2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szombaton-szamos-unnepi-rendezvenyt-tartottak-2103595/

Szombaton is számos ünnepi rendezvényt tartottak

MTI
Már szombaton is több rendezvényt tartottak országszerte, valamint a határokon túl is az államalapítás ünnepe alkalmából. Több ünnepségen mondtak ünnepi beszédet kormánytagok, kormánypárti politikusok. Az ünnepi rendezvények lebonyolításáért felelős operatív törzs szombat reggel sikeres műszaki főpróbát tartott. A fővárosban ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, az operatív törzs vezetője szombati sajtótájékoztatón elmondta: az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó programok már szombat reggel megkezdődtek országszerte, valamint a külhoni magyarság körében is. Felidézte: az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már korábban elfogadta a rendezvények biztosítási tervét.

Szombat reggel a különböző irányítási központok közötti kapcsolatot is ellenőrizték, a műszaki főpróba sikeres volt. Az államtitkár kiemelte: látványos, értékőrző ünnepre készülnek, de a legfontosabb szempont a biztonság. Az operatív törzs és a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mindenki méltó módon és biztonságos körülmények között ünnepelhessen.

Hozzátette: a Petőfi rádió élő közvetítése a rakpartokon kihangosítókon keresztül is segíti majd a lakosság tájékoztatását.

A törzs központjában, a rendőrség Teve utcai székházában tartott sajtótájékoztatón az elmúlt napok európai terrorcselekményei nyomán Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője elmondta: a TEK felderítő és műszaki állományának emberei az egyes helyszíneken civil ruhában is kint lesznek, emellett a TEK külön törzset is működtet, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója vezet.

A központi rendezvények keretében a fővárosban már szombaton megnyílt a Magyar Ízek Utcája, a Clark Ádám téren koncerteket tartottak.

A budai Várban a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként a Népművészet Mestere díjat adott át tíz népművésznek. Az emberi erőforrások minisztere beszédében azt hangsúlyozta: a népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják. „Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él a Kárpát-medencében szerte, akik számára a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része” – mutatott rá.

A fővárosi Szilágyi Dezső téri református templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak az államalapítás ünnepének előestéjén. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igehirdetésében kiemelte: Európában hetven éve béke van, de nagyon törékeny béke, mert milyen béke az, ahol ártatlan embereket gázolnak halálra fanatikus tömeggyilkosok, milyen béke az, ahol az embereket állandóan kamerák vizslatják, hogy vajon nem potenciális gyilkosok-e?

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten jelen volt mások mellett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, aki Magyarország miniszterelnökének meghívására tartózkodik Budapesten, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Több vidéki településen és a határokon túl a kormány tagjai, kormánypárti politikusok is ünnepi beszédet mondtak.

Az Országgyűlés elnöke Kövér László Zalaegerszegen a város Szent István-napi ünnepségén és az újonnan állított kettős kereszt avatásán arról beszélt: Szent István királyunk öröksége bevésődött az őt követő magyarság ösztöneibe, tudatába és lelkébe, ez az örökség mindig egyesíti a földrajzi térben és a történelmi időben szükségszerűen elkülönült magyarok nemzedékeit Vereckétől az Al-Dunáig, az Őrvidéktől Csángóföldig.

Hódmezővásárhelyen, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: Európa az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké, a törvényeket és szokásokat tiszteletben tartó, azokat magukénak valló békés embereké. Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

A Pest megyei Őrbottyánban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: „mi nem egy nemzetiség szeretnénk lenni Magyarországon, hanem a magyar nemzet”. A határainkon szolgáló rendőröket és katonákat korunk „végvári vitézeinek” nevezte az államtitkár, szavai szerint nekik köszönhető, hogy Magyarország ma biztonságosabb, mint Európa sok más állama, és nem kell olyan terrorcselekményektől félnünk, mint a barcelonai, londoni, vagy a párizsi támadások.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az őrbottyáni rendezvényen kiemelte: keresztény értékeinket, hazánk függetlenségét, a belső normák által rendezett világunkat meg kell őriznünk és tovább kell adnunk a következő nemzedékeknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat külön videót tett közzé az ünnepi hétvégén várható időjárásról. Üveges Zoltán meteorológus összeállításában kiemelte: a hidegfront lassan, viszonylag jelentős csapadékot okozva halad át az ország felett a hétvégén. Vasárnap a nap első felében a középső tájakon, délután és este pedig az ország keleti harmadán várható kiadósabb eső. Heves zivataroknak kicsi az esélye, inkább a tartósabb, „áztató jellegű” eső lesz jellemző – tette hozzá a meteorológus. Ugyanakkor kiemelte: a fővárosban az esti rendezvényeken már nem valószínű eső. Vasárnap sokfelé 8-10 fokkal hűvösebb lesz.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!