Nincs olyan tél, amikor előbb-utóbb ne ütné fel a fejét az influenzajárvány. A betegség jellemző tünetei között nemcsak a magas láz vagy az ízületi fájdalom említhető, hanem az a fajta étvágytalanság, amikor úgy érezzük, mindennek rossz íze van. Azonban még a legerősebb járvány idején is van lehetőség arra, hogy immunrendszerünket természetes ételekben található vitaminokkal eddzük. Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára úgy véli, néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás.
– Étrend-kiegészítők szedése és a „szuperélelmiszerek” fogyasztása helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekezőrendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos – mondta a szakember, aki szerint az immunrendszert erősítő értékes tápanyagokat természetes forrásból, élelmiszerekkel elfogyasztva nem lehet túladagolni, sőt ezek egymás hatását és hasznosulását is támogatják.
– A szervezet természetes ellenálló képessége jelentősen javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatású biológiailag aktív növényi vegyületeket és teljes értékű fehérjét. Az immunrendszer szempontjából kiemelt szerepe van a cinknek, amely a sejtek szaporodáshoz, újraképződéséhez szükséges – sorolta a dietetikus, példaként említve a tökmagot, a sovány marhahúst és a hüvelyes növényeket mint jó cinkforrásokat.
Szavaiból kiderült: a vitaminok közül a B12-, az A-, C- és E-vitaminok fogyasztására kell különös gondot fordítani, ám fontos, hogy ezeket – a túladagolás elkerüléséért – elsősorban ne étrend-kiegészítőkkel vigyük be szervezetünkbe, hanem természetes forrásokból. – A B12-vitamin minden állati eredetű termékben, valamint dúsított gabonapelyhekben megtalálható.
Az A-vitamin véd a fertőzésektől, mivel elősegíti a bőr és a nyálkahártya épségét, így kevesebb esélyt ad kórokozók szervezetbe jutására – sorolta. A szakember hangsúlyozta: a túlzásba vitt C-vitamin-bevitel idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet. A legjobb természetes C-vitamin-források közül a citrusféléket, a kivit, a zöldpaprikát, a kelbimbót, a karfiolt és a káposztát említette.
– A bélrendszernek is jelentős szerepe van az immunvédekezésben. A probiotikus joghurtok olyan hasznos baktériumokat tartalmaznak megfelelő számban, amelyek a vastagbélben megtapadva kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekezőrendszer épségét.
A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyaga (allicin) baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, érdemes ezért főzéshez és salátákhoz bátran használni belőle – javasolta Veresné dr. Bálint Márta, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén esetén nem gond, ha valaki egyáltalán nem tud enni, ám ilyenkor legalább napi két, két és fél liter folyadék elfogyasztása szükséges, amivel elkerülhető a kiszáradás, és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetből.
A különösen veszélyeztetett csoportoknál – gyerekeknél, és időseknél – hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén segítséget jelent a gyógyszertárban kapható sókeverékkel készített folyadék fogyasztása, amellyel pótolni lehet a szervezetből a tünetek következtében kiürült ásványi anyagokat és vizet.