2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/parragh-laszlo-gazdasaghoz-kell-igazitani-valasztott-birosagok-mukodeset-2322580/

Parragh László: a gazdasághoz kell igazítani a választott bíróságok működését

MTI
Szakaszhatárhoz érkezett a választott bírósági rendszer, s nemcsak a jogszabályváltozások miatt, hanem azért is, mert a 90-es évek óta megváltozott a gazdaság állapota, szerkezete, ehhez pedig igazodni kell – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MKIK által rendezett, A választott bíróság megújul konferencián kedden Budapesten.

Parragh László közölte, a jogszabályi előírásoknak megfelelően létrehozták Dunai Péter, az MKIK főtitkára vezetésével azt a bizottságot, amely előkészíti a választott bíróságok működésében január elejétől érvénybe lépő változásokat.

A törvény előírása alapján az Energetikai Állandó Választottbíróság, illetve a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszűnik a jövő évtől, ezek feladatkörét az MKIK mellett működő állandó választott bíróság veszi át. A másik két választott bíróság, a sporttal és az agráriummal foglalkozó, 2018-ban továbbra is az MKIK-tól függetlenül folytatja tevékenységét.

Parragh László elmondta, most következik az eljárási szabályok kidolgozása, a díjak megállapítása, az illetékességi területek kijelölése, a három választott bíróság összeolvadásával összefüggő jogi ügyek lebonyolítása, és a választott bírák, illetve a hét tagú elnökség kiválasztása – tette hozzá.

Az MKIK elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy a kamara három elnökségi tagot delegálni az elnökkel együtt, és például a megszűnő választott bíróságokat működtető intézmények is bekerülnek egy-egy taggal a testületbe.

Parragh László reményei szerint az MKIK mellett működő kibővített választott bíróságtól az várható el, hogy felgyorsuljon a döntéshozatal, illetve az utóbbi években a választott bíróság egészére jellemző ügyszámcsökkenés megforduljon.

Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara üzleti jog tanszékének jogászprofesszora előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az MKIK melletti választott bíróságnak három éven belül legalább nullszaldósnak, de inkább nyereségesnek kell lennie.

A volt igazságügyminiszter-helyettes elmondta, nem tartja helyes döntésnek, hogy a választott bírák listájára a törvény szerint a 70 éven felüli szakemberek nem kerülhetnek fel.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!