2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/sikerult-tehermentesiteni-tucatnyi-egyetemet-1319137/

Sikerült tehermentesíteni tucatnyi egyetemet

A múlt évben 29 milliárdot fordított a kormány a 2004 és 2010 közötti PPP-konstrukciók kiváltására

Tucatnyi egyetemet sikerült megszabadítani a PPP-terhektől tavaly decemberben – mondta Palkovics László a Dunaújvárosi Egyetem PPP-konstrukciójának kiváltásáról tartott sajtótájékoztatón szerdán.

A felsőoktatásért felelős államtitkár közölte: a 2016-os költségvetésben a PPP-k kiváltására 5,4 milliár­dos, felülről nyitott keretösszeget különítettek el, amely idővel 18 milliárdra emelkedett.

A magyar gazdaság állapota év végén lehetővé tette a további kiegészítést, így összesen 29 milliárd forint értékben sikerült 12 intézményt tehermentesíteni. Az idei költségvetés 18 milliárd forintot tartalmaz erre a célra.

Palkovics László emlékeztetett, hogy a 2004 és 2010 közötti oktatási kormányzat PPP-konstrukciókban felsőoktatási intézményeket épített és újított fel, „ami nem volt szükségszerűen rossz”, de a szerződések elemei a magyar állam számára hátrányosak, a magánpartnereknek rendkívül előnyösek voltak. Hozzátette: 2010 után az új kormány felülvizsgálta az 54 projektet, amelyek a teljes futamidejükre 400 milliárd forint költséget jelentettek volna, miközben a projektek bekerülési értéke nem haladta meg a 100 milliárdot.

Forrás: MTI

Dunaújvárosban is megszabadulhattak a felesleges és indokolatlan többletköltségektől

Az államtitkár beszélt a felsőoktatási intézmények gazdálkodásáról is. Hangsúlyozta: a kancellárok munkájának is köszönhetően 2016 végén a 28 állami felsőoktatási intézménynek gyakorlatilag nem volt kifizetetlen számlája.

Tájékoztatása szerint az év végén az egyetemek számláján 253 milliárd forint volt, ehhez elenyésző, kétmilliárd forint tartozás társult. – Ilyenre korábban nem volt példa, ellenben már előfordult, hogy az év végi 30 milliárdos tartozáshoz csak ugyanannyi számlán lévő pénz párosult – mutatott rá a szakember.

András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora kiemelte: a rossz konstrukciótól megszabadulva még erősebb felsőoktatási intézménnyé válhatnak.

Hirdetés

Kiemelt

Buffon ezredes jelenti Palermóból

Pénteken kilenc meccset játszanak, a menü elemzése előtt illik néhány szót szólni Gianluigi Buffonról, aki pályafutása ezredik mérkőzésén szerepelhet.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!