2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tobb-eljarast-inditott-nav-titokzatos-welsz-ugy-kapcsan-334738/

Több eljárást is indított a NAV a titokzatos Welsz-ügy kapcsán

Teherautónyi dokumentumot vizsgálnak a nyomozók, akik mellett okmányszakértő is dolgozik
Költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt eljárás indult az adóhivatalnál a két éve rejtélyes körülmények között elhunyt Welsz Tamással és ismeretlen társaival kapcsolatban – tudta meg a Magyar Idők. Teherautónyi dokumentumot vizsgálnak jelenleg is a nyomozók, akik mellett okmányszakértő is dolgozik az ügyön. Welsz Tamásról az is kiderült, hogy több hatóság is figyelte, amiről valószínűleg ő is tudott. A végül hamvába holt új nemzeti légitársasághoz, a Sólyom Airwayshez és Simon Gábor volt szocialista politikushoz is köthető férfi tevékenységéről a közeljövőben újabb részletek kerülhetnek napvilágra.

Több adóigazgatási eljárást is kezdeményeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) és megkerestek egy sor másik hivatalt is, hogy további bizonyítékokat szerezzenek be a Welsz Tamás és ismeretlen társai ügyében folyó nyomozásban – tudta meg a Magyar Idők a NAV bűnügyi sajtóirodájától. Az adóhivatalt a Fővárosi Főügyészség bízta meg 2014 augusztusában a nyomozással, amely jelenleg költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt tart. Az említett adóigazgatási eljárásokról nem árult el többet a hivatal, de hasonló ügyekben az adóhatóság az adózó jogait, kötelezettségeit állapítja meg, ellenőrzi az adókötelezettségek teljesítését, a joggyakorlás törvényességét. Az adózást érintő tényekről, adatokról pedig nyilvántartást vezet, és adatokat is igazol a hivatal. A NAV-tól azt is megtudtuk, hogy az ügyön okmányszakértő is dolgozik, a bűnügyi főigazgatóság revizori főosztálya pedig elemzéseket készít. Információink szerint a hatalmas irathalmaz és a lefoglalt számítástechnikai eszközök adatainak segítségével az érintettek kapcsolatrendszereit is vizsgálják. Az ügyben eddig gyanúsítottként senkit sem hallgattak meg, jelenleg is ismeretlen tettes ellen nyomoznak, s a nyomozás határideje 2016. március 14-e.

A hatalmas mennyiségű, bizonyos hírek szerint kisteherautónyi dokumentumot még Welsz Tamás adta át a hatóságoknak percekkel a halála előtt, amely legalább annyira rejtélyes volt, mint a férfi élete. Welsz 2014. március 20-án halt meg Budapesten egy rendőrautóban. Aznap a rendőrök először a férfi fővárosi, Logodi utcai lakásában tartottak házkutatást, ahol felmerült, hogy vannak még iratok Welsz érdi házában is. Információink szerint még az érdi házban lett rosszul, ahol bevehetett valamilyen mérget. Amikor a nyomozók látták, hogy baj van, odarohantak hozzá, és akkor hangzott el az azóta elhíresült mondat: „Uraim, bevettem valamit, nem tudnak ellene semmit tenni”. A halotti bizonyítványban az áll, hogy a halál oka nem állapítható meg pontosan, nem zárható ki a mérgezés, éppen ezért további vizsgálatok szükségesek. Ez azért lehet érdekes, mert a férfit a halála után nem sokkal elhamvasztották, azaz a halál oka tulajdonképpen még mindig nem derült ki, vagy legalábbis nem került nyilvánosságra.

Lapunknak több forrásból ismét megerősítették, hogy Welsz Tamást figyelték a hatóságok, amiről pontosan tudott, mivel forrásaink megfogalmazása szerint „irtózatos” kapcsolatai voltak. Előfordult például, hogy miután a gépe leszállt Ferihegyen, hazáig követték, majd amikor be akart állni a kocsival, odaléptek hozzá, ő pedig tudta, melyik szervezet melyik osztálya keresi, és csak annyit mondott: „Már vártam magukat.”. Arról azonban azóta sem beszél senki, hogy pontosan milyen kapcsolatai voltak. Információink szerint annyi azonban biztos, hogy egyik titkosszolgálatnál sem volt fedett ügynök, sem besúgó.

