2017. április 26., szerda, Ervin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tobb-erv-szol-romai-part-menten-tervezett-gat-megepitese-mellett-1469905/

Több érv szól a Római-part mentén tervezett gát megépítése mellett

A Nánási úti építkezést sokkal jobban megsínylené a természet

Műszaki, biztonsági szempontból a római-parti árvízvédelmi nyomvonalat javasolja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Nánási út–Királyok útja nyomvonallal szemben – mondta Nagy László docens. A vizsgálatot végző csoport vezetője hétfő este a békásmegyeri közösségi házban tartott lakossági fórumon több száz érdeklődő előtt kifejtette: a két nyomvonal hasonló hosszúságú és magasságú mobil árvízvédelmi fal építését tenné szükségessé, hasonló lenne a kivágandó fák száma is, és hasonló fenntartási, üzemeltetési költségekkel járna.

Nagy László szerint azonban különbség mutatkozik egyebek mellett a védett terület nagysága, a szükséges közműkiváltások, a lehetséges árvízi károk, a területi kisajátítások vagy a Duna szennyeződése szempontjából. Ráadásul a Nánási úti nyomvonal nagyobb mértékben érintené a természetet.

A közbekiabálásokkal kísért fórumon Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavasszal hoz végleges döntést. Mint mondta, nem lehet nem figyelembe venni a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a korábbi és jelenlegi fővárosi közgyűlések vízpart menti nyomvonalat támogató állásfoglalását és a mostani, a két nyomvonalat összehasonlító vizsgálat eredményét.

A Duna menti mobil védmű látványterve

Forrás: MTI

A Duna menti mobil védmű látványterve

A fórumon több hozzászóló szorgalmazta a nyomvonalakról készült tanulmányok nyilvánosságra hozatalát, és egyebek mellett azt hiányolták, hogy nem vették figyelembe a lakosság véleményét, valamint a környezetvédelmi, szociológiai szempontokat. Volt olyan, aki tüntetést helyezett kilátásba, a Főpolgármesteri Hivatal elé. Az eseményen felszólalt Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője is, akik „valódi társadalmi vitát” és a gáttal kapcsolatos döntés későbbre halasztását szorgalmazták.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a Római-part jelenlegi rekreációs funkcióját szeretnék megtartani, és eszük ágában sincs lakóövezetté vagy mássá átminősíteni.

A beruházás hátteréről elmondta, hogy a főváros már rendelkezik az Európai Unió tízmilliárd forintos támogatási szerződésével, a fennmaradó költséget pedig Budapest állja. Közlése szerint a fórumon bemutatott prezentációk, a főváros, a Műegyetem összehasonlító elemzése és tanulmánya pedig az egyetem honlapján lesz elérhető.

Kiemelt

Bájos egymásrahangoltság

A 2013-ban Vági Bence rendező-koreográfus által alapított Recirquel Magyarország első újcirkusz-társulata világszerte hamar hírnevet szerzett.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!