2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tobb-penz-jut-szakkepzokben-nyelvoktatasra-2166379/

Több pénz jut a szakképzőkben nyelvoktatásra

Pölöskei Gáborné: Fontos a diákok munkaerőpiaci kompetenciáinak fejlesztése
„A médiában megjelentekkel ellentétben nemhogy kevesebbet, de éppen többet költ a kormányzat a szakképzésen és felnőttképzésen belül nyelvoktatásra. A korábbi években 5,37 milliárd forint állt rendelkezésre évente erre a célra, míg az elkövetkező három év alatt évente 7,42 milliárdot terveztünk be a nyelvi képzés támogatására” – mondta el lapunknak Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

Az utóbbi fél évben jelentős átalakuláson ment át a szakképzés és felnőttképzés stratégiai iránya, ugyanis a piac szereplőinek az igényeihez való igazodás, a szakképzésben tanulók – legyen az gyerek vagy felnőtt – kompetenciái-nak fejlesztése a cél, nem egy-egy képző önös érdekei vezérlik azt – mondta lapunknak Pölöskei Gáborné.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár ismertetése szerint ennek értelmében alakították át a szakképzés és felnőttképzés éves fejlesztési tervét, a gazdaság igényeihez igazították a nagyvállalatok, kis- és középvállalatok, illetve szakképző iskolák fejlesztési támogatásait. Mint mondta, ennek egy része az idegen nyelvi képzés, ami a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez manapság már elengedhetetlen.

– A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (Nyesze) több alkalommal támadta a változtatásokat a balliberális médián keresztül, keseregnek, hogy a népszerű, tavaly állami pénzből elindított „ingyenes angol és német nyelvi képzés” lehetősége megszűnt, illetve jóval kevesebb lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Fotó: MTI/Komka Péter

A képzések hatékonyságát is vizsgálnák

– A valóság az, hogy az uniós pályázatokból a fejlesztéseket úgy alakítottuk át, hogy a gazdaság szereplőinek az igényei, és ne egy-egy képző elvárása érvényesüljön. Így szakmai képzések, a digitális kompetencia fejlesztése és egyéb szakképzést támogató fejlesztések mellett terveztünk természetesen nyelvi képzést is – magyarázta Pölöskei Gáborné.

Az uniós pályázati lehetőségeken túl tavaly indult a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője elnevezésű képzés, amely tananyagának döntő része idegennyelv-oktatás a helyettes államtitkár szerint. Pölöskei Gáborné arról is szólt, hogy erre bár 12 ezren jelentkeztek, csak 18 százalékuk, közel kétezer tanuló tett záróvizsgát, ami szerinte sokat elmond a képzés minőségéről.

Kiemelte, hogy tavaly ezt az oktatást csak nyelviskolák végezhették, a szakképzési centrumok csupán a szervezést bonyolították. – Megítélésem szerint a fejlesztési forrásokat nemcsak el kell költeni, hanem a hatékonyságukat is vizsgálni kell – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, majd hozzátette, hogy különösen akkor igaz ez, amikor a képzés ingyenességét költségvetési forrás biztosítja, meghatározott szabályok mentén.

– A médiában az is megjelent, hogy kevesebbet költ a kormányzat a szakképzésen és felnőttképzésen belül nyelvoktatásra, pedig a valóságban több pénzt fordít rá – emelte ki a helyettes államtitkár. Ismertetése szerint a korábbi években 5,37 milliárd forint állt rendelkezésre évente erre a célra, míg az elkövetkező három év alatt évente 7,42 milliárdot terveztek be a nyelvi képzés támogatására.

– Az idegen nyelvi képzésekre tehát 22,26 milliárd forint forrást terveztünk a következő időszakra – összesített a helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy ezek a vállalatok dolgozói, illetve a szakképzési centrumokban tanuló diákok idegen nyelvi fejlesztését fogják szolgálni. – Különösen szeretnénk figyelni a 11., 12. és 13. évfolyamos szakgimnáziumok tanulóira, akik 2020-ban felvételizhetnek egyetemre, főiskolára, és számukra már felvételi követelmény lesz egy középfokú nyelvvizsga is, így a GINOP–6.1.3. idegen nyelvi készségek fejlesztése pályázati konstrukció elsősorban az ő képzésüket kívánja támogatni, mintegy 4,58 milliárd forint erejéig – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: alapvető érdek a magyar nagyvállalatok számának növekedése

A Béres Gyógyszergyár kapacitásbővítő beruházásánál a kormányfő kiemelte: a szolnoki gyár kapacitásbővítésének köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Poszt-trauma

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!