Politikai kapcsolatai azonban biztosan voltak Welsz Tamásnak. Például Simon Gábor, a szocialisták egykori elnökhelyettese, aki neki „köszönheti”, hogy letartóztatták. Simont egy Welsznél tartott házkutatás után tartóztatták le, miután találtak egy fényképével Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevelet. Ezzel később bankszámlát nyitottak, amin milliókat helyeztek el. A volt szocialista politikust az ügyészség adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsította meg. Simon Gáborról 2013 augusztusában derült ki, hogy csaknem 240 millió forintnyi valutát tart egy osztrák bankszámlán, amit nem tüntetett fel a vagyonbevallásában. A politikus akkor azt mondta, hogy eladott egy budapesti ingatlant, abból van a pénz. Miután az ügy nyilvánosságra került, Simon felfüggesztette a párttagságát, később pedig minden tisztségéről lemondott és a képviselő-jelöltségtől is visszalépett. Simon Gábort végül 2013. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. A volt szocialista politikus 2014-ben a külföldi bankszámláin tartott pénzek után több mint százmillió forint adóhátralékot fizetett be, ezzel tehát gyakorlatilag elismerte, hogy az övé a pénz, holott ezt korábban folyamatosan tagadta.

Welsz Tamás egyik titkosszolgálatnak sem dolgozott, de mindent tudott az ellene folyó megfigyelésről Fotó: Mudra László

Forrás: Mudra László

Welsz Tamás egyik titkosszolgálatnak sem dolgozott, de mindent tudott az ellene folyó megfigyelésről Fotó: Mudra László

Simon ügyében egyébként megtörtént a vádemelést megelőző utolsó jogi lépés, az iratismertetés. Ebből kiderült, hogy a politikust nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, korábbi elnevezéssel: adócsalással kívánják megvádolni. Az Origo szerint az ügyészség nyolcrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolná az MSZP volt elnökhelyettesét. Ezek lényege, hogy Simon a vádhatóság szerint valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le ország­gyű­lési képviselőként, eltitkolva a külföldön tartott pénzeket.

Itt kerül újra a képbe Welsz Tamás. Simont ugyanis felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is megvádolnák, ami a már említett bissau-guineai útlevéllel függ össze. Ezt az ügyészség szerint Simon kérésére Welsz Tamás szerezte be. Simon vallomásaiban végig kitartott amellett, hogy csak magyar állampolgár, a magyaron kívül más útlevele nincs. Az úti okmány pedig, amellyel a számláját nyitották, szerinte nem létezik.

Érdekesség, hogy Welsz Tamásnak a kiterjedt kapcsolatain túl három állampolgársága is volt. Voltak bissau-guineai, uruguayi és magyar iratai is. Welszt és akkori barátnőjét az Interpol is körözte.

A férfira a szélesebb közvélemény először akkor figyelt fel, amikor bejelentette, hogy ő az akkor nemrég alapított magyar légitársaság, a Sólyom Airways új tulajdonosa. Korábban segítője volt a Budapest–Bamako-rali szervezőinek is, és egyebek mellett segélyként mentőautókat szállított több afrikai országba. Érdekes dolgokat mesélt Welsz Tamásról az Indexnek a rali szervezője is. Szabó Gál András azt mondta, hogy a rali afrikai színhelyein ismerkedett meg Welsszel, és a tapasztalatai alapján a figurájában minimum egy diszkóbiztonsági őr, egy titkos ügynök, egy mániákus pénzgyűjtő és egy kisebbségi komplexusokkal küszködő, őrjöngő pszichopata keveredett. Szabó Gál beszélt arról a könyvről is, amit Welsz halála után írt barátnője, Horthy Andrea. A könyv egyébként már nem elérhető, az asszonyt pedig lapunk is kereste, de azt mondta, hogy Welsz Tamással kapcsolatban nem nyilatkozik, viszont levelében még hozzátette, hogy a férfiról a sajtóban eddig megjelentek nyolcvan százaléka „köszönőviszonyban sincs az igazsággal.” A Szabó Gál által elmondottak alapján feltételezhető, hogy Welszt többen is holtan szerették volna látni. Az Index szerint zavaros üzleti kapcsolatai miatt 2011-ben egy ideig bérgyilkost is ráállítottak.

Közben az is kiderült, hogy Welsz rendszeresen járt azokba a klubokba, ahol mások mellett budapesti celebek és politikusok intézték intim ügyeiket. A NAV elvileg tavasszal befejezi a nyomozást, és akkor talán többet is megtudhatunk Welsz Tamásról és kapcsolatairól.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!