2024. április 20., szombat, Tivadar napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/tamadjak-kozigazgatasi-birak-kivalasztasanak-tervet-2025361/

Támadják a közigazgatási bírák kiválasztásának tervét

Az ellenzék és a sajtó egy része ismét a demokrácia leépítésével riogat
Megkönnyítené a közigazgatási területen dolgozó, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező hivatalnokok, tisztségviselők közigazgatási bíróvá válását az Igazságügyi Minisztérium, a jelenleg hatályos pontozási rendszerben ugyanis nem kellőképpen elismert a közigazgatásból pályázók szakismerete. A változás mellett nemzetközi példák is szólnak, az ellenzék és a balliberális sajtó ugyanakkor a demokrácia felszámolásának újabb lépéseként értékeli a tárca tervezetét.

Újabb támadást intézett a közigazgatási bíráskodás korszerűsítése ellen a balliberális sajtó. A 444.hu hétfőn névtelen forrásokra és egy korábbi, az Országos Bírósági Hivatalnál készült dokumentumra hivatkozva közölt cikkében azt állította, hogy „ragadós a lengyel példa, a saját embereit ültetné a bíróságokra a magyar kormány”.

Mindezt annak kapcsán írta a portál, hogy az Igazságügyi Minisztérium (IM) egyik javaslata megkönnyítené a közigazgatási területen dolgozó, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező hivatalnokok, tisztségviselők közigazgatási bíróvá válását. A híradás nyomán nem váratott sokat magára az ellenzék reakciója: Gréczy Zsolt, a DK szóvivője levonta a következtetést, miszerint „nincs megállás a demokrácia felszámolásában”.

A tárca közleményben reagált a vádaskodásra, ebben felidézték: a közigazgatási perek jelentősen különböznek a magánjogi perektől, ami a felek eltérő, alá-fölé rendeltségi pozíciójában és a bírói testületekre vonatkozó sajátos szakmai követelményekben is megmutatkozik. A legtöbb európai országban – a többi között Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Csehországban – éppen ezért a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és a bírák kiválasztásánál elengedhetetlen követelmény a közigazgatási jogi szakismeret.

Az igazságügyi miniszter szerint a leendő ítészek pontozásakor a szakértelmet kell előtérbe helyezni

A nemzetközi példákat figyelembe véve Trócsányi László igazságügyi miniszter fontosnak tartja, hogy közigazgatási bírói álláshelyre a jövőben egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, és a pályázatok elbírálásakor elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények – derült ki a közleményből, amely egyúttal jelezte: a jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképpen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete.

Hozzátették: az IM és az OBH között szakmai egyeztetés folyik a jogszabály módosításáról. A bírósági hivatal is fontosnak tartotta, hogy a közigazgatásban töltött gyakorlati időt kellő hangsúllyal értékelhessék a pontozás során. A lengyelországi változtatásokkal való összevetést pedig a tárcánál a szakmaiatlanság iskolapéldájának tartják.

Érdemes felidézni, hogy az ellenzék korábban az önálló közigazgatási bíróságok felállításának tervét is azzal támadta, hogy a kormány ezzel voltaképpen létrehoz magának egy különbíróságot a kényes ügyek elsikálására. Ehhez képest az alkotmány- és jogtörténeti irodalomban az önálló közigazgatási bíróságok XIX. század végi felállítása úgy jelenik meg, mint fontos előrelépés úgy a szakmaiság, mint a jogbiztonság megerősítését illetően. Jellemző, hogy a Közigazgatási Bíróságot végül épp a jogállam lebontásán és a pártállam kiépítésén dolgozó kommunisták szüntették meg 1949-ben.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.