2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/tanulok-nepszerusitettek-kulonbozo-szakmakat-2331892/

Tanulók népszerűsítették a különböző szakmákat

Egyre több végzős diák vesz részt pályaválasztási tanácsadáson
Sikertörténetnek tartja Németh-Tóth Edit a Szakmázz! – pályaválasztási kiállítás főszervezője a kétnapos rendezvényt, aki azt is elmondta lapunknak, hogy több mint 11 ezer regisztrált diák látogató volt, akiknek közel 30 százaléka pályaválasztási tanácsadáson is részt vehetett. A szervezők célja az is, hogy a lehetőségekhez mérten megelőzzék a munkaerő­hiányt.

Nagyon sok szakmai szervezet összefogásával jött létre a rendezvény, gyakorlatilag az összes fővárosi hiányszakma is képviseltette magát – mondta lapunknak Németh-Tóth Edit a Szakmázz! – pályaválasztási kiállítás fő szervezője.

A számok is önmagukért beszélnek: 76 szakképzést nyújtó iskola mutatkozott be a kétnapos rendezvényen, 103 fővárosi szakmával ismerkedhettek a látogatók, 12 munkáltató és szakmai szervezet is fontosnak tartotta, hogy bemutatkozzon a jövő nemzedékének.

– Hatodik alkalommal rendezzük meg a kiállítást, amelyről bátran mondhatom, hogy sikertörténet, mert évről évre emelkedik a 7., 8. osztályos látogatók létszáma – fejtegette a fő szervező. Ismertetése szerint, míg tavaly összesen 7500 látogató volt, idén ez a szám több mint 11 000-re növekedett. Szerinte mindez annak is köszönhető, hogy egyre több hetedikes és nyolcadikos diák látja be, elengedhetetlen a munka világában való tájékozódás, valamint a saját képességek megismerése.

Fotó: Teknős Miklós

A gyakorlati képzéssel is megismerkedhettek az érdeklődők

Németh-Tóth Edit arról is beszélt, hogy egy átlagos felső tagozatos diák kevés ismerettel rendelkezik saját képességeiről, ezért is fontos, hogy részt vegyen pályaválasztási tanácsadáson, arról nem is beszélve, hogy a kiállításra látogató gyerekek mennyire rácsodálkoznak arra, hogyan változott meg egy-egy szakma a technológiai fejlődés következtében.

– A szakképző iskoláknak is fontos, hogy nemcsak a nyílt napokon tudnak bemutatkozni, idén is 90 százalékuk volt jelen a kiállításon – hangsúlyozta a szakember, aki kitért arra is, hogy ettől a tanévtől egy új kormányrendelet eredményeképpen külön tanítás nélküli munkanap jár a felső tagozatos diákoknak arra, hogy megismerjenek szakmákat és pályaválasztási tanácsadáson vegyenek részt.

A fő szervező arról is beszélt, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalának ez az egyik legnagyobb horderejű támogatott kiállítása, azokat az osztályokat – a regisztrált látogatók közel 30 százaléka –, amelyek pályaválasztási tanácsadáson is részt vettek, busszal szállították a helyszínre, majd vissza az iskolába. Ez nemcsak a hátrányos helyzetű diákoknak volt óriási segítség, hanem a tanároknak is sok időt és energiát takarított meg. ­

Németh-Tóth Edit kérdésünkre elmondta, a hivatal feladata, hogy a lehetőségekhez mérten megelőzze a munkaerőhiányt a majdani munkaerőpiacon, és egyúttal a pályaválasztás előtt álló diákoknak segítsen abban, hogy megismerjék, milyen szakmák közül választhatnak. A kiállításon ízelítőt is kaphatnak, mivel közel ötszáz szakképző iskolában tanuló diák mutatja be nekik a fontosabb szakmai fogásokat az oktatásvezető tanárok segítségével. – Ez azért is nagy jelentőségű, mert az érdeklődők és a szakiskolások között csak néhány év különbség van, ami igazán barátságossá teszi a rendezvény légkörét – tette hozzá Németh-Tóth Edit.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!