2024. április 19., péntek, Emma napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/szigorithatjak-tavkozlesi-torvenyt-1079632/

Szigoríthatják a távközlési törvényt

A hatóságok és a szolgáltatók egyeztetnek a szabályokról
Jelentősen szigoríthatják a jövőben a telefonos SIM-kártyák vásárlását, erre utal a kormányfő és a Fidesz szóvivőjének hét végi nyilatkozata is. Kérdés ugyanakkor, mi lesz annak a több százezer feltöltőkártyának a sorsa, amelyekhez azonosítatlan módon jutottak korábban.

Az anonim feltöltőkártyákkal kapcsolatban vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: fel kell tenni azt a kérdést, lehet-e Magyarországon úgy telefonkártyákat használni, hogy azok nemzetbiztonsági célból történő megfigyelése lehetetlen. – Erről egyenesen és nyíltan kell beszélni, és a parlamentnek döntenie – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy a Magyarországon tartózkodó terroristák és a SIM-kártyák ügyében fogalmazott-e meg kritikát a hatóságokkal szemben, Orbán Viktor elmondta, ezeket az embereket más államok hívták be az Európai Unióba. Onnantól kezdve – folytatta –, hogy a magyar határ légmentesen zár, Magyarország felelőssége, hogy ezek az emberek ne jussanak keresztül a határon.

Hozzátette: ami előtte történt, azt nem Magyarország idézte elő, ezért nem is az ország felelőssége. Még idén módosítják a távközlési törvényt, és meghatározzák, ki, milyen feltételekkel vásárolhat a jövőben bármilyen telefonos SIM-kártyát – ezt Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője mondta az M1 műsorában. Az ügyben még a múlt héten elkezdődtek a tárgyalások, ezt lapunknak is megerősítette a Magyar Telekom.

A TEK azonosította a merénylők által használt SIM-kártyákat

A TEK azonosította a merénylők által használt SIM-kártyákat

Mint fogalmaztak: „megkezdődött a hatóságok és a szolgáltatók közötti egyeztetés egy olyan jogszabály-módosítás érdekében, amely képes minden releváns szempontot (így elsősorban a bűnüldözési, bűnmegelőzési, nemzetbiztonsági szempontokat) figyelembe venni. ” Ezek után már csak az a kérdés, mi lesz annak a több százezer azonosítatlan kártyának a sorsa, amely jelenleg is kint van a piacon, ugyanis hiába lesz szigorúbb a szabályozás, ezekkel még vissza lehet élni. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnapi műsorában azt mondta: lehet, hogy a kártyák külföldön vannak, akár az Iszlám Állam birtokában, ezért ha van rá mód, le kellene tiltani azokat.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, egyetlen hajléktalan személy nevére hozzávetőlegesen kétszázezer feltöltős telefonkártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól. Információink szerint a kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolt.

Az ügyben folyó nyomozás során a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítői nemcsak azt állapították meg, hogy Salah Abdeslam – a brüsszeli és párizsi merényletek logisztikai lebonyolítója – háromszor is járt Magyarországon, innen kiket vitt Nyugat-Európába, hanem azt is, hogy hazánkban legalább nyolc telekomos, feltöltős telefonkártyát szerzett be egy a déli határhoz közeli benzinkúton, ott, ahol embercsempészek is szoktak telefonkártyát vásárolni.

A nyolcból hatot aktiváltak és használtak. Bodnár Zsolt tábornok, a TEK főigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban elmondta a Magyar Időknek, hogy a francia és a belga hatóságoknak a magyarországi SIM-kártyákkal kapcsolatban semmilyen információjuk nem volt, azokat a TEK saját felderítése során azonosította be.

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.