2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szexualis-zaklatas-miatt-levaltottak-az-elte-dekanjat-2432416/

Szexuális zaklatás miatt leváltották az ELTE dékánját

A módosított Btk. szerint bizonyos nemi bűncselekmények nem évülnek el
Menesztették Mikonya Györgyöt, az ELTE dékánját, miután egy kolléganője bepanaszolta. Szexuális abúzust követhetett el az immár volt egyetemi vezető, aki tudomásul vette az intézmény határozatát. Fontos jellemző, hogy a sorra napvilágot látó zaklatási botrányok egyikében sem született eddig feljelentés. Pedig egyes nemi bűncselekmények nem évülnek el.

Akárcsak a két híres rendezőt, Marton Lászlót és Kerényi Miklós Gábort, Mikonya Györgyöt, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar dékánját is elbocsátották. Az okok hasonlóak: az egyetem tegnap közzétett etikai határozata szerint Mikonya visszaélt a hatalmi helyzetével, megsértette panaszos kollégája emberi méltóságát, csorbítva ezzel az egyetem tekintélyét.

Idézzük a közlést: „A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuá­lis tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek.

Balról jobbra: Mikonya György, az ELTE leváltott dékánja, Kerényi Miklós Gábor, az operettszínház elbocsátott művésze-
ti vezetője és Marton László, a Vígszínház menesztett rendezője – eddig őket vádolták meg nyilvánosan abúzussal

A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált.”

Október végén Marton László főrendezőt bocsátotta el azonnali hatállyal a Vígszínház szexuális abúzus miatt. Sárosdi Lilla színésznő október elején állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy miként molesztálta őt szexuálisan 20 éve a rendező.

A színésznőt aztán egy sor további áldozat követte, valamennyien kísértetiesen hasonló szexuális zaklatásról számoltak be a sajtónak. Még el sem ült a Marton-botrány, máris Kerényi Miklós Gábor, az operettszínház rendezője került a reflektorfénybe.

Hétfő este Maros Ákos külföldön élő táncos-színművész állt elő azzal, hogy 1994-ben, amikor 18 éves volt, Kerényi Miklós Gábor egy vállfával büntetésül elfenekelte. Marost követte Czapáry Veronika író, költő, aki kedden az ATV élő adásában arról beszélt: „Kiskorúak is voltak, erőszak is volt, fiúk, lányok. Egy 13 éves fiú is volt.” Czapáry az Indexnek azt mondta: „Én tizenegy áldozatról tudok név szerint, de hattal beszéltem is… kettő volt kiskorú a történtekkor, egyikük 13 éves.” Kerényit még aznap azonnali hatállyal elbocsátotta az operettszínház.

Az eddig nyilvánosság elé került három zaklatási botrány egyikében sem született lapzártánkig büntetőfeljelentés. A szexuális abúzus a büntető törvénykönyvben (Btk.) is fellelhető kategória. A szexuális kényszerítés – ha valaki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, akár pszichikai ráhatással – alapesetben 1–5 év, ha 18 év alatti a sértett, illetve ha valaki a hatalmával él vissza, 2–8 év, ha 14 év alatti sértett ellen követik el, akkor 5–15 év szabadságvesztéssel büntethető.

Amennyiben az elkövető erőszakot alkalmaz, már szexuális erőszakról beszélünk, és alapesetben 2–8 év jár érte. Ám 5–15 évet is kaphatnak érte az elkövetők, ha áldozatuk 18 év alatti vagy ha az elkövető visszaél a hatalmával, például a sértett főnökeként.

Az abúzus szexuális visszaélés formájában is létrejöhet. Három évet is kaphat az, aki 14–18 év közötti sértettel a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez.

A fent leírt bűncselekmények ráadásul 2014. december 21-e, a Btk. vonatkozó szakaszának módosítása óta nem évülnek el a büntethetőség felső tételének leteltekor, ha a bűncselekmény 5 évi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetéssel fenyegetett, a sértett pedig nem töltötte be a 18. életévét.

Végezetül: kibontakozóban van a következő botrány. Egy neve elhallgatását kérő, negyvenes éveiben járó, kétgyermekes édesapa a Hit Rádióban beszélt először a tinédzser korában őt ért szexuális zaklatásról. A történet különlegessége, hogy az elkövető – állítólag – egy máig elismert, számos kitüntetést magáénak tudó, híres magyar orgonaművész.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!