2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otthonra-lelt-balnaban-szekely-nagyvasar-2454763/

Otthonra lelt a Bálnában a Székely nagyvásár

Jövőre újra megrendezik a budapesti Székely nagyvásárt, amelyet a hét végén tartottak első alkalommal a Bálnában – mondta el lapunknak Domokos István, a háromnapos rendezvény főszervezője.

Hozzátette: az eredeti színhely a Millenáris lett volna, de annak egy részét éppen felújítják, és ezért tartották a Székely nagyvásárt a Bálnában. – A felső szintet teljesen megtöltöttük, és a rendezvény, jelentősebb médiahírverés nélkül, várakozáson felül teljesített – értékelt.

Domokos István kifejtette: tavasszal már hagyományosan van Székely fesztivál a Millenárison – amit szintén ők szerveznek –, és ennek hozták létre az őszi rendezvénypárját. – A mostani, első Székely nagyvásáron száz termelő vett részt körülbelül kétezer, főleg székely termék védjegyes portékával. Volt száz­féle helyi sajt, illetve vadgyümölcsből készült szörp és lekvár, legalább ötvenféle havasi méz, valamint húszféle kolbász.

Fotó: Székely nagyvásár

Nagy sikerük volt az iparművészek portékáinak is

Köztük olyan is, amely makkal etetett sertésből készült. A kiállított termékek között fellelhető volt emellett a korondi kerámia, amely az UNESCO Élő Szel­lemi Örökség díjával kitüntetett Páll Ágoston korondi fazekasmester keze munkáját dicséri, de Csetri Dénes szalmafonó mester remekműveivel, valamint bőrdíszművesekkel, fából faragott termékekkel, hímzettekkel, házi szőttesekkel, varrottasokkal, valamint népi motívumokkal díszített ruházati termékkel is találkozhattak az érdeklődők – számolt be minderről a főszervező.

Az esemény fővédnöki tisztségét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere töltötte be. A szervezők célja az, hogy a nagyvásárral ízelítőt adjanak a hagyományos, minőségi és egészséges székely kézművestermékek bőséges választékából, bemutassanak egy csipetnyit Székelyföld rendkívül gazdag kultúrájából, gasztronómiájából, hagyományos konyhavilágából, valamint segítsék az ottani termékek és vállalkozások piacra jutását.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!