2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/szabaditasara-var-bene-laszlo-1717330/

Szabadítására vár Bene László

Hamarosan ismét felülvizsgálják a hírhedt rablógyilkos elleni 1996-os ítéletet
Eddig kétszer is elutasították már Bene László szabadlábra helyezési kérelmét. Ügye legkésőbb ősszel ismét bíróság elé kerül. Bene a „skálás” és a vadászgyilkosság, valamint tucatnyi fegyveres rablás miatt – Donászi Aladárral együtt – életfogytiglani fegyházbüntetést kapott 1996-ban.

Bene László, az 1990-es évek hírhedt rablógyilkos duójának élő tagja bizakodva várja, hogy ismét felülvizsgálja a bíróság, alkalmas-e a feltételes szabadlábra bocsátásra. Még nem kapta meg a felülvizsgálatról szóló értesítést – az eljárásban személyesen kell részt vennie –, ám a procedúrára legkésőbb ősszel sor kerülhet – tudta meg a Magyar Idők.

Bene és társa, Donászi Aladár 1996-ban kapott életfogytiglani fegyházbüntetést több emberen elkövetett emberölés, valamint tucatnyi fegyveres rablás miatt. 1994-ben fogták el őket. Az értelmiségi hátterű, volt katonatiszt Donászi 2001-ben öngyilkos lett Sopronkőhidán. A szintén értelmiségi családból származó, ám ugyancsak megrögzött bűnöző Bene hosszú időn át egyszemélyes cellában ült a szegedi Csillagbörtönben. A korabeli büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az életfogytig tartó büntetés nem tényleges életfogytiglant jelentett, először 20 év letöltése után nyílt mód felülvizsgálatra. Ám 2014-ben úgy döntött a bíróság, hogy Bene Lászlónak börtönben kell maradnia. Tavaly szintén elutasították a szabadlábra helyezését, amit 2016-tól már évente kell felülvizsgálni – erre kerül majd sor ősszel.

A férfi állítja, a Skála pénzszállítójával bűntársa végzett

Bene most már hónapok óta dolgozik a fegyházban, erre korábban biztonsági okokból nem volt módja, így némi keresményhez is jut. Hozzátartozói időközben lakásról és munkáról is gondoskodtak számára szabadulása esetére.

A rablógyilkos páros lelkén négy ember élete szárad. 1991-ben Donászi agyonlőtt egy rendőr őrmestert, aki szabadnapján pénzkísérőként dolgozott. Utána egy sor fegyveres rablás következett, összesen több mint 16 millió forintot zsákmányoltak. Május 11-én volt 25 éve, hogy Budán megtámadták a Skála áruház pénzszállítóit, akik taxival éppen készpénzért indultak a bankba. Bene elállta autójukkal a taxi útját, Donászi feltépte a taxi hátsó ajtaját és fejbe lőtte Sádt Győző 23 éves egyetemistát, aki mellékállásban dolgozott az áruháznak. Utána tűz alá vették az első ülésen ülőket, a sofőr és a másik pénzszállító életveszélyes sérülésekkel élte túl a támadást. A rablógyilkosok üres zsákokat vittek el. 1994-ben Székesfehárvár közelében lőgyakorlatot tartottak a bűnözők, amikor vadászok érkeztek és lövöldözés robbant ki. Donásziék mindkét vadászt megölték.

Bene László elfogása után néhány héttel helyreigazítást kért egy hetilap főszerkesztőjétől. Megdöbbentő módon Friedrich Nietzschével kezdte levelét: „A nagy gondolkodó szerint a tényeknek a legnagyobb hasznosságot kell tulajdonítani”, majd leírja, hogy Sádt Győzőt – megállapodásuk ellenére – „az arisztokrata egykor volt tüzértiszt Donászi 4-5 centiméterről végezte ki”. Bene levelében idézi a jogerős ítéletüket, amiben kimondták: a vadászok szabályos tűzharcban estek el. Bene úgy fogalmazott: a vadászok hősök voltak, míg Sádt Győző ártatlan gyerek volt.

Az 1996-ban hatályos Btk. szerint Bene László 2019-ben, 25 év után mindenképpen kiszabadul majd. Ekkor 69 éves lesz.

Sádt Győző Alapítvány

Győző nappali tagozatos egyetemistaként vállalt munkát, hogy így támogassa szüleit, és finanszírozza tanulmányait. Negyvenezer forint megtakarított pénzéből a szülők és négy testvére hozta létre az alapítványt 1993-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem negyedéves hallgatója emlékére azzal, hogy a ma Corvinus Egyetem hallgatóit támogassa. Az alapítvány kuratóriuma évente májusban dönt arról, hogy a tőke hozadékából kik kaphatnak ösztöndíjat vagy egyszeri támogatást.

 

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!