2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tiltakozo-akciokra-hergelik-tanarokat-zugloban-511984/

Tiltakozó akciókra hergelik a tanárokat Zuglóban

A Pukli István-féle Tanítanék Mozgalom felhívása a tanári szoba faliújságán
Folyamatosan hergelik egy zuglói általános iskola tanárait és az oda járó gyerekek szüleit arra, hogy vegyenek részt a különböző, a kormány oktatáspolitikája ellen szerveződő akciókban. A Pukli István-féle Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetésére készült felhívás napokig kint volt a tanáriban. A február 29-i, Nem megyek suliba nap előtt pedig a szülői munkaközösség elnöke e-mailben tájékoztatta a szülőket arról, hogy nem fogják hiányzásnak minősíteni a gyerekek távollétét.

Hetek óta az oktatási demonstrációkban történő részvételre buzdítja a tanárokat és a szülőket a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola vezetése – értesült lapunk ott dolgozó, az esetleges retorzió miatt név nélkül nyilatkozó tanároktól. Mint mondták, a politika egyértelműen beszivárgott az iskola falai közé, és megelégelték, hogy ilyen légkörben kell dolgozniuk. Úgy tudjuk, hogy a Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója vezette Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetéséről szóló felhívása – amelyet az iskolának küldtek ki – és az akció plakátja napokon keresztül kint függött a tanári szoba faliújságán. Ezenkívül az iskola titkárától lehetett átvenni azt az esernyős kitűzőt, amelyet a február 13-i tüntetést követően akartak a mozgalom emblémájává tenni a demonstrálók.

Pukli István és társai beviszik az iskolákba a politikát

Forrás: Kurucz Árpád

Pukli István és társai beviszik az iskolákba a politikát

Az intézményben nagy népszerűségnek örvendett a február 29-i, Nem megyek suliba elnevezésű akció is, ekkor az intézménybe járó 670 gyermek közül mindössze 207 jelent meg. Ebben szerepet játszhatott, hogy – mint a lapunk birtokába került, február 22-én kelt levélből kiderült – az iskola szülői munkaközösségének elnöke e-mailben tájékoztatta a szülőket arról, mi várható aznap az iskolában. – Mint tudjátok, az oktatásban régóta változásokra van szükség, amit a pedagógusok február 13-án személyesen is jeleztek a Kossuth téren. Mi, szülők támogathatjuk ezt a kezdeményezést, ha február 29-én otthon maradunk gyerekeinkkel, azaz nem mennek iskolába – áll a levélben. Az elnök ezenkívül megkérte a szülőket, ha gyermekük otthon marad, gondoskodjanak az aznapi ebéd lemondásáról, továbbá megnyugtatta a szülőket, hogy a hiányzó tanulóknak az iskola tájékoztatása alapján nem lesz igazolatlan az a nap. A lapunknak nyilatkozó egyik tanár elmondta, voltak szülők, akik tanácstalanok voltak, hogy részt vegyenek-e az akcióban. Mivel azonban úgy érzékelték, hogy a többség csatlakozik az akcióhoz, inkább ők sem engedték iskolába gyermeküket.

Úgy tudjuk, arról még nem volt szó, hogy a két hét múlva esedékes pedagógussztrájkban miként vesz majd részt az iskola. Ugyanakkor egy hete az iskolavezetés felmérte, hogy hányan lennének hajlandók sztrájkolni. A tanácskozáson a 70 fős tantestületből 45-en jelentek meg, és ebből 35-en jelezték, hogy részt vennének egy akcióban. A lapunknak nyilatkozó tanárok elmondták, hogy ezt követően az került ki a faliújságra, hogy a tantestület 90 százaléka sztrájkolna.

Pukli politikai mozgalmat épít?

Politikai mozgalom építése kezdődött Magyarországon, ahol a szakmai és politikai elemek már régen szétváltak. Pukli István, a pedagógustüntetés szervezője is csupán politikai tőkét szeretne kovácsolni – fogalmazott Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Kossuth rádió műsorában. Hozzátette: még talán maguk a pedagógusok sem teljes mértékben fogták fel, ők innentől kezdve csak ugródeszkák ahhoz, hogy valaki az ő elégedetlenségükből, frusztrációjukból politikai mozgalmat építsen. Az elemző emlékeztetett: nem először fordul elő, hogy a szakmapolitika mentén szerveződő mozgalmak később politikai mozgalmakká alakulnak át. Ez volt az internetadó elleni tüntetés kapcsán Várady Zsolt iWiW-alapító részéről, és megismétlődött Kónya Péter és Árok Kornél esetében is, akik a Magyar Szolidaritás Mozgalom után idén januárban megalapították saját pártjukat.

 

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: Európa a huszonnegyedik órában van

A terror megfékezésének feltétele az illegális bevándorlás megállítása, Magyarország ezért védi meg a saját és egyben az Európai Unió külső határát.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!