2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szakapolasi-otthonok-johetnek-letre-370438/

Szakápolási otthonok jöhetnek létre

Magyarországon hiányzik az átjárás az egészségügy és a szociális ellátás között
A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra – értesült a Magyar Idők.

A hírt az egészségügyi és a szociális államtitkárságnál is megerősítették, hozzátéve: a témában készülő előterjesztés márciusban kerülhet a kormány elé.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár már korábban úgy nyilatkozott lapunknak: „Ma rengeteg kórházi ágyon fekszenek olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Mindez úgy, hogy a bennfekvések indoklásához számos labor- és egyéb vizsgálatokat végeztetnek az intézmények. Ez így nem mehet tovább.” Hozzátette: ezeket a kapacitásokat át kell adni a szociális szférának, megteremtve az átmenetet az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között. Mert azzal mindenki egyetért, hogy ez a kapacitás a szociális területről hiányzik, és hogy a szociális szféra sokkal jobban képes befolyásolni, hogy valóban a rászorulók kapják meg ezeket a lehetőségeket. A statisztikák szerint jelenleg évente körülbelül százezer, főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen embert „kezelnek” kórházban. A nyilvánosan elérhető, 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű (long term care) kórházi ágyak aránya nálunk 16 százalék volt. Több országban ugyanakkor, például Ausztriában, Németországban, Hollandiában vagy Portugáliában a krónikus fekvőbeteg-ellátás nem az egészségügy része. Nálunk viszont a kórházak mellett az 50 ezer idősotthoni férőhely egyre nagyobb hányadára is szakápolásra szorulókat vesznek fel, ám az átfedések ellenére a két ellátórendszer egymástól teljesen elkülönülten működik.

„Európában egyedülálló, hogy semmilyen kapcsolat nincs a két rendszer között” – fogalmazott lapunk megkeresésére a szociális államtitkár. Czibere Károly szerint a jelenlegi uniformizált idősotthoni ellátásból is el kell mozdulni a szakmai szükségletekhez jobban igazodó, legalább kétszintű ellátás, gondozási és szakápolási otthonok felé, az utóbbiaknak több szakembert, eszközt és finanszírozást biztosítva.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyből a szociális ágazatba kell átcsoportosítani a mintegy 27 ezer krónikus kórházi ágyból annyit, amennyin hatékony szakápolási tevékenység végezhető – tette hozzá az államtitkár. A szakápolási otthonok kialakítása többlépcsős folyamat lesz. Ahol ezek a részlegek már most az akut ellátástól elkülönülten működnek, ott viszonylag gyorsan végrehajtható a változtatás. Ahol egy épületben, de külön részlegen találhatók ezek az egységek, ott építészeti megoldásokkal szintén kivitelezhető az átalakítás. Az átszervezés a teljes mértékben a kórházi egységekbe integrált részlegeknél vehet hosszabb időt igénybe. Egy biztos: a teljes szakápolási ellátórendszer kialakításához pluszforrásokra lesz szükség, mert a lényeg nem az átminősítés, hanem az, hogy a fenntartók és az érintettek számára is egy, a jelenleginél átláthatóbb, fenntarthatóbb és hatékonyabb szakápolási ellátórendszer jöjjön létre – mondta Czibere Károly.

Aláírásgyűjtő kampány

Három éven belül legalább két százalékkal kellene növelni az egészségügy jelenlegi négy százalékos részesedését a GDP-ből, azaz a bruttó hazai termékből a nemrég megalakult új egészségügyi érdekvédelmi szervezet, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint. „Az egészségügy nemzeti ügy!” címmel indítandó aláírásgyűjtéshez szükséges engedélyt egyelőre várják a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól.

 

Hirdetés

Kiemelt

Fölöslegesek a vészharangok

A brit gazdaság erős, a vezetők folyamatosan egyeztetnek nemzetközi partnereikkel a sima kiválás érdekében. 250 milliárd fontot tartanak készenlétben.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!