2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tel-volt-matol-tavasz-jon-1604782/

Tél volt, mától tavasz jön

Vas megyében majdnem negyven településen nincs áram

Csütörtökön még első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a hófúvások és a viharos széllökések miatt, ám péntekre visszatér a tavasz: gomolyfelhős, napos idő és 9–14 fok közötti csúcshőmérséklet várható. A felmelegedés miatt a hó a hegyvidéki területeken is olvadásnak indul – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A viharos szél miatt Vas és Zala megyében csütörtökön másodfokú figyelmeztetés volt érvényben, míg Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A Dunántúl nyugati részén 90-100 kilométeres széllökések voltak.

A rendkívüli időjárás miatt az országban két település nem volt megközelíthető: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta, Komárom-Esztergom megyében pedig Pilisszentlélek – írta a Police.hu. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte azt is, hogy országszerte tizenegy út járhatatlan a hó és a kidőlt fák, letört ágak, illetve vízátfolyás miatt.

Kitértek arra is, hogy Vas megyében majdnem negyven településen nem volt áramszolgáltatás, ezért állandó rendőri jelenlétet biztosítottak a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében. Az Elmű – a katasztrófavédelemmel együttműködve – folyamatosan dolgozik az áramszolgáltatás visszaállításán. Azokra a településekre, ahol a károk olyan jelentősek, hogy nem lehet fél napon belül helyreállítani, aggregátorokat szállítanak, hogy melegedőhelyiségeket biztosítsanak a lakosságnak.

Forrás: MTI

Több helyen is szánkózáshoz és síeléshez elegendő hó esett

Hegyeinkben olyan hóréteg alakult ki, amilyen télen egyszer sem. A magasabban fekvő települések közül Bakonybél-Somhegypusztán és Sopron-Brennbergbányán is több mint 30 centiméteres, Bükkszentkereszten pedig 40 centiméteres hóvastagságot mértek.

A 45 centiméteres hótakarónak köszönhetően a Nagy-hideg-hegyi Sí- és Túraközpontban újra beindították a síliftet, látván, hogy a téli sportok kedvelői megérkeztek a helyszínre.

A meteo­rológiai szolgálat adatai szerint a Kékestetőn 47 centiméteres hóvastagságot mértek, így megdőlt az április 20-i hórekord.

Megdőlt emellett a nappali országos hidegrekord is: ugyancsak a Kékestetőn a legmelegebb délutáni órákban is csak –3 Celsius-fokot mértek.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!