2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/politikai-szalakat-sejtetnek-a-nyelvvizsgabotranyban-281068/

Politikai szálakat sejtetnek a nyelvvizsgabotrányban

A vizsgáztatók meghallgatásával folytatódott tegnap a kenőpénzért könnyített számonkérést nyújtó nyelviskolák ügyében indult büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken.

A bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel vádolt tanárok vallomásukban azt állították, hogy nemcsak tűzoltók, rendőrök, titkosszolgák, hanem minisztériumi dolgozók, politikusok is érintettek lehetnek a nyelvvizsgabotrányban.

A bűnszervezet feje, aki 1978-tól a Rigó utcai központban dolgozott, a vád szerint két közvetítőn keresztül toborozta a bizonyítványért fizetni hajlandó klienseket. Több vizsgáztató szerint csak néhány pluszponttal segítették ki a „fizető vendégeket”, akiknek tudása szinte megfelelt a követelményeknek. A vádlottak arról beszéltek tegnap a Szegedi Gyöngyvér vezette bírói tanács előtt, hogy eleinte csak ismerőseiknek kértek elnézőbb számonkérést a szervezők.

Ugyanakkor az egyik angoltanár vallomásából az is kiderült: a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ már 2012-ben jelezte a Rigó utcának, hogy az egyik központi figurának tartott S. Juditnál 98-99 százalékos a sikeres tesztek aránya, ami elég furcsa. S. Judit férje a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál dolgozott, és egyes feltételezések szerint a feleség vizsgáztatta a férfi rendőr beosztottait.

Az ügyészség szerint P. András 2005-től építette fel a nyelvvizsga-bizonyítványok tényleges nyelvtudás nélküli, korrupció útján való megszerzésére irányuló bűnszervezetet. Ennek érdekében a Budapesten, Vácott és Vecsésen működő nyelvvizsgáztató központokban a vizsgán felügyelő tanárokat megvesztegették, akik ezért cserébe eltűrték, hogy „puska” és megoldókulcs segítségével oldják meg az ügyfelek a teszteket. A szervezet tagjai a vád szerint a vizsgák előtt megszerezték az írásbeli és laborfeladatokat, amelyekből a vizsgázóknak személyre szóló megoldásokat készítettek, és e-mailben elküldték nekik, a szóbeli vizsgán pedig előre egyeztetett kérdéseket tettek fel a klienseknek. Havonta átlagosan harminc embert vizsgáztattak le így.

A piramisszerűen szerveződött bűnszervezet tagjainak veszte egy vizsgára toborzó szórólap lett, miután a brosúra egy rendőr kezébe került, és nem sokkal később már fedett nyomozók érkeztek a felmérésekre. A per a vádlottak meghallgatásával kedden folytatódik.

Hirdetés

Kiemelt

Arisztokratikus uralom óriási médiatámogatással

Ma Európában van egy jórészt önkinevezett „elit”. Ez a brüsszeli igen vegyes társaság politikailag és etnikailag többnyire a multinacionális nagytőke kiszolgálója.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!