2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/s-abel-meg-hosszu-eveket-tolthet-racsok-mogott-2072548/

Évekre börtönbe kerülhet S. Ábel

Csalás kísérlete miatt vádlott a robbanószert gyártó elítélt
Feltételesen volt szabadlábon az erőszakos bűncselekmények ­miatt már kétszer is elmarasztalt S. Ábel, akit a minap robbanóanyag készítésének gyanújával helyeztek előzetes letartóztatásba. A férfi ellen legutóbb pénzintézeti csalás kísérlete miatt emeltek vádat.

Várhatóan le kell töltenie S. Ábelnek azt a két és fél éves szabadságvesztést, ami még hátravan abból a jogerős büntetésből, amelyeket két erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabott ki vele szemben a bíróság. A férfi ellen a közelmúltban robbanóanyag készítése és lőfegyver birtoklása miatt rendeltek el nyomozást, miután a titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelt 29 éves gyanúsítottat a Terrorelhárítási Központ (TEK) július 28-án az utcán elfogta.

S. Ábel ügyvédei a hét elején bemutattak a sajtónak néhány felvételt, amelyet az ügyfelük lakásának konyhájában – a védők szerint falba épített kamerákkal – készítettek a hatóságok. A fotókon S. egy másfél literes flakon tartalmát vizsgálta eltérő időben, vélhetőleg az általa kevert szer ülepedését tanulmányozhatta. A férfit a bíróság azért helyezte előzetes letartóztatásba, mert az alapos gyanú szerint otthon robbanóanyagot állított elő.

S. Ábel elfogása után a TEK először egy kutató robotot küldött be a lakásba, mert adataik szerint instabil robbanóanyag lehetett az ingatlanban, illetve annak fürdőszobájában. A felderítést követően a helyszínelők megtalálták a robbanóanyag ­maradványait. Az ügyvédek szerint ez mindössze 2-3 grammnyi volt, ám a hivatalos adatok szerint 50-70 gramm robbanószerről volt szó, mindenesetre a letartóztatási végzésében az áll, hogy az előállított anyag 3-5 méteres körzetben sérülést, illetve halált is okozhatott volna.

A védők szerint azonban S. Ábel ártalmatlan, soha senkinek nem ártott, és nem is akart ártani. Kiss D. Csaba és Ütő-Siklódi Zoltán azt állítja: védencük csak egy gyűjtőszenvedéllyel rendelkező ember, aki robbanószert kotyvaszt, és muzeális fegyvereket gyűjt, ahogy más az órákat. Álláspontjuk szerint a barkácsolt robbanószer összetevői egyébként is bármelyik áruházban beszerezhetők, az pedig nem ütközik törvénybe, ha ezekkel valaki otthon kísérletezik. (A Teréz körúti robbantás gyanúsítottja, P. László szintén otthon „kotyvasztotta” a szabadon beszerezhető anyagokból a robbanóanyagot, és készítette el a pokolgépét, amit használt is – a szerk.)
A férfi a robbanóanyagot a Kamaraerdőben egy fa tövébe kiöntötte, azonban a védők „taktikai okokból” arról nem beszélnek, hogy S. miért készítette a vegyületet, ha aztán megszabadult tőle.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A férfit július 28-án a fővárosban vette őrizetbe a rendőrség

Emlékezetes: S. Ábelt a Kúria idén megismételt eljárásban emberölés előkészülete miatt jogerősen két és fél évre ítélte, amiért 2010-ben 22 ember megölését tervezte. (A férfi az ELTE negyedéves hallgatójaként egy versében írt az évfolyamtársai elleni emberölésekről.) A másik ügyben a védők szerint ártalmatlan férfi 2013-ban egy gyorsétterem plafonjába lőtt háromszor, amiért lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt 2015-ben négy és fél éves börtönbüntetéssel sújtották. A Kúria március 10-i jogerős ítélete után szabadon engedték, mivel előzetesben és házi őrizetben letöltötte a büntetések kétharmadát. Szabadulása után az ügyvédei szerint a telefonját is lehallgatták, így rögzítették, amikor nevetgélve beszélt egy barátjával olyan férfiak kirablásáról, akik prostituáltakhoz járnak. A védők szerint azonban csak viccelődtek. Az elmúlt hónapokban S. Ábeltől két fegyvert is lefoglaltak a rendőrök.

S. Ábel ellen hat hónapja különösen nagy kárt okozó csalás kísérlete és okirat-hamisítás miatt emeltek vádat. A Zoom.hu úgy tudja, a férfi hamis átutalási bizonylatokkal próbált meg egy cég számlájáról saját számlájára pénzt utalni, mindezt úgy, hogy eltakart arccal bement egy fővárosi pénzintézetbe és benyújtotta a hamis bizonylatokat.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!