2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/parlamenti-vita-lesz-kotelezo-kvota-miatt-376813/

Parlamenti vita lesz a kötelező kvóta miatt

A külföldre utazókat felkészítenék az újfajta veszélyekre
MTI
Az Európát fenyegető illegális migráció és az uniós tagállamokra rákényszeríteni szándékozott kötelező betelepítési kvóta tervei miatt parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz–KDNP-frakciószövetség. A kormányt arra is felkérték, hogy tájékoztató kampánnyal készítse fel a külföldre utazó magyarokat az újfajta biztonsági kockázatokra.

Az Európát fenyegető illegális migráció és az uniós tagállamokra rákényszeríteni szándékozott kötelező betelepítési kvóta tervei miatt parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz–KDNP-frakciószövetség, amelyre várhatóan a február 29-ei üléshéten kerül sor – jelentette be Kósa Lajos a kormánypártok háromnapos frakcióülése után Lillafüreden. A Fidesz frakcióvezetője elmondta: a vitanapot szükségessé tevő diplomáciai és biztonsági fejleményekről és az ezek következtében a jövő héten esedékes tárgyalásokról Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel, az Országgyűlés európai, nagy bizottságában ad tájékoztatást. Hétfőn V4-egyeztetés lesz, a hét második felében brüsszeli csúcstalálkozó, és mindkettőnek kiemelt témája a migránsok okozta válsághelyzet.

Kósa Lajos felidézte, hogy létezik egy nem nyilvános háttér-megállapodás az EU és Törökország között arról, hogy 400-500 ezer embert telepítenének át Törökországból az unióba. A brüsszeli csúcson derül ki, megpróbálják-e a forgatókönyvet elfogadtatni, aminek fő lépése a kötelező betelepítési kvóta erőltetése. Az Európai Bizottság migrációs biztosa, Dimitrisz Avramopulosz már el is küldte nekünk levelét, követelve a betelepítés megkezdését. A másik forgatókönyv is veszélyes, ez esetben Törökország nem fogja megállítani a bevándorlóhullámot – közölte a frakcióvezető, arra utalva: hírek szerint az uniós és török tárgyalásokon már több alkalommal felmerült Ankara oldaláról, hogy ha nem kapja meg a kért anyagi támogatást, fel is gyorsíthatja a migránsok uniós területre jutását.

A frakcióvezető kitért rá: 30–38 millió között van azok száma, akik már elhagyták az otthonukat. A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosításról hangsúlyozta: „a magyar emberek biztonsága nem lehet pártpolitikai kérdés, és az emberek biztonsága nem alkukérdés”. Más európai országokban is elfogadtak ilyen javaslatokat, amelyek a terrorveszély kapcsán bővítik az állam, a kormány lehetőségeit, és felhatalmazást adnak ideiglenesen alapjogok korlátozására. Hozzátette: az alkotmánymódosítás ügyében ellenzéki egységfront alakult ki, sem az MSZP, sem a Jobbik nem támogatja.

Kósa Lajos arról is beszélt: határozati javaslatban kéri a frakció a kormányt, indítson tájékoztató kampányt a külföldre utazóknak, elsősorban a fiataloknak, felhíva a figyelmet a veszélyekre, a közbiztonság ugyanis rendkívüli mértékben romlott Európában.

A Jobbiktól lapunk azt az információt kapta: részt vesznek a migrációval kapcsolatos vitanapon. A szocialisták elnökét, Tóbiás Józsefet is megkérdeztük, aki úgy válaszolt: Az MSZP álláspontja az, hogy a magyar emberek, a magyar állampolgárok biztonságának növeléséről kell, kellene vitanapot tartani az Országgyűlésben.

Rongálják a kerítést Szinte naponta indulnak újabb eljárások a déli határkerítés megrongálása miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint 2015. szeptember 15. óta mára száz fölé emelkedett az ügyek száma. Információink szerint az esetek kivétel nélkül a migránsok számlájára írhatóak. A rongálások célja az, hogy az ismét nagyobb számban érkező afrikaiak és ázsiaiak könnyebben juthassanak át a kerítésen. Csongrád megyében hamarosan száztizennégy embert állítanak bíróság elé a határzár tiltott átlépése miatt. Közülük ötvenöten a más által korábban már megrongált kerítésen keresztül érkeztek – derült ki a főügyész, Kopasz Zsolt tájékoztatásából. A határkerítés megrongálása a múlt év szeptemberében vált bűncselekménnyé, azután, hogy a T. Ház elfogadta a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvénycsomagot. Csütörtökön 54 illegális migránst fogtak el a rendőrök és katonák. (N. Á.)

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Hajózástörténet és repülőgéproncsok

Van a Balaton-felvidéki, festői Dörgicsén egy galéria, melyet egyszerűen csak Ólnak keresztelt tulajdonosa, a festő-grafikus művész Veszely Ferenc.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!