2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tiltakozo-akciokra-hergelik-tanarokat-zugloban-511984/

Tiltakozó akciókra hergelik a tanárokat Zuglóban

A Pukli István-féle Tanítanék Mozgalom felhívása a tanári szoba faliújságán
Folyamatosan hergelik egy zuglói általános iskola tanárait és az oda járó gyerekek szüleit arra, hogy vegyenek részt a különböző, a kormány oktatáspolitikája ellen szerveződő akciókban. A Pukli István-féle Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetésére készült felhívás napokig kint volt a tanáriban. A február 29-i, Nem megyek suliba nap előtt pedig a szülői munkaközösség elnöke e-mailben tájékoztatta a szülőket arról, hogy nem fogják hiányzásnak minősíteni a gyerekek távollétét.

Hetek óta az oktatási demonstrációkban történő részvételre buzdítja a tanárokat és a szülőket a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola vezetése – értesült lapunk ott dolgozó, az esetleges retorzió miatt név nélkül nyilatkozó tanároktól. Mint mondták, a politika egyértelműen beszivárgott az iskola falai közé, és megelégelték, hogy ilyen légkörben kell dolgozniuk. Úgy tudjuk, hogy a Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója vezette Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetéséről szóló felhívása – amelyet az iskolának küldtek ki – és az akció plakátja napokon keresztül kint függött a tanári szoba faliújságán. Ezenkívül az iskola titkárától lehetett átvenni azt az esernyős kitűzőt, amelyet a február 13-i tüntetést követően akartak a mozgalom emblémájává tenni a demonstrálók.

Pukli István és társai beviszik az iskolákba a politikát

Forrás: Kurucz Árpád

Pukli István és társai beviszik az iskolákba a politikát

Az intézményben nagy népszerűségnek örvendett a február 29-i, Nem megyek suliba elnevezésű akció is, ekkor az intézménybe járó 670 gyermek közül mindössze 207 jelent meg. Ebben szerepet játszhatott, hogy – mint a lapunk birtokába került, február 22-én kelt levélből kiderült – az iskola szülői munkaközösségének elnöke e-mailben tájékoztatta a szülőket arról, mi várható aznap az iskolában. – Mint tudjátok, az oktatásban régóta változásokra van szükség, amit a pedagógusok február 13-án személyesen is jeleztek a Kossuth téren. Mi, szülők támogathatjuk ezt a kezdeményezést, ha február 29-én otthon maradunk gyerekeinkkel, azaz nem mennek iskolába – áll a levélben. Az elnök ezenkívül megkérte a szülőket, ha gyermekük otthon marad, gondoskodjanak az aznapi ebéd lemondásáról, továbbá megnyugtatta a szülőket, hogy a hiányzó tanulóknak az iskola tájékoztatása alapján nem lesz igazolatlan az a nap. A lapunknak nyilatkozó egyik tanár elmondta, voltak szülők, akik tanácstalanok voltak, hogy részt vegyenek-e az akcióban. Mivel azonban úgy érzékelték, hogy a többség csatlakozik az akcióhoz, inkább ők sem engedték iskolába gyermeküket.

Úgy tudjuk, arról még nem volt szó, hogy a két hét múlva esedékes pedagógussztrájkban miként vesz majd részt az iskola. Ugyanakkor egy hete az iskolavezetés felmérte, hogy hányan lennének hajlandók sztrájkolni. A tanácskozáson a 70 fős tantestületből 45-en jelentek meg, és ebből 35-en jelezték, hogy részt vennének egy akcióban. A lapunknak nyilatkozó tanárok elmondták, hogy ezt követően az került ki a faliújságra, hogy a tantestület 90 százaléka sztrájkolna.

Pukli politikai mozgalmat épít?

Politikai mozgalom építése kezdődött Magyarországon, ahol a szakmai és politikai elemek már régen szétváltak. Pukli István, a pedagógustüntetés szervezője is csupán politikai tőkét szeretne kovácsolni – fogalmazott Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Kossuth rádió műsorában. Hozzátette: még talán maguk a pedagógusok sem teljes mértékben fogták fel, ők innentől kezdve csak ugródeszkák ahhoz, hogy valaki az ő elégedetlenségükből, frusztrációjukból politikai mozgalmat építsen. Az elemző emlékeztetett: nem először fordul elő, hogy a szakmapolitika mentén szerveződő mozgalmak később politikai mozgalmakká alakulnak át. Ez volt az internetadó elleni tüntetés kapcsán Várady Zsolt iWiW-alapító részéről, és megismétlődött Kónya Péter és Árok Kornél esetében is, akik a Magyar Szolidaritás Mozgalom után idén januárban megalapították saját pártjukat.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Új generációs tankönyvek tabletre és mobiltelefonra

Valamennyi évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek, valamint az első, ötödik és kilencedik évfolyamnak megjelentek az új generációs kiadványok.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!