2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otszazmilliard-forintot-osztottak-szet-210169/

Ötszázmilliárd forintot osztottak szét

Az egészségügyben még az utolsó pillanatban is mentik az uniós pénzeket
Kevesebb mint egy hónappal az első uniós támogatási ciklus zárása előtt is írtak még ki egészségügyi fejlesztési pályázatot, miközben még a korábban elindított projektek közül is többnek kétséges az időbeni befejezése. Ezzel együtt is, a 2007 és 2013 közötti időszakra hazánknak megítélt uniós forrásokból mintegy 500 milliárd forintot kapott az egészségügy.

Szinte biztos, hogy soha olyan rövid határidő nem állt rendelkezésre uniós pályázat lebonyolítására, mint a legutóbb meghirdetett egészségügyi tendernél, amelyre december 4-től 11-ig lehet jelentkezni, és a hónap végéig le is kell zárni. Úgy, hogy összesen 23 milliárd forintot „kell” elkölteni; a pénzből felújítások, beruházások, eszköz-, műszer- és gépbeszerzések egyaránt támogathatók. A forrás még a 2007–2013-as unós támogatási ciklusból maradt meg, ezért is a sietség, a 2015. december 31-ig fel nem használt támogatásokat ugyanis vissza kell fizetni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejlesztéspolitikai államtitkársága szerint a pénz elköltésével nem lesz gond. Mint lapunk megkeresé­sére írták: „a konstrukció lényege, hogy egyes, hazai forrásból finanszírozott beruházások utólag uniós költségvetésből kerülhetnek elszámolásra”. Ezért – tették hozzá – csak olyan beszerzések, felújítások kapnak támogatást, amelyeket december 31-ig megvásárolnak, illetve amelyek addig megvalósulnak.

320 ezer bölcsődés és óvodás étkezhet naponta háromszor ingyen

Forrás: Bach Máté

320 ezer bölcsődés és óvodás étkezhet naponta háromszor ingyen

A kiírás azonban nem régebbi projektek utólagos finanszírozásáról, hanem a hozzájuk kapcsolódó új beszerzésekről szól. A „pénzmentés” lenne a célja egy másik pályázatnak is, amelyre a kormány ötmilliárd forintot különített el december 2-i határozatában. Ebből az otthoni szakápolási szolgálatok vásárolhatnának új eszközöket, orvosi gépeket, műszereket, ám a pályázatot lapzártánkig nem írták ki. Így azt nem tudni, hogy az otthonápolási pályázatnál egy-egy vállalkozásnak mennyi pénz áll majd a rendelkezésére, a kórházi tendernél viszont tudható, hogy a legjobb pályázatoknak akár 3 milliárd forintot is megítélhetnek. De aki nem a maximális összegre pályázik, annak is több tíz-, illetve százmillió forintos projekteket kell az ünnepekkel nehezített szűk egy hónap alatt lebonyolítania.

Nem a most kiírt uniós pályázat az egyetlen, amelynél a december végi záró határidő miatt igencsak szűkre szabott a megvalósításra rendelkezésre álló idő. Egy összesen 9 milliárd forintos keretösszegben meghirdetett, egyenként több száz millió forintra rúgó gép- és eszközcserét lehetővé tévő pályázatnál is csak szeptemberben-októberben születtek meg a támogatási döntések, ezeket november végéig kellett elvileg lezárni.

Az egészségügyi beruházások még akkor sem mindig bonyolódnak le zökkenőmentesen, ha nem szorít a határidő: a kormányzat uniós pályázati portálján közzétett 460 késedelmes projekt közül mintegy háromtucatnyiban érintettek egészségügyi fejlesztések. Ezek között van, amely -biztosan lezárható az év végével, mert szinte teljes egészében befejeződött, de olyan – jellemzően nagyobb – beruházások is, amelyeknél viszont jelentős a csúszás.

Kórház­adósság

Nem hozott végleges megoldást a kórházi tartozások nyár eleji, 60 milliárdos konszolidációja, a beszállítók ezért végleges megoldást sürgetnek. Jelenleg mintegy 45 milliárd forintra rúg a cégek felé fennálló kórházi tartozások összege – figyelmeztet a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). A szer­vezet szakértői szerint a helyzeten hosszú távon csak a finanszírozási rendszer új alapokra helyezésével, illetve bizonyos pénzügytechnikai intézkedésekkel lehet javítani. A MOBSZ szakértői egy védőháló felállítását szorgalmazzák, szerintük egy kamatmentes állami hitellel, készfizető kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen javíthatóvá válik a rendszer stabilitása. Emellett az életmentő eszközök áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését szorgalmazzák; nem tartják elfogadhatónak, hogy míg a gyógyszerek áfája 5 százalék, egy beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéter esetében 27 százalékos áfát kell alkalmazni.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Története során először főtáblás a Rosztov a BL-ben

A szerda esti selejtező-visszavágók végeztével véglegessé vált a labdarúgó Bajnokok-ligája 2016-17-es kiírása csoportkörének mezőnye.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!