2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/politikai-es-csaladi-rendezvenyek-nemzeti-unnepen-2370328/

Politikai és családi rendezvények a nemzeti ünnepen

MTI
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, Orbán Viktor kormányfő délután mond ünnepi beszédet. Emellett több kormánytag külföldön és vidéken vesz részt ünnepségeken, s az ellenzéki pártok is tartanak megemlékezéseket.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. A központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Szintén a fővárosban, délelőtt a II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere mond beszédet.

Több kormánytag külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseken. Kovács Zoltán kormányszóvivő a londoni magyar nagykövetség ünnepi rendezvényén mond beszédet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben, Trócsányi László igazságügyi miniszter Ungváron mond ünnepi beszédet a helyi megemlékezésen.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Szabadkán mond beszédet a vajdasági központi ünnepségén. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Washingtonban beszél majd.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tolna megyében vesz részt több megemlékezésen.
Salgótarjánban az önkormányzati ünnepségen Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Fekete Zsolt szocialista polgármester mond beszédet.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartanak. Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából. Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható az Országház, ahol az érdeklődők megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

A fővárosban napközben ’56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

A 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

Emellett valamennyi ellenzéki párt rendez önállóan, illetve más pártokkal és szervezetekkel közös megemlékezéseket, koszorúzásokat. A fővárosi MSZP délelőtt a Nagy Imre-emlékháznál, a DK délután a budapesti Nagy Imre-szobornál tart közös ellenzéki megemlékezést. A Párbeszéd a Bibó-szobornál, a Liberálisok a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál is koszorúznak.

Az LMP fáklyás felvonulás keretében Debrecenben emlékezik a forradalomra, ahol Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje mond beszédet. A Jobbik idén is a budapesti Corvin közben tartja megemlékezését. A koszorúzást követően fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió székházához, ahol emlékbeszédet mond Murányi Levente 1956-os szabadságharcos.

Az Együtt este Csepelen tartja ünnepi megemlékezését, amelyen beszédet mond Eörsi László történész és Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli és soroksári egyéni országgyűlési képviselője. A Momentum délelőtt a Bem szobornál tart koszorúzást. Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem a fővárosban megmozdulásokat is szerveznek. A rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!