2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tobb-erv-szol-romai-part-menten-tervezett-gat-megepitese-mellett-1469905/

Több érv szól a Római-part mentén tervezett gát megépítése mellett

A Nánási úti építkezést sokkal jobban megsínylené a természet

Műszaki, biztonsági szempontból a római-parti árvízvédelmi nyomvonalat javasolja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Nánási út–Királyok útja nyomvonallal szemben – mondta Nagy László docens. A vizsgálatot végző csoport vezetője hétfő este a békásmegyeri közösségi házban tartott lakossági fórumon több száz érdeklődő előtt kifejtette: a két nyomvonal hasonló hosszúságú és magasságú mobil árvízvédelmi fal építését tenné szükségessé, hasonló lenne a kivágandó fák száma is, és hasonló fenntartási, üzemeltetési költségekkel járna.

Nagy László szerint azonban különbség mutatkozik egyebek mellett a védett terület nagysága, a szükséges közműkiváltások, a lehetséges árvízi károk, a területi kisajátítások vagy a Duna szennyeződése szempontjából. Ráadásul a Nánási úti nyomvonal nagyobb mértékben érintené a természetet.

A közbekiabálásokkal kísért fórumon Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavasszal hoz végleges döntést. Mint mondta, nem lehet nem figyelembe venni a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a korábbi és jelenlegi fővárosi közgyűlések vízpart menti nyomvonalat támogató állásfoglalását és a mostani, a két nyomvonalat összehasonlító vizsgálat eredményét.

A Duna menti mobil védmű látványterve

Forrás: MTI

A Duna menti mobil védmű látványterve

A fórumon több hozzászóló szorgalmazta a nyomvonalakról készült tanulmányok nyilvánosságra hozatalát, és egyebek mellett azt hiányolták, hogy nem vették figyelembe a lakosság véleményét, valamint a környezetvédelmi, szociológiai szempontokat. Volt olyan, aki tüntetést helyezett kilátásba, a Főpolgármesteri Hivatal elé. Az eseményen felszólalt Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője is, akik „valódi társadalmi vitát” és a gáttal kapcsolatos döntés későbbre halasztását szorgalmazták.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Római-part jelenlegi rekreációs funkcióját szeretnék megtartani, és eszük ágában sincs lakóövezetté vagy mássá átminősíteni.

A beruházás hátteréről elmondta, hogy a főváros már rendelkezik az Európai Unió tízmilliárd forintos támogatási szerződésével, a fennmaradó költséget pedig Budapest állja. Közlése szerint a fórumon bemutatott prezentációk, a főváros, a Műegyetem összehasonlító elemzése és tanulmánya pedig az egyetem honlapján lesz elérhető.

Hirdetés

Kiemelt

De hát tudtuk…

Igen, tudtuk előre. Pontosan tudtuk, hogy csak idő kérdése, és valahol be fog következni.

Poszt-trauma

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

A manchesteri áldozatokon viccelődött a szabadúszó

Írónak talán nem neveznénk.

Zürzavar az arénában

Videón a robbantás pillanata.

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!