2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tiltott-a-hidlezaras-1599268/

Tiltott a hídlezárás

A budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a csütörtökre tervezett hídlezárásokat, amelyeket a felsőoktatási törvény módosítása és a civil szervezetek átláthatóságával kapcsolatos törvényjavaslat visszavonása érdekében szerveztek civilek. A baloldali ellenzék által vélelmezett orosz befolyás elleni tüntetést a havas eső mosta el. A Soros-egyetem (CEU) mellett és a civil szervezetek átláthatósága ellen tüntetők a jövő hétre halasztották megmozdulásaikat.

Egy magánszemély tett bejelentést a hídlezárásokról, amit azonban a főkapitány a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény rendelkezései alapján megtiltott – közölte szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A hídfoglaló demonstrációra a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság hívta a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő módosítása és a civil szervezetek átláthatóságával kapcsolatos törvényjavaslattal egyet nem értőket. – A rendőrfőkapitány most is törvényellenesen tiltotta meg a szabályosan bejelentett hídlezárásainkat, ezért újra bírósághoz fordulunk, amelynek döntése jövő hétfőre vagy keddre várható – mondta el a Magyar Időknek Büki Zoltán.

A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság elnöke hozzátette: a bíróság számukra kedvező határozata esetén jövő hét csütörtökön vagy pénteken zárnák le a főváros több dunai átkelőjét. A terveik szerint a Petőfi, a Szabadság, az Erzsébet, a Lánc- és a Margit hidat vonnák blokád alá hetente egyszer, addig, amíg az általuk nehezményezett törvényeket vissza nem vonja a kormány. Hasonló akciót szerveztek már április 5-re is, de a rendőrség akkor is betiltotta a demonstrációt, ennek ellenére néhány ember megpróbált több hidat is lezárni. Ennek kapcsán Büki Zoltán hozzátette, most több mint ezren jelezték részvételüket, de akár már száz emberrel mind az öt említett átkelőt le lehetne zárni. Azt is megjegyezte: ha nagy lenne a közlekedési káosz, akkor mindenki előtt megnyitnák a lezárt hidakat.

Forrás: Kurucz Árpád

A civilek legutóbbi kísérlete a forgalom megállítására szintén kudarcba fulladt

Lefújták a szerda estére, a budapesti orosz nagykövetség elé tervezett „Állítsuk meg Moszkvát!” nevet viselő tüntetést is. A szervezők a demonstráció­hoz készült meghívóban jelezték, a „moszkvai időjárás miatt” marad el a rendezvény.

A tüntetést április 24-e, hétfő este hét órára napolták el. A szerda este 7-től induló programon felszólalt volna a Városliget megújítása ellen több mint egy éve tüntető, a Magyar Rádió régi székházára uniós zászlót kitűző Antal Nikoletta Henrietta, Puzsér Róbert megmondóember – az ő személye a Facebook-kommentek szerint erősen megosztja a tüntetőket. Beszédet mondott volna a garázdaság és rongálás miatt 37 és fél napnyi közmunkára ítélt Gulyás Márton is, akinek azért kell most dolgoznia, mert Varga Gergővel együtt festékesflakonokkal dobálták meg a Sándor-palotát, miután Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását a múlt héten.

Közben a fővárosi főügyész a középületeket, emlékműveket érintő „festékdobálások” ügyében rámutatott, hogy a garázdaság bűncselekményi alakzata erőszakos cselekményt ölel fel, a szabálysértési alakzata viszont nem. Ezek esetében külön-külön mérlegelik az adott esemény által kiváltott, kiváltható hatásokat. Ibolya Tibor közölte: a fenti jogértelmezés alapján bűncselekmény miatt emeltek vádat a Sándor-palotát dobálók ügyében, míg ettől eltérően a szabálysértési hatóság járt el a Szabadság térnél garázdálkodók esetében. Hozzátette: e jogértelmezést a bíróság is osztotta, és mindkét ügyben ennek megfelelő döntést hozott.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!