2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/soros-hatmillio-dollarral-szallt-az-elozo-ep-valasztasokba-2481253/

Soros hatmillió dollárral szállt be az előző EP-választásokba

Két magyar baloldali politikus szerepel a támogatott európai parlamenti képviselők között
Hatmillió dollárral szállt be Soros György a 2014-es európai parlamenti választási kampányba – legalábbis ez derül ki a DC Leaks hekkercsoport által kiszivárogtatott dokumentumokból. A Nyílt Társadalom megvalósulásáért harcoló amerikai tőzsdespekuláns jelentéstevői szerint a Fidesz és Orbán Viktor komoly veszélyt jelent, a magyarországi népszavazást pedig a demokratikus Európa megtorpedózásaként emlegették.

Két magyar politikus, a DK-s Niedermüller Péter és az LMP-s Meszerics Tamás neve is szerepel abban a dokumentumban, amit arról a 226 európai parlamenti képviselőről készítettek, akik a 2014 és 2019 közötti parlamenti ciklusban az amerikai tőzsdespekuláns érdekeinek megfelelően tevékenykednek, némi apanázsért cserébe. Az OSF (Open Society Foundations) 2014. november 4-én készített jelentése szerint Soros az EP-választásokra 6,16 millió dollárt költött, ebből úgynevezett ösztöndíjként 5,7 milliót adott ki.

Az OSIFE (Open Society Initiative for Europe) öt országot említ a választások szempontjából kiemelten fontos régióként: Franciaországot, ahol 28, Magyarországot, ahol 34, Görögországot, ahol 26, Olaszországot, ahol 31, és Hollandiát, ahol 29 szervezetet szponzoráltak. A kifizetések 77 százaléka kifejezetten a 2014-es választások kiemelt támogatására történt, a fennmaradó összeg az OSIFE „egyéb” kategóriájába sorolt kiadásait fedezte. Pikáns adalék, hogy a „HU Projekt”, vagyis a magyarországi támogatások összege a legmagasabb: az összköltség 29 százaléka.

Fotó: Reuters

A milliárdos szervezetein keresztül folyamatosan befolyásolni akarja az uniós döntéshozatalt

Az Open Society Foundations nem tétlenkedett: szemináriumokat, titkos workshopokat és képzéseket szervezett a pénzből, hogy minél több befolyást szerezzenek az Európa Parlament döntéshozó testületeiben. A nyílt társadalom megvalósításáért, vagyis a nemzetállamok eltüntetéséért harcoló Soros-szervezetek közül a Freedom House kijelentette: Európát a demokratikus stabilitás bástyájaként nem szabad magától értetődőnek tekinteni, a Szabadság a világban 2017-ben címmel megjelent tanulmányban pedig arról írnak, hogy a jobboldali pártok felemelkedése s a populizmus veszélyt jelent a globális demokráciára.

A Freedom House aggasztónak nevezte azt is, hogy 2016-ban több országban népszavazást tartottak, a magyarországi kvótareferendumot pedig különösen veszélyesnek ítélte. A szervezet egy valóban demokratikus rendszert szeretne létrehozni, amely a szabad sajtót, független bíróságokat, a kisebbségek jogi védelmét, az erős ellenzéket és korlátozatlan civil társadalmi csoportokat jelenti – szerintük.

A populista vezetők demokratikus megválasztása Kelet- és Közép-Európában című tanulmány szerint a demokráciát veszélyeztető tényező, ha nem a megfelelő emberek kerülnek befolyásos pozí­ciókba. Soros ezért nem is bízta a véletlenre – vagyis csak a szavazókra – Európa vezetőinek megválasztását.

A Fideszt különösen komoly fenyegetésnek nevező szervezet Lengyelország miatt is aggódik néhány bekezdésnyit. A két ország kormányának fő bűne a liberális értékek visszautasítása a jelentés társszerzője, Arch Puddington szerint. A dokumentum megjegyzi: az EU-választások számos nyitott társadalmi kérdést képviselnek, ezért az OSF szerint nem engedhető meg, hogy ne vegyenek részt benne.

A Soros-szervezetek egyébként többek között a választásokkal kapcsolatos telefonos applikáció fejlesztésével, az unióval kapcsolatos online adatközlési funkciók létrehozásán keresztül az „EU-szkepticizmus” ellensúlyozását vagy például a „kisebbségi női jogok” megjelenítését és a választói aktivitás növelését is vállalják.

Az Európai Rasszizmus Elleni Hálózat szervezésében volt olyan projekt is, amely közvetlenül az EP-képviselőket célozta meg, külön szakmai és nyilván ideológiai tréninget kínálva nekik, hogy még hatékonyabban tudják választóik felé kidomborítani az unió állítólagos előnyeit, és még eredményesebben győzködhessék őket, mekkora szükség van egy „közös Európára”.

Ez annak fényé­ben is figyelemre méltó, hogy egy másik, belső felhasználásra szánt irat abból a célból térképezi fel részletesen az Európai Parlament teljes képviselőgárdáját, hogy rámutasson, kik azok, akik szimpatizálhatnak a Nyílt Társadalom Alapítvány által képviselt hiperliberális célkitűzésekkel. Nem meglepő, hogy Niedermüller Péter és Meszerics Tamás neve itt is feltűnik.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!