2017. május 26., péntek, Fülöp, Evelin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szeviep-penzei-az-mszp-nel-kothettek-ki-1461151/

A Szeviép pénzei az MSZP-nél köthettek ki

Hamarosan megszülethet az első­fokú ítélet a Szeviép-perben, amely 2015 ősze óta folyik a Szegedi Járás­bíróságon. Az ügy károsultjainak ügyvédje szerint a cég központi szerepet tölthetett be az MSZP finan­szírozásában.

Az Origón felidézték, hogy 2010. július 27-én elrendelték a szegedi Szeviép felszámolását, amely akkor már 379 partnerének tartozott 11 milliárd forinttal. E vállalkozások többsége a tartozások miatt megszűnt. A felszámoló két év alatt mindössze 1,4 milliárd forintot szerzett vissza vagyontárgyak értékesítéséből. 2013-ban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csődbűncselekmény ügyében nyomozást kezdeményezett, a büntetőeljárás jelenleg is tart a cégvezetők ellen. A portál szerint a Szeviép „több szálon kötődik” a szegedi szocialistákhoz. Az Origó szerint a bevételek nem fedezték a kiadásokat, ami először csődeljáráshoz, azután felszámolási eljáráshoz vezetett.

Azt írták: a Szeviép-botrányok kirobbanásakor, 2008 és 2010 között a cég vezetője, önálló aláírási joggal, P. László volt, aki Ujhelyi Istvánnak, az MSZP európai parlamenti képviselőjének is üzlettársa volt egy másik társaságban. A cég a szocialista kormányok idején Szeged egyik legsikeresebb építési vállalkozása lett, amit „a számos önkormányzati megbízásnak és elnyert közbeszerzésnek” köszönhet. Emlékeztettek: az ügyészség 2015 áprilisában emelt vádat P. László, B. Sándor és O. József ellen.

A cég székházánál 2010-ben is tüntettek az elmaradt kifizetések miatt

Forrás: MTI

A cég székházánál 2010-ben is tüntettek az elmaradt kifizetések miatt

Az adósokat képviselő Szabó Bálint ügyvéd szerint egyértelmű, hogy burkolt és tiltott pártfinanszírozás történt. Szerinte a cég milliárdokat nem fizetett ki az alvállalkozóinak több nagy beruházás során, közben kölcsönökkel segítette az anyacéghez tartozó kisebb cégeit, többek között azt, ahol Ujhelyi István egykori sofőrje volt az igazgató. A portál idézte Szabó Bálintot, aki szerint „nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek […] elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz vándoroltak”. Elmondta, a vádirat szerint 2008 közepétől a 2010-es választások másnapjáig heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István volt sofőrjének a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, félmilliárd forint értékben. A férfi jelenleg a Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágának vezetője.

Szabó Bálint szerint Botka László igyekszik távol tartani magát a Szeviép-ügytől. A város MSZP-s polgármestere azt hangsúlyozza, hogy Szeged 2002 és 2010 között több mint száz beruházást, és így közbeszerzést bonyolított le, amelyeken egyszer sem nyert a Szeviép. A jogász szerint azonban a vállalat nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel.

Hirdetés

Kiemelt

Beatrice, tangó, Bizánc

A sajtótájékoztatón három produkciót emeltek ki a jelen lévő művészek – izgalmas évadnak nézünk elébe, komoly szakmai kihívásokkal, bátor vállalásokkal.

Poszt-trauma

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Libabőr: a politikus már 1899-ben megjósolta Európa sorsát

Megdöbbentő üzenet a múltból.

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!