2016. június 27., hétfő, László napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szinhazfelujitasok-kezdodhetnek-debrecenben-es-kaposvarott-344551/

Színházfelújítások kezdődhetnek Debrecenben és Kaposvárott

Kormányzati támogatásból kezdődhet meg a debreceni Csokonai Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása az idén – közölte lapunk érdeklődésére a kultúráért felelős államtitkárság.

A tájékoztatás szerint a pontos összegekről és az ütemezésről még nem született döntés. Ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a megyei jogú városok fejlesztési célú támogatásáráról szóló kormányhatározat összesen 24 milliárd forint forrásról rendelkezik, és ebből a pénzből jut a kulturális fejlesztésekre is. Az, hogy pontosan mennyi pénzre számíthatnak az intézmények, még nem dőlt el.

A szaktárca szerint a Csokonai Színház renoválása halaszthatatlan Fotó: MTI

A szaktárca szerint a Csokonai Színház renoválása halaszthatatlan Fotó: MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly augusztusban arról beszélt, hogy a fővárosi színházfelújítások után elodázhatatlan a vidéki színházak, köztük a debreceni teátrum felújítása. A tárcavezető jelezte, hogy a Csokonai Színház mellett befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek két kőszínháza lesz. Lapunk megkeresésére Vajland Judit, a Csokonai Színház sajtóreferense közölte, a kormány a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást kötött Debrecen önkormányzatával. Ennek része a 150 éves Csokonai épületének felújítása is, az előkészítési munkálatok az idén indulhatnak el. Az intézmény rekonstrukciója a Latinovits Színház befejezéséhez kötött – tette hozzá. A teátrumban egyébként utoljára 1978–1985 között történt átfogó felújítás.

Kaposvár híres színháza kilencmilliárd forintból újulhat meg egy tavaly októberben aláírt megállapodás értelmében. Erre nagy szükség van, mivel műszaki állapota jelenleg nagyon rossz, sok helyen omlásveszélyes, egyes területeit már le is kellett zárni. A tervezett rekonstrukció részeként az eredeti szecessziós színházépületet kívül-belül teljesen felújítják a műemlékvédelem szabályainak és elvárásainak megfelelően.

A Csiky Gergely-teátrum csökkentheti működési költségeit Fotó: MTI

A Csiky Gergely-teátrum csökkentheti működési költségeit Fotó: MTI

A Csiky Gergely Színház már a Zöld Kaposvár városi program elveinek megfelelően megújuló energiák felhasználásával fog működni, ezzel a környezet védelmén túl csökkenthetők lesznek a működési kiadások is. Megújul a teátrum környezete is, az eddigi elképzelések szerint az átalakított és megújuló környezet a közösségi élet kedvelt, új helyszíne lesz.

Hirdetés

Kiemelt

A jobbtól nem szégyen kikapni, a négygólos vereség ellenére emelt fővel jöhetünk haza az Eb-ről

A 90 perc során látottak alapján a jobb csapat jutott tovább az Európa-bajnokságon, Toulouse-ban, vasárnap este.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!