2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szekeres-pal-europai-szinten-elismerik-magyar-szocialis-kivaltasi-programot-2336506/

Szekeres Pál: európai szinten is elismerik a magyar szociális kiváltási programot

MTI
Minden második szociális intézményben élő fogyatékos ember családiasabb környezetbe, közösségi otthonba, vagy lakásba költözhet a kormány 2023 végéig tartó, 77 milliárd forintos kiváltási programjában, melyet már európai szinten is elismernek – közölte a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Szekeres Pál pénteken az MTI-nek az észtországi Tallinból telefonon nyilatkozott, ahol a témában rendezett nemzetközi konferencián tartott előadást a sikeres magyar kitagolási programról.

Ismertetése szerint 2016 elejéig 660 ember hagyhatta el a nagy szociális intézményeket, az idén indult második körben – 23,77 milliárd forintból – további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig. 2023 végéig pedig további 7500 fogyatékos ember költözhet ki 53,52 milliárd forintból – fűzte hozzá.

Elmondta, ma Magyarországon 19 624 fogyatékos ember él, jórészt a települések szolgáltatási hálójától, közösségi életétől távoli, régi nagy intézményekben. Közölte, a cél az, hogy alapvetően nagytelepülési, városias, vagy városközeli otthonokban, a szolgáltatásokhoz közel alakítsanak ki számukra 10-12 személyes lakóotthonokat, vagy 2-5 férőhelyes lakásokat, ahol így kisebb közösségekben, szobánként akár párok is, élhetnek. A lakókat a háttér asszisztencia segíti, hogy ezek a kisközösségek ne szigetelődjenek el.

Közölte, a támogatott lakhatási program fontos eleme még a foglalkoztatás, hogy a korábban szegregátumban élő emberek valóban vissza tudjanak integrálódni a társadalomba, és a közösség értékes tagjaivá válhassanak.

Szekeres Pál felhívta a figyelmet, hogy önmagában a nagy intézmények lebontása és a lakók kisebbekbe költöztetése még nem jelent integrációt. Azt mondta, nem csak a fogyatékos embereket kell felkészíteni az önálló életvitelre, hanem a velük foglalkozó szakembereket, valamint a befogadó közösséget, települést is, továbbá szolgáltatási gyűrűt is ki kell építeni köréjük.

A programhoz kapcsolódik még a 2,5 milliárd forintos Társ projekt is, melyben szakemberek műhelymunkában ellenőrzik és felügyelik a kitagolási folyamatot.

Elmondta, a magyar modellről tartott tallini előadása után megerősítéseket, pozitív visszajelzéseket kaptak. Utalt ugyanakkor arra, hogy az európai és amerikai országoknak más és más a fogyatékos emberekkel kapcsolatos történelmi öröksége.

Így amikor a nyugat-európai országokban már az 1950-es években társadalmi integrációról beszéltek, akkor nálunk még teljes szegregáció volt; zárt intézményekben, elkülönítve a többségi társadalomtól kellett leélni az életüket a fogyatékos embereknek – mondta a miniszteri biztos.

Generációk nőttek fel úgy, hogy nem láttak fogyatékos embert maguk körül, sem iskolákban, sem a munkahelyeken. Ezért társadalmi szemléletváltásra van szükség, és fel kell készíteni a közösségeket a fogyatékos emberek integrációjára, annak támogatására – mondta Szekeres Pál.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!