2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/perkatai-horthy-szobor-mar-sokadik-sorban-1697677/

A perkátai Horthy-szobor már a sokadik a sorban

Horthy Miklós egykori kormányzó szobrát avatják fel május 20-án Perkátán, ami kiváltotta az ellenzéki sajtó támadását. A település polgármestere lapunknak hangsúlyozta: a döntésben teljes mértékben a helyi polgárok és az önkormányzat az illetékes. Somogyi Balázs úgy látja: a magyar társadalom már sokkal érettebben gondolkodik ebben a kérdésben, mint pár évvel ezelőtt.

– Az emlékmű elhelyezése teljes mértékben helyi ügy, az ott élő emberekre tartozik, a politikának nem feltétlenül kell egységesnek lennie hasonló kérdésekben. Mint ahogy a szoborállításhoz szükséges közterület-foglaló döntés sem egyhangúlag, hanem többséggel született – mondta Somogyi Balázs, Perkáta vezetője a Magyar Időknek.

A polgármester felidézte: három magánszemély kereste meg az emlékmű elhelyezésének tervével, akik vállalták az avató megszervezését, annak költségeit is. A szobor az ő tulajdonuk. Somogyi Balázs hangsúlyozta: nem tiltott Horthy Miklós-emlékművet állítani hazánkban, az ország számos közterületén található ilyen alkotás. A teljesség igénye nélkül: Hencidán és Csókakőn szobor, a kecskeméti városháza dísztermében falikép, a debreceni Református Kollégiumban és a szombathelyi Markusovszky-kórházban emléktábla áll a kormányzóról, Kunhegyesen pedig utcát neveztek el róla.

Perkáta vezetője szerint a fenti adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar társadalom már sokkal érettebben gondolkodik ebben a kérdésben, mint néhány évvel ezelőtt. Ezért is látja úgy, hogy a döntésben teljes mértékben a helyi polgárok és az önkormányzat az illetékes.

Bár az avatóünnepségre a nemzeti oldal több képviselője – köztük Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, volt jobbikos országgyűlési képviselő és Hegedűs Loránt református lelkész, egykori MIÉP-es honatya – is meghívót kapott, a polgármester szerint ez csak a helyi konszenzust mutatja. Somogyi Balázst a szervezők úgy tájékoztatták, aktív politikusokat nem hívtak meg a rendezvényre hivatalos személyként, ezenkívül az esemény alkalmából kiállítást és előadást is szerveznek, amelyek más vélemények meghallgatására is lehetőséget adnak a kormányzó személyével és a történelmi időszakkal összefüggésben.

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!