2016. augusztus 31., szerda, Erika, Bella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tizmilliardokat-hoz-a-kulfoldi-orvostanhallgatok-kepzese-6027/

Tízmilliárdokat hoz a külföldi orvostanhallgatók képzése

A húszmilliárd forintot is meghaladja évente az az összeg, amit a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldiek csupán tandíjként évente kifizetnek. Becslések nagyjából még egyszer ekkora összegre teszik, amit ezen felül elköltenek nálunk a fiatalok. A magyar orvosképzés nemzetközi híre és a képzés viszonylagos olcsósága miatt évente több ezer külföldi tanul orvosnak, fogorvosnak, illetve gyógyszerésznek hazánkban.

A külföldieknek meghirdetett magyarországi angol, illetve német nyelvű orvosképzésekre minden évben többszörös a túljelentkezés. Egyrészt, mert a magyar orvosi diplomát a világon mindenütt elismerik, másrészt, mert a magas színvonalú képzés Magyarországon csak a töredékébe kerül, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.
A négy hazai, orvosképzéssel (is) foglakozó egyetemnek összességében jelenleg is több ezer külföldi hallgatója van a világ legkülönbözőbb országaiból. A képzőhelyektől kapott tájékoztatás szerint a Debrecenben tanulók közül a legtöbben Nigériából, Iránból, Izraelből és Nagy-Britanniából érkeztek, Pécsre jellemzően Németországból, Norvégiából, Iránból, a Koreai Köztársaságból és Spanyolországból jönnek, míg Budapestre Ausztráliából, Brazíliából, Egyiptomból, Japánból és Szingapúrból is érkeztek hallgatók. A Szegeden tanuló külföldi orvos-, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók 30 százaléka német, 11 százaléka izraeli, 8 százaléka nigériai állampolgár.

A jövő héten kezdődő tanévben Debrecenben csaknem félezer, Pécsett 360, Szegeden közel 350, míg a Semmelweis Egyetemen mintegy 650 elsőéves külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az orvos- és egészségtudományi képzéseken. A néhány ösztöndíjast leszámítva ők – magyar viszonylatban komoly összegű – tandíjat fizetnek azért, hogy nálunk tanulhassanak. Debrecenben a külföldi hallgatók éves tandíja, attól függően, hogy orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek vagy molekuláris biológusnak tanulnak, 8000 és 16 900 dollár között alakul. Pécsett az angol nyelven tanulók tandíja a teljes tanévre 9900 és 16 300 dollár között mozog, a legolcsóbb, mint általában, a gyógyszerész-, a legdrágább a fogorvosképzés. Német nyelven csak orvosokat és fogorvosokat képeznek, az előbbiek tandíja 13 800, az utóbbiaké 14 240 euró. Szegeden a leendő fogorvosok tandíja 16 300 dollár évente, míg az orvosképzésre beiratkozottak 15 800 dollárt, a gyógyszerészek pedig 9700 dollárt fizetnek tanévenként.

Debrecenben éves szinten 6,8, a Sem­melweis Egyetemen 6,5-7 milliárd forintot tesz ki a külföldi diákok tandíjából befolyó bevétel. A szegedi orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkaron tanuló külföldi diákok befizetéseiből tavaly 3,6 milliárd forint bevétele származott az egyetemnek, Pécsett pedig az idén 4,6 milliárd forint bevétellel számolnak ugyanebből.

Összességében a külföldi orvos-, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók által fizetett tandíj éves szinten több mint húszmilliárd forintra rúg. A külföldi orvostanhallgatók magyarországi költése azonban itt nem ér véget, hiszen tanulmányaik idején évekig itt élnek: laknak, esznek, isznak, szórakoznak. A témában készült, korábbi debreceni és pécsi felméréseket, illetve becsléseket alapul véve a nemzetközi hírű magyar orvosképzés a tandíjakból származó bevétellel körülbelül azonos, legalább 20 milliárd forintos pluszbevételt hoz Magyarországnak.

Különbözőek az arányok

Bár a Semmelweis Egyetem diákjainak harmada-negyede ma már külföldi, azért az idén is csaknem kétezer magyar elsőéves kezdheti itt meg a tanulmányait. Szegeden mintegy 400 magyar, illetve közel 350 külföldi kezdi meg az első évét, Debrecenben körülbelül ugyanannyi az állami ösztöndíjas, mint az önköltséges hallgatói létszám, Pécsett a 840 elsőévesből körülbelül 360 a külföldi hallgató.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LUGASFél csajka méz

Megtudhatjuk, miként őrzi háromnegyed évszázad múltán is nagy idők kis tanúja a világégés személyre szabott verzióját, az ő külön történetét.

Poszt-trauma

A Klubrádióban tegnap meghalt a 2008-ban elhunyt Paul Newman

Bemondták.

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!