2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/terror-elokeszulete-vad-2210269/

Terror előkészülete a vád

Bíróság elé álltak az Iszlám Állammal rokonszenvező fiatalok
Labilis idegrendszerű mindkét vádlott, aki az Iszlám Államhoz akart csatlakozni, illetve egyikük Vona Gábor Jobbik-elnök közösségi oldalán kamionos terrortámadás lehetőségéről írt. F. Viktort a szír határról toloncolták haza, Sz. Dániel erősen érdeklődött a terrorállam iránt.

A vádirat ismertetésével kezdődött meg tegnap a Székesfehérvári Törvényszéken az F. Viktor és társa, Sz. Dániel ellen terrorcselekmény előkészülete miatt indult büntetőper. A most 25 éves, előzetes letartóztatásban lévő móri F. Viktor az Iszlám Államhoz (ISIS) akart csatlakozni, a most 21 éves győri Sz. Dá­niel – bár nincs jogosítványa – egyebek mellett azzal fenyegetőzött az interneten, hogy ka­mionnal hajt a tömegbe.

F. Viktor a szír határig jutott, ott török titkos­szolgálati tisztek elfogták, két hónapig börtönben volt, majd hazatoloncolták. Sz. Dá­nielt Vona Gábor, a Jobbik elnöke jelentette fel, mert a nizzai terrortámadás után a politikus Facebook-oldalán fenyegetőzött hasonló terrorcselekmény elkövetésével.

A vád szerint a móri F. Viktor 2014 őszén talált rá a YouTube-on az Iszlám Állam propagandavideóira, például arra, amelyen amerikai harckocsit robbantanak fel a terrorállam harcosai. Az információ hiányát nem titkoló F. Viktornak egy ISIS-zászlós profilképű kommentelő magyarázta el, hogy a nyugati katonák milyen szörnyűségeket művelnek az országukban, majd hívta a móri érdeklődőt Szíriába, ahol bizonyosan tudna neki munkát – védelmi feladatokat – adni. F. Viktor előbb ráállt, majd visszakozott, ám 2015-ben mégis megvette a repülőjegyet egy fapados társaság isztambuli járatára.

Ekkor chatelni kezdett az interneten, a Gyakorikérdések.hu-n egy Albertodelrió nevű felhasználóval, aki Sz. Dániel volt, és aki az Iszlám Államhoz való csatlakozás után érdeklődött tőle. F. hívta, tartson vele, csak egy útlevél kell és húszezer forint repülőjegyre. A vádiratból kiderült, hogy a móri vádlott először rendőrnek gondolta a győri vádlottat, aki azt válaszolta, nem hiszi, hogy a terrorelhárítás emberei a Gyakorikérdés.hu-n nyomoznának az elkövetők után. Sz. Dánielt végül többek között az oda írt bejegyzései miatt vádolták meg.

Ő csak azért nem tartott F. Viktorral, mert nem volt se pénze, se útlevele. F. Viktor eljutott a szír–török határra, ám ott elfogták, bebörtönözték, ahol vallomása szerint folyamatosan verték, mert nem muszlim, majd hazatoloncolták.

A vádirat szerint Sz. Dániel 2016-ban, a nizzai terrortámadás utáni napokban bejegyzéseket írt Vona Gábor oldalára. Mohamedmagyar néven. Mint például: „Hamarosan szerezni fogok egy kamiont magamnak, és futhatnak a hülye emberek” vagy „A nyakba lesz szúrva a kés”, illetve „Ennek a bolygónak az ura az ISIS lesz, ez csak idő kérdése”.

Fotó: Havran Zoltán

Egy internetes oldalon beszélték meg, hogy csatlakoznak az ISIS-hez

Tegnap a tárgyaláson a vádlottak nem kívántak vallomást tenni, ám korábbi rendőrségi vallomásaikban azt mondták: kilátástalannak ítélték az életüket, ezért akartak csatlakozni az Iszlám Államhoz. F. Viktor védője, Pintér András szerint éppen azért nem kerülhetett szabadlábra az előzetes letartóztatásból, mert talajt vesztett, nincs hova mennie a börtönből.

F. nőtlen, munkanélküli, a szüleivel élt Móron, de rossz­ban volt velük, egy időre hajléktalan is lett, a szorongásai miatt pszichiátriai kezelés alatt állt, öngyilkossági kísérlete is volt. F. Viktor rendőrségi kihallgatásán beismerte, hogy elindult az ISIS-hez, védője szerint megbánta, amit tett.

Sz. Dánielt állatkínzás gyanúja ­miatt kicsapták a középiskolából, amelyet nem fejezett be. Szüleinél lakott, és a nyomozás adatai szerint egyre szélsőségesebb oldalakat látogatott az interneten, a vád szerint a világhálón gyakran Hitler, illetve a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik nevén kommunikált.

Rendőrségi kihallgatásai alkalmával eleinte nem is akarta érteni, hogy mivel gyanúsítják, majd érzelemmentesen reagált a nyomozás megállapításaira, Vona Gábor oldalára írt bejegyzéseiről pedig azt vallotta, nem gondolta komolyan, illetve hogy polgárpukkasztónak szánta a bejegyzéseket.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!