2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/quaestor-ugy-harom-targyalast-tartanak-ezen-heten-2195596/

Quaestor-ügy: három tárgyalást is tartanak ezen a héten

Tanúmeghallgatással folytatódik a per ma a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak a koronatanú, Kámory Ferenc vallomására reagálhatnak.

Három tárgyalást is tart a héten a bíróság a Quaestor-ügyben. Ma a vádlottak reagálhatnak Kámory Ferencnek, az ügy koronatanújának korábbi nyilatkozataira. A több mint harmincezer sértettet számláló perben 5458 rendbeli csalással, illetve sikkasztással vádoltak meg 11 személyt, köztük a politikai kapcsolatokkal is rendelkező Tarsoly Csabát.

A vád szerint a Tarsoly irányítása alatt álló Quaestor 250 milliárd forint adósságot hagyott maga után, amelyből 160 milliárd forintot tettek ki a szabálytalanul kibocsátott lakossági kötvények.

Az ítélkezési szünet előtti időszak is sűrű volt: tavasszal és a nyár elején az ügyészség legfontosabb tanúját hallgatták ki. A Quaestor egykori pénzügyi igazgatója, Kámory Ferenc minden alkalommal igyekezett nyomatékosítani a bírói tanács előtt, hogy ő ennek a történetnek éppolyan áldozata és tehetetlen megfigyelője, mint a harmincezer károsult. – Májer Zsolttól kaptam az utasításokat, mindennap beszéltem vele, tájékoztattam, ő pedig kiválasztotta, milyen értékpapírt kell eladni – mondta. Májer Zsolt, az ügy harmadrendű vádlottja a vádhatóság szerint a sikkasztási rendszer „szellemi atyja” volt.

A cég második legfontosabb döntéshozója, Kámory szerint ugyanakkor csak néhányan tudtak arról, pontosan hogyan is működött és mi volt a funkciója a brókerrendszernek, így az alkalmazottak többsége csak „tette a dolgát”. A tanú vallomása azért kulcsfontosságú, mert a vádhatóság az általa elmondottak alapján állította össze a vádiratot a Tarsoly Csaba vezette bűnszervezet működéséről. A bírónő viszont kétségesnek nevezte, hogy valaki, aki éveken át egy cégnél dolgozik, ne tudja, hogy mi az, amit napi szinten csinál. – Tilos volt róla beszélni – reagált Kámory.

Fotó: Havran Zoltán

Ma a koronatanú nyilatkozatára válaszolnak a vádlottak

A nyár elején a bírónő azokat a leveleket is ismertette Kámoryval, amelyek a gazdasági válság kirobbanásakor íródtak. Az e-mailekből jól lát­ható volt, 2008-tól egyre nagyobb gondot jelentett a cégnek, hogy az ügyfeleket kifizessék, ezért próbálták meggyőzni őket arról, hogy hosszabbítsák meg a befektetésüket. Az elektronikus brókerrendszer működésének megértése sem volt egyszerű feladat.

A programot – amelynek segítségével menedzselni tudták az értékpapírok folyamatos mozgását – a vádhatóság több órán keresztül mutatta be a tanács tagjainak. A rendszer ugyanis olyan bonyolult, hogy több hétig tart megtanulni a kezelését. A bírónő kérésére többször is végig kellett menni a lépéseken, mert a megoldókulcsot alig lehetett követni.

A tárgyalás holnap és csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!