2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otvenketmilliarddal-tobb-jut-gyermeketkeztetesre-1935331/

Ötvenkétmilliárddal több jut gyermekétkeztetésre

A családok akár tízezreket is spórolhatnak a nyári közétkeztetésen
Ma már a gyermekek nagy többsége ingyen étkezik a bölcsődében és az óvodában, emellett a nyári szünetben is kaphatnak a rászoruló gyermekek térítésmentes étkeztetést. A 2010-es 27 milliárd forinttal szemben jövőre 79 milliárd forintot fordít a kormány a gyermekétkeztetésre.

Intézményi gyermekétkeztetésre csaknem két és félszer annyit költ a kormány, mint 2010-ben. A gyermekétkeztetésre fordított összeget a 2010-es 27 milliárd forintról 2018-ra 79 milliárdra növelik.

Korábban a szociálisan leginkább rászoruló gyermekek és a nagycsaládban (3 vagy több gyermekes háztartásban) élő vagy tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermekek ehettek fél áron a bölcsődékben, óvodákban. Míg a szociálisan érintettek az összes gyermek egynegyedét jelentették, a beteg, fogyatékos gyermekek 16 százalékos arányt képviseltek.

Évekkel ezelőtt a korábban fél áron étkező gyermekek is mentességet kaptak, továbbá azoknak sem kell fizetniük, akiknek tartósan beteg, fogyatékos testvérük van, illetve akik családjában az egy főre számított nettó jövedelem a minimálbér 130 százalékát nem haladja meg. Ez az intézkedés nagymértékben kiszélesítette a kedvezményezettek körét.

A 2010-es adatokhoz képest a bölcsődében és óvodában ingyenesen étkező gyermekek száma a 2016/17-es tanévre közel két és félszeresére, 269 ezerre emelkedett. Jelenleg a bölcsődések és óvodások együttesen 76 százaléka ingyen étkezhet. A statisztikák szerint 2010-hez képest megötszöröződött az ingyen étkező bölcsődések száma. Az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kap ingyenes étkezést.

A szünidei gyermekétkeztetés feltételeinek megteremtése is nagy előrelépés volt. A kormányzati álláspont szerint a gyermeknek is csak akkor van esélye kitörni a szegénységből, ha a szülők dolgoznak, segély helyett munkából élnek és a családok terhei csökkennek. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, és 2016-tól az önkormányzatoknak kötelezően gondoskodniuk kell minden iskolai szünetben a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetéséről. Idén nyáron már 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatal részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben azt a szülei igénylik.

Fotó: Kurucz Árpád

Jelentősen nő az ingyen étkezők száma

Számítások szerint a nyári szünet alatt egy gyermek közétkeztetésén akár 30-40 ezer forintot is meg tudnak spórolni a családok. A 2017. évi költségvetésben 6,67 milliárd forint áll rendelkezésre a szünidei gyermekétkeztetés céljára. Ez 26 százalékkal haladja meg a 2016. évi 5,3 milliárd forintot, a 2015. évi, akkor még pályázati úton folyósított 3 milliárd forintnak pedig mintegy 2,2-szerese. A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat kötelező feladatként szervezi meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban és 2017-ben valamennyi települési önkormányzat és család- és gyermekjóléti szolgálat számára tájékoztató levelet küldött. Továbbá külön azon önkormányzatok is kaptak figyelemfelhívást, amelyek nem, vagy a jogosultak számához képest nem megfelelő aktivitással látták el kötelező feladatukat.

Több mint kétszáz ilyen település van ma Magyarországon.

Hirdetés

Kiemelt

Ezen a héten indul a konvektorpályázat

Az 1,5 milliárd forintos keretet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakásszám-arányosan osztotta fel, a tárca becslése szerint az összeg 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!