2017. május 27., szombat, Hella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szabaditasara-var-bene-laszlo-1717330/

Szabadítására vár Bene László

Hamarosan ismét felülvizsgálják a hírhedt rablógyilkos elleni 1996-os ítéletet
Eddig kétszer is elutasították már Bene László szabadlábra helyezési kérelmét. Ügye legkésőbb ősszel ismét bíróság elé kerül. Bene a „skálás” és a vadászgyilkosság, valamint tucatnyi fegyveres rablás miatt – Donászi Aladárral együtt – életfogytiglani fegyházbüntetést kapott 1996-ban.

Bene László, az 1990-es évek hírhedt rablógyilkos duójának élő tagja bizakodva várja, hogy ismét felülvizsgálja a bíróság, alkalmas-e a feltételes szabadlábra bocsátásra. Még nem kapta meg a felülvizsgálatról szóló értesítést – az eljárásban személyesen kell részt vennie –, ám a procedúrára legkésőbb ősszel sor kerülhet – tudta meg a Magyar Idők.

Bene és társa, Donászi Aladár 1996-ban kapott életfogytiglani fegyházbüntetést több emberen elkövetett emberölés, valamint tucatnyi fegyveres rablás miatt. 1994-ben fogták el őket. Az értelmiségi hátterű, volt katonatiszt Donászi 2001-ben öngyilkos lett Sopronkőhidán. A szintén értelmiségi családból származó, ám ugyancsak megrögzött bűnöző Bene hosszú időn át egyszemélyes cellában ült a szegedi Csillagbörtönben. A korabeli büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az életfogytig tartó büntetés nem tényleges életfogytiglant jelentett, először 20 év letöltése után nyílt mód felülvizsgálatra. Ám 2014-ben úgy döntött a bíróság, hogy Bene Lászlónak börtönben kell maradnia. Tavaly szintén elutasították a szabadlábra helyezését, amit 2016-tól már évente kell felülvizsgálni – erre kerül majd sor ősszel.

A férfi állítja, a Skála pénzszállítójával bűntársa végzett

Bene most már hónapok óta dolgozik a fegyházban, erre korábban biztonsági okokból nem volt módja, így némi keresményhez is jut. Hozzátartozói időközben lakásról és munkáról is gondoskodtak számára szabadulása esetére.

A rablógyilkos páros lelkén négy ember élete szárad. 1991-ben Donászi agyonlőtt egy rendőr őrmestert, aki szabadnapján pénzkísérőként dolgozott. Utána egy sor fegyveres rablás következett, összesen több mint 16 millió forintot zsákmányoltak. Május 11-én volt 25 éve, hogy Budán megtámadták a Skála áruház pénzszállítóit, akik taxival éppen készpénzért indultak a bankba. Bene elállta autójukkal a taxi útját, Donászi feltépte a taxi hátsó ajtaját és fejbe lőtte Sádt Győző 23 éves egyetemistát, aki mellékállásban dolgozott az áruháznak. Utána tűz alá vették az első ülésen ülőket, a sofőr és a másik pénzszállító életveszélyes sérülésekkel élte túl a támadást. A rablógyilkosok üres zsákokat vittek el. 1994-ben Székesfehárvár közelében lőgyakorlatot tartottak a bűnözők, amikor vadászok érkeztek és lövöldözés robbant ki. Donásziék mindkét vadászt megölték.

Bene László elfogása után néhány héttel helyreigazítást kért egy hetilap főszerkesztőjétől. Megdöbbentő módon Friedrich Nietzschével kezdte levelét: „A nagy gondolkodó szerint a tényeknek a legnagyobb hasznosságot kell tulajdonítani”, majd leírja, hogy Sádt Győzőt – megállapodásuk ellenére – „az arisztokrata egykor volt tüzértiszt Donászi 4-5 centiméterről végezte ki”. Bene levelében idézi a jogerős ítéletüket, amiben kimondták: a vadászok szabályos tűzharcban estek el. Bene úgy fogalmazott: a vadászok hősök voltak, míg Sádt Győző ártatlan gyerek volt.

Az 1996-ban hatályos Btk. szerint Bene László 2019-ben, 25 év után mindenképpen kiszabadul majd. Ekkor 69 éves lesz.

Sádt Győző Alapítvány

Győző nappali tagozatos egyetemistaként vállalt munkát, hogy így támogassa szüleit, és finanszírozza tanulmányait. Negyvenezer forint megtakarított pénzéből a szülők és négy testvére hozta létre az alapítványt 1993-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem negyedéves hallgatója emlékére azzal, hogy a ma Corvinus Egyetem hallgatóit támogassa. Az alapítvány kuratóriuma évente májusban dönt arról, hogy a tőke hozadékából kik kaphatnak ösztöndíjat vagy egyszeri támogatást.

 

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!