2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tizennyolcmilliardnyi-kozlekedesi-birsag-411721/

Tizennyolcmilliárdnyi közlekedési bírság

Megközelítőleg tizennyolcmilliárd forint pénzbírságot szabott ki tavaly a rendőrség a különféle közúti szabálysértések miatt – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A hatóság statisztikái szerint az összesen 93 278 esetben megállapított teljes összeg egynegyede (körülbelül 4,3 milliárd forint) a helyszíni bírságokból adódik össze.

A rendőrség az elmúlt esztendőben közlekedési szabálysértés miatt körülbelül 3,6 milliárdnyi büntetés megfizetésére kötelezte az utazókat, az objektív felelősségen alapuló eljárások folyamán pedig 7,9 milliárd forintnyi bírságot állapított meg. A teljes összegből fennmaradó 2 milliárdot pedig a helyszíni intézkedés kapcsán közlekedési szabályszegés miatt rótta ki a rendőrség.

Az ORFK a közúti ellenőrzések számáról nem vezet statisztikát, azonban tavaly összesen 180 519 szabálysértési feljelentést regisztrált a hatóság, ez a szám körülbelül 36 ezerrel kevesebb, mint a 2014-re vonatkozó adatok. Arra a kérdésünkre, hogy a kiszabott bírságokból mennyi pénz folyt be az ORFK-hoz, a rendőrség nem tudott választ adni, mert erről a Nemzetgazdasági Minisztérium tud tájékoztatni. A tárcát kerestük, lapzártánkig nem kaptunk pontos információt az államkasszába befizetett összeg nagyságáról, későbbre ígértek tájékoztatást.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a tavalyi év első három negyedévében több mint 12 ezer közúti balesetből 420 bizonyult végzetesnek. A tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb karambolért még mindig a gyorshajtók felelnek. Így tehát az sem véletlen, hogy a rendőrség (pontosabban a jogalkotó) elrettentően nagy bírsággal szorítaná vissza a szabálysértők számát. Amennyiben valaki túllépi a sebességkorlátot, akkor a gyorshajtás mértékétől függően harmincezertől akár háromszázezer forintig terjedő bírságra is számíthat. Elsőbbségadás elmulasztása 20–30 ezer, tiltott behajtás 30 ezer, tilosban parkolás vagy várakozás 20 ezer forintnyi bírsággal büntethető. Az egyik legnagyobb bírság – százezer forint – azért róható ki, ha valaki jogosulatlanul mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet használ.

Hirdetés

Kiemelt

A németek megtörnék az átkot a legfőbb mumus olaszokkal szemben

A két együttes eddig tíz tétmérkőzést vívott egymással, és a németek egyetlenegyszer sem tudtak győzni.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!