2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/testnevelesi-egyetem-atalakitasa-es-fejlesztese-kozugy-358651/

A Testnevelési Egyetem átalakítása és fejlesztése közügy

A népegészségügy kritikus helyzete, a kisiskolások 40 százalékának gyógytestnevelésre szorulása és a sportoló, egészséges nemzet megteremtése indokolja a Testnevelési Egyetem (TF) fejlesztését. A környékbeli lakók számára is nyitva álló, korszerű sportlétesítmények és megnövelt, igényes zöldfelület miatt néhányan a kilátásukat féltik. Az egyetem folyamatosan egyeztet az önkormányzattal és a lakókkal, a tervek még változhatnak, finomodhatnak. Mocsai Lajossal, a TF rektorával beszélgettünk az egyetem 2018 őszére elkészülő új kampuszáról, a magyar sporttudomány megújításáról és a halhatatlanok csarnokáról.

– Mire van szükség ahhoz, hogy a magyar sportoktatás, sporttudomány a világ élvonalában kerüljön?

– Új szervezeti rendszert alakítottunk ki, amely négy intézet köré szerveződik: pedagógiai, gazdaság és társadalomtudományi, természettudományi és sportági. Ezeknek az intézetnek az élén egy-egy kutató központ van, amely koncentrálja az adott tudományág hazai és nemzetközi eredményeit. Az egyetem megkapta a komplex teljesítmény élettani laboratóriumot. Létesül teljesítményfokozó és táplálék kiegészítők vizsgálatára szakosodott kutató egység is. A meglévő két kisebb laborral együtt megadjuk azokat az irányokat – szívhalál, sportági specifikáció, utánpótlás és általános paraméterek – amelyeket vizsgálni, kutatni szeretnénk. Ezekkel a változásokkal, technikai és személyi háttérrel újra visszakerülhet az egyetem a világ élvonalába.

– Vannak, akik bírálják a Testnevelési Egyetem 36 milliárd forintos fejlesztését. Az elmúlt évtizedek mulasztását miért pont most pótolják?

– A sporttudomány a mai világban nagyon komoly centralizációt igényel. A technológiai fejlődést, az orvostudomány legújabb vívmányait mind bevetik. Ezek az eszközök most csak néhány „műhelyben” állnak rendelkezésre a TF-en. Három területen kell sürgősen javítani. Az egyik a testnevelő tanárképzés, amiben legalább tízévnyi hiátus van. A másik a sportszakember képzés visszaállítása, amit a felsőoktatásban bevezetett bolognai folyamat szinte teljes mértékben lerombolt. Kiemelten fontos még az egyetem hazai és nemzetközi elismertsége. Ennek a három pontnak ma már technikai értelemben nem felel meg az egyetem. A infrastrukturális feltételek jelenleg nem alkalmasak minőségi oktatásra. A TF nem most, hanem még a 2000-es évek közepén kezdte el az egyetem megújítását célul kitűző munkát. Akkor nem jártunk sikerrel, a pályázatunkat a parlament sportbizottsága támogatta, de végül nem írták alá a szerződést. A kerület akkori polgármesterével, Mitnyan Györggyel legalább védetté, elidegeníthetetlenné tudtuk nyilváníttatni a Sportkórház és az egyetem területét. Ezek voltak az első lépések.

– Az Alkotás és Csörsz utcai kampusz mellett más helyszínek is versenyben voltak?

– Hat helyszínt vizsgáltunk meg. Az óbudai gázgyár területe a rekultiváció elhúzódása miatt esett ki, a novemberben állami tulajdonba került Csillebérc az elmúlt évtizedekben újra erdősült, a Nemzeti Sportközpontok pedig a napi szinten ott megforduló élsportolók és a versenyek, rendezvények miatt zavarta volna a fegyelmezett rendben működő egyetemi képzésünket. Szentendre is nagyon szerette volna, hogy a kampusz a városban kapjon helyet. Még ma is több felajánlás érkezett, pedig már eldőlt, hogy a jelenlegi helyén a sportkórház ingatlanjaival kiegészülve születik újjá a TF. Az egyetem szenátusa a döntéssel a hallgatók és a leendő hallgatók érdekeit vette figyelembe. A helyi és távolsági közlekedés jó, az ország minden részéről megközelíthető az egész magyarság testnevelési egyeteme. Ez után született egy kormányhatározat, amely a kilencven éves, a világ legeredményesebb sporttudományos felsőoktatási intézményének – ide járt a legtöbb olimpiai bajnok, szám szerint 94, és világhírű edzők, amivel még az USA hasonló profilú intézményeit is megelőzzük – fejlesztését száz százalékban, hazai forrásból valósítja meg. A kabinet döntése alapján az itt működő Sportkórház nem szűnik meg, hanem feladatait – ez év második felében meghatározva – vagy szétosztja, vagy koncentráltan egy helyszínre telepíti, úgy hogy az nem zavarhatja a téli- és nyári olimpiai felkészülést. A kerületi polgárainak kedvezőbb, az itt található parkrendszert felújító, azt a nagyközönség előtt megnyitó koncepciót fogadtunk el. A kompenzáció azért is fontos, mert a tervek szerint a Csörsz utcai fejlesztésnél az ottani 14 ezer négyzetméteres parkból 3-4 ezer négyzetmétert vett volna el a futókör egyik sarka. Ennek az ígéretnek mi a tervezés folyamán maximálisan eleget tettünk.

05_Mocsai_HZ

Forrás: Havran Zoltán

– Az ominózus, keddi lakossági fórumon megjelentek egy részét csak a házuk előtti terület sorsa érdekelte.

