2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/rovid-eletu-cegek-adasvetelenel-segedkezett-jobbikos-ugyved-2542993/

Rövid életű cégek adásvételénél segédkezett a jobbikos ügyvéd

Szotyori-Lázár Zoltán: Az efféle ügyleteknél az adóhatóság egyfajta szűrő szerepét tölti be
Jobbikos ügyvéd, a Vona Gábor keresztfiaként emlegetett Szotyori-Lázár Zoltán közreműködésével került új tulajdonoshoz több, az adásvételt követő években jellemzően kényszertörléssel megszüntetett gazdasági társaság. A cégeket a Logosz székhelyszolgáltatóhoz jegyezték be. Ennek törvényes működése eddig egyszer sem kérdőjeleződött meg.

A Vona Gábor keresztfiaként emlegetett Szotyori-Lázár Zoltán közreműködésével került új tulajdonoshoz több, az adásvételt követő években jellemzően kényszertörléssel megszüntetett gazdasági társaság. A szolnoki Jobbik-vezető ügyvédi irodájának kuncsaftja volt például T. Zoltán, akinek az érdekeltségébe ez idáig 31 cég tartozott.

Közülük tizennégyet a Szotyori-Lázárral szerződésben álló Logosz székhelyszolgáltató irodáinak valamelyikébe jelentették be, s hétnél látták el Szotyori-Lázár pecsétjével az adásvételi papírokat. Ebből hármat saját nevére, négyet egy kft.-jére vásárolt T. Zoltán.

A cégvásárlásokhoz használt kft.-t később továbbadta egy szabadkai férfinak, aki e szerzeménye mellett egy másik, szintén a József körút 69. szám alá bejegyzett céget is magáénak tudhat. Az ügyvédi iroda más „céghalmozókkal” is kapcsolatba került: K. Zoltánnak, akinek egy 2015-ös cégvásárlásánál működött közre a Lázár Ügyvédi Iroda, 34 cégben volt már érdekeltsége. Kilencet logoszos irodákban jelentettek be, míg saját címe alatt egyébként egy hajléktalanszálló található.

Fotó: Teknős Miklós

A pártelnök keresztfiaként emlegetett jogász azzal érvelt: nem látnak a vevők fejébe

A Logosz székhelyszolgáltató számos irodájának egyike-másika visszatérő szereplője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feketelistáinak. Az említett József körút 69. szám alá bejelentve például élt már vissza a cég által kínált lehetőséggel másfél milliárdos köztartozást maga mögött hagyó gazdasági társaság is. A legfrissebb top 90-ben ugyancsak feltűnik e cím a 144 milliós adóhiányt jegyző Ari Merkator Kft. neve mellett.

Szotyori-Lázár Zoltán megkeresésünkre azzal érvelt, hogy az ügyvédek nem látnak a vevők fejébe, e képesség híján pedig rendkívül nehéz megállapítani valakiről, mire készül az adott céggel. – A jogszabályok e tekintetben csak azt írják elő, hogy meggyőződjünk az illető valós és befolyástól mentes vételi szándékáról – szögezte le, hozzátéve: egy kamarai állásfoglalás szerint ha a cég adásvételével összefüggő rendkívüli körülményt észlel az ügyvéd, a közreműködését meg kell tagadnia.

Az ugyanakkor, hogy mi számít rendkívülinek, nincs meghatározva.
– Önmagában az, hogy valaki több gazdasági társaságban érdekelt, még nem teszi gyanússá a személyét. De – biztos, ami biztos – 3-4 cég után általában az irodánk már nem vállalja, hogy újabb alapításánál vagy megvásárlásánál közreműködjön – mondta az ügyvéd.

Kiemelte azt is: az efféle ügyleteknél a NAV egyfajta szűrő szerepét tölti be, mivel a cégbíróság addig nem jegyezheti be a társaságot vagy a tulajdonosváltozást, amíg a hatóság nem ellenőrzi, hogy nincs-e 1,5 millió forintot meghaladó köztartozása.

– Fontosnak tartom azt is, hogy – bár a Logosz ezernyi ügyfele között mindig akadnak, akik a szolgáltatásukat nem úgy és nem arra használják, amire az ki lett találva – a társaság működésének törvényessége egyszer sem kérdőjeleződött meg.

Nem fűződik gazdasági érdeke ahhoz, hogy az irodáit bárki cégtemetőként használja. Sőt együttműködik a hatósággal: ha egy cég tulajdonosa vagy ügyvezetője huzamosabb időn át elérhetetlen, azt jelzik, és a társaságot kijelentik – fűzte hozzá Szotyori-Lázár Zoltán, aki végezetül megjegyezte: „A Logoszhoz forduló ügyfelek nem feltétlenül kerülnek kapcsolatba ügyvédi irodánkkal, mert az esetek körülbelül felében saját ügyvédjük végzi a cégeljárást. A Logosz egyébként rajtam kívül még hat másik ügyvéddel dolgozik.”

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!