2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/sikeres-egyetemi-palyazatokrol-szamolt-az-oktatas-allamtitkar-2510920/

Sikeres egyetemi pályázatokról számolt be az oktatás államtitkár

MTI
A hazai felsőoktatási intézmények, különösen a nagy egyetemek sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaira – közölte az oktatásért felelős államtitkár a Debreceni Egyetemen tartott keddi sajtótájékoztatón.

Palkovics László kiemelte, az összesen 130 milliárd forintnyi forrásra benyújtott pályázatok illeszkednek mind a felsőoktatási stratégiához, mind az ország iparpolitikai stratégiájának célkitűzéseihez.

Az elnyert forrásokat elsősorban az oktatási és kutatási képességek fejlesztésére fordíthatják az intézmények, amire alapozva növekszik az egyetemek versenyképessége – magyarázta az államtitkár.

Palkovics László a stratégia fontos elemének nevezte a munkaerőpiac differenciált igényeinek kielégítését. Megítélése szerint a magyar gazdaság egyértelműen igényli a magasan képzett szakembereket, ezért nagyon fontos a műszaki területek népszerűsítése.

Jelenleg a felsőoktatásban tanulók 25-26 százaléka vesz részt műszaki képzésben, az a cél, hogy ez az arány mielőbb 40 százalékra emelkedjen – fűzte hozzá Palkovics László, megjegyezve, nem a felsőoktatásban, hanem „a köznevelési rendszerben kell tenni ezért”.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: a Debreceni Egyetem a legsikeresebb pályázók között van az elnyert mintegy 25 milliárd forinttal.

Részletezése szerint egészségügyi fejlesztésekre – egyebek mellett a klinikai központban gyermek sürgősségi centrum kialakítására, a Kenézy-oktatókórházban a gyermekpszichiátria teljes felújítására – 3,5 milliárd forintot nyert a DE.

Infrastrukturális fejlesztésekre 6,2 milliárd forintot fordíthatnak, agrár-, informatikai és sportkutatások támogatására 2,4 milliárdot, míg további 1,6 milliárd forintot olyan kutatóműhelyek kialakítására, amelyek több ezer fiatal kutató képzését, gyakorlatát támogatják – ismertette Schanda Tamás, jelezve, hogy a DE gyakorló iskoláinak 300 millió forintos fejlesztése eredményeként csaknem 2500 diák tanulhat majd korszerűbb körülmények között.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló, átgondolt stratégia mentén megvalósuló fejlesztési program valósul meg az EFOP forrásaiból, amitől olyan eredményeket várnak, mint ami legutóbb a múlt században, a Klebelsberg Kuno nevéhez fűződő iskola-fejlesztések nyomán alakult ki, és határozta meg évtizedekre a magyar oktatásügyet.

A rektor az orvos-egészségtudományi terület fejlesztési tervei kapcsán megemlítette, hogy 104 országból több mint ötezer külföldi hallgatója van az egyetemnek, ezen a területen erősítik a gyakorlati képzést, mint ahogy a műszaki képzést is.

Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: az EFOP forrásaival együtt eddig összesen 60 milliárd forint pályázati pénzt nyert el az egyetem, amit a napi működés biztosításán túl fordíthatnak fejlesztésekre.

A kancellár hozzátette: az egyetem nappali tagozatos hallgatóinak mintegy 20 százaléka angol nyelven tanul, oktatási színvonaluk emelése érdekében 3 milliárd forintból learning centert alakítanak ki az egyetemen számukra.

A sajtótájékoztatót követően ülésezett a DE műszaki-informatikai kabinetje, ahol Palkovics László ás Szilvássy Zoltán együtt jelentették be: az egyetem új, önálló villamosmérnöki intézetének alapító vezetője Vajda István professzor, az Óbudai Egyetem eddigi tanára lesz.

Az államtitkár a villamosmérnöki és a mechatronikai mérnöki képzés „láthatóvá tételét”, illetve fiatal oktatók nevelését nevezte az intézetvezető legfontosabb feladatának.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!