyet Romániában, Bulgáriában fognak ledobni. Számos szárazföldi és légi eszköz fog áthaladni Magyarországon.

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!