2016. szeptember 1., csütörtök, Egyed, Egon napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tobias-jozsef-aktivizalta-boldvai-laszlot-465973/

Tóbiás József aktivizálta Boldvai Lászlót

Tóbiás József nem hivatalosan a Tocsik-botrányban megpörkölődött Boldvai Lászlót kérte fel az MSZP adósságrendezésének menedzselésére – értesült MSZP-s körökből a Magyar Idők. Lapunk úgy tudja, a szocialista pártelnök azért szánta el magát a lépésre, mert elégedetlen Katona Tamás pártigazgató munkájával.

Mint köztudott, a tisztújítás előtt álló párt meglehetősen rossz anyagi körülmények közé lavírozta magát. Nemrég már a tágas Jókai utcai székházból is költözni kényszerült, és komoly problémát okoz a korábban felvett bankhitel törlesztőrészleteinek kigazdálkodása is. Szocialista forrásunk tájékoztatása szerint Boldvai aktivizálása megrökönyödést váltott ki a párt meghatározó politikusainak a körében.Ismert, a salgótarjáni politikus, Puch László előtt éveken keresztül ő irányította a Magyar Szocialista Párt pénzügyeit. Boldvai pártpénztárnoki működése a Tocsik-ügy 1996-os kirobbanása után szűnt meg.
Bár annak idején szinte a csapból is ez folyt, érdemes felidézni az ügy lényegét. A Horn-kormány alatt az ÁPV Rt. azzal bízta meg Tocsik Mártát, hogy az önkormányzatokkal tárgyalva alkudja le a privatizált állami vállalatok belterületi földjei után a helyhatóságoknak járó összeget.

A jogásznő és a privatizációs társaság közötti két megbízási szerződés szerint Tocsik Márta sikerdíja az ÁPV Rt. önkormányzati követelésekkel kapcsolatos tiszta megtakarításainak 10 százaléka, ami végül összesen 804 millió forintra rúgott. Ezt az állami cég ki is fizette a jogásznőnek, aki viszont a sikerdíjából, tisztázatlan okokból, összesen 343 millió forintot utalt át két cégnek, amelyek semmifajta munkát nem végeztek, ellenben MSZP-s, illetve SZDSZ-es kötődéssel bírtak. A vállalkozások a botrány kirobbanásakor visszautalták a szóban forgó összeget.

Boldvai nyilatkozik 1997-ben, miután a szakbizottság inditványozta mentelmi jogának felfüggesztését

Forrás: MTI

Boldvai nyilatkozik 1997-ben, miután a szakbizottság inditványozta mentelmi jogának felfüggesztését

2003-ban a Legfelsőbb Bíróság (LB) – hatévi pereskedést és több, egymásnak ellentmondó ítéletet követően – felmentette Tocsik Mártát a csalás vádja alól, magánokirat-hamisítás miatt viszont 400 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a jogásznőt. Boldvai László MSZP-s honatya és Budai György SZDSZ-hez közel álló vállalkozó esetében az LB helybenhagyta az első fokon hozott felmentő ítéletet. Budait és Boldvait egyébként a megismételt bírósági eljárásban zsarolással vádolta az ügyészség.

Boldvai politikusi karrierjének nem vetett véget a botrány, egészen 2014-ig országgyűlési képviselőként tevékenykedett. A honatyák vagyonnyilatkozatainak összevetésekor kiderült, ő büszkélkedhetett a legnagyobb – 1050 négyzetméteres – ingatlannal. A salgótarjáni luxusrezidencia képe számos alkalommal szerepelt a napilapok oldalain, ám vagyonosodási eljárás végül nem indult Boldvai­val szemben, aki a Nógrád megyei MSZP-ben a mai napig „élet-halál ura”.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LUGASFél csajka méz

Megtudhatjuk, miként őrzi háromnegyed évszázad múltán is nagy idők kis tanúja a világégés személyre szabott verzióját, az ő külön történetét.

Poszt-trauma

A Klubrádióban tegnap meghalt a 2008-ban elhunyt Paul Newman

Bemondták.

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!