– Minden fórumon elmondom, hogy a magyar emberek egészségügyi állapota nagyon rossz, a férfiak tíz évvel rövidebb ideig élnek, mint nyugat-európai társaik. A másik komoly probléma, hogy az általános iskolás gyerekek lassan 40 százaléka a gyógytestnevelés irányába halad, és az adat egyre romlik. Csak a gerinc és ízületi instabilitással összefüggő kezelésekre a következő években egyes számítások szerint közel 500 milliárd forintot kellene költeni. Ezért is közügy, hogy az egyetemen végzett kutatások, vizsgálatok és a képzés világszínvonalú legyen, ami nemzetgazdasági érdek is. Ezzel állnak szemben egyes, a lakossági fórumon megjelent és nagy sajtónyilvánosságot kapott vélemények. Egyéni érdekeket fogalmaztak meg, melyeket álláspontom szerint a közérdekkel egyeztetni kell. Az egyetem célja, hogy a magyar nemzet sport általi egészségfejlesztését és a sporttal történő nevelését képviselje. Egyes orgánumok ilyen-olyan értesülések alapján folyamatosan növelték a környék lakóinak frusztráltságát. A fórumon az előzetes egyeztetéseken megismert higgadtság és együttműködés helyett, valami egészen mást tapasztaltunk. Az óriási érdeklődés mellett végtelenül túlfeszített volt a hangulat. Pedig a végső tervek még csak most dőlnek el, egy látványkoncepciót mutattunk be az érdeklődőknek. Akármilyen is volt ez a négy órás fórum, három dologban a többség egyetértett: elvitathatatlan a TF jelenlegi helye és joga, valamint az, hogy itt fejlesztést valósítson meg. Az egyetem fejlesztése az Alkotás úti kampuszban és a Csörsz utcai pályák területén szükséges ahhoz, hogy megfeleljen a hazai és nemzetközi igényeknek, kihívásoknak és elvárásoknak. A magyar emberek népegészségügyi állapotának javítása miatt mindenki elismeri, hogy a munkánk támogatásra érdemes. Számtalan lakossági kérdés merült fel, amelyekkel kapcsolatban vállaltuk, hogy a részletes tervezés során megpróbálunk mindegyikre megnyugtató válaszokat adni. A fórum hivatalos lezárása után többen a teremben maradtak, akikkel folytattuk a beszélgetést, és többségük egyetértett törekvéseinkkel.

– Hogyan tovább?

– A folytatásban három dolgot szeretnénk kezelni. A közvetlen kilátást, panorámát, illetve a Csörsz utcai park egynegyed részét érintő bővítését hogyan tudjuk úgy megtervezni, hogy ezek kialakítása ne jelentsen hátrányt az ott élőknek. Az új központi épület, amely több tornacsarnokot tartalmaz, a lehető legtávolabb épül fel a lakóházaktól, az Alkotás és Hegyalja úti saroknál. Új uszoda, torna- és futó felület készül, amely megnövekedett kapacitásával nem csak a XII. kerületi gyermekeknek, nyújt majd testedzési lehetőséget. Európa legmodernebb oktatási csarnokát tervezzük, mely a terheléses mérések, mozgáselemzések széles körére válik alkalmassá, félig a földbe süllyesztve, hullámformákkal. Ennek mérete jóval kisebb lesz, mint a Csörsz utca sarkán álló irodaház és lakóépület, így a sokak által említett szélcsatorna-hatást sem fogja befolyásolni. A terv 150 millió forintos kötelező park rehabilitációt is előír számunkra. A Csörsz utcai zöldfelület mindenképpen megújul, szebb lesz. Emellett a lehető legnagyobb zöld területet szeretnénk kialakítani a kampusz területén, ami nappal mindenki előtt nyitva állna. Az atlétika-pálya fölé tervezett védőponyva is kikerült a tervből, hogy ne zavarja az ott lakók kilátását. A föld feletti és felszín alatti parkolók kialakításával pedig szeretnénk csökkenteni a már most is meglévő nagy forgalmi terhelést. A hangvédő és záró kerítéseket alapkövetelményként vállaltuk fel. Felújítjuk a műemléki, illetve elbontjuk a használaton kívüli rossz állapotú épületeket. Az első ütemben a sportkórház soha be nem fejezett épületébe költözhetünk be, ami a tanulmányi központnak adna helyet. Ez eredetileg is irodáknak és képzési helyszínnek készült, azonban egészségügyi ellátásra már nem alkalmas, mert az elmúlt tíz évben megváltoztak az uniós szabványok.

– Mikor láthatjuk az első látványterveket és mikor készül el a beruházás?

– Az első látványtervek hamarosan láthatók, több változatot mutatunk be. Akkor álltunk a nagyközönség elé, amikor még nem dőlt el minden, tehát a helyi lakóközösség igényeit is figyelembe tudjuk venni. Az egész terv szakaszosan valósul meg. Az új központi épületbe a jövő év elején költöznénk be. Először a bontásra szoruló épületekben működő egységeket kell elhelyezni. A tervezés az idei első félévben fejeződik be. A teljes kampusz 2018 szeptemberére készülhet. Kevesebb szó esik róla, de létrehozzuk a halhatatlanok csarnokát. Olyan sporttörténeti értéket akarunk teremteni, ami emléket állít a világhírű magyar sportolóinknak, edzőinknek és a fair play-díjas versenyzőinknek egyaránt. Már most sokan jelentkeztek hagyatékkal és gyűjteményekkel. Az őszi tűzvészben elpusztult emlékfal rekonstrukciója is jól áll. Komoly felajánlásokat kaptunk magánszemélyektől és vállalkozásoktól is, amelyeket ezúton is köszönünk.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Rétvári Bence: 735 ezer gyermek juthat ingyen tankönyvhöz

A diákok kétharmada, minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök ingyenesen kapja a tankönyvcsomagot

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!