2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otodevel-no-a-gyermekek-etkeztetesi-tamogatasa-515407/

Ötödével nő a gyermekek étkeztetési támogatása

További 800 millió forinttal emeli a kormány a gyermekek étkezetésére szánt összeget, így az iskolai szünidőkre kiterjesztett ingyenes étel biztosítására az eddigi 4,5 milliárd helyett már 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre – tudta meg a Magyar Idők.

A finanszírozási keret növelésének okairól Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár lapunknak elmondta: a tavaly nyári, rászorulóknak biztosított ingyenes menza utáni tapasztalatok sarkallták erre a tárcát. – Az önkormányzatok úgy vélték, a program jó, fontos, szükséges, és működik is, de a 440 forint egy napra jutó költség alacsony.

Azt javasolták, hogy emelkedjen az egy napra jutó finanszírozási támogatás költsége – fejtette ki az államtitkár, aki úgy fogalmazott: a cél nem pusztán az, hogy ezek a rászoruló gyermekek ingyen egyenek, hanem az is, hogy minőségében megfelelő ebédhez jussanak. Annak érdekében pedig, hogy ne silány, kevésbé jó minőségű ételt kapjanak a gyermekek, a kormány úgy döntött: 570 forintra emeli a napi költséget. Így a tavalyi 3 milliárd helyetti 4,5 milliárd forintot további nyolcszáz millió forinttal emeltük meg, így már 5,3 milliárd forint az állami finanszírozási keret – közölte Czibere Károly.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: noha az eredeti terv szerint az állam teljes egészében szerette volna vállalni a költségeket, az emelés miatt nem lehet azt tartani, hogy az állam fizessen mindent, most az önkormányzatoknak is be kell szállniuk a finanszírozásba. Elképzelhető azonban, hogy jövőre már minden önkormányzat 100 százalékos állami támogatás mellett lássa el a rászorulókat. – Az előzetes számítások szerint egyébként a települések mintegy 85 százaléka így is teljes támogatást kap – hangsúlyozta Czibere Károly.

Ismert: ezen a héten kezdődik az első olyan iskolai szünet, amikor a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek naponta egyszer ingyen kapnak meleg ételt. A kormány tavaly hozott döntése értelmében ugyanis idén minden iskolai szünetben részesülnek a rászorulók térítésmentes étkezésben.

Hirdetés

Kiemelt

Egészségügyi dolgozók tüntetnek a Kossuth téren

A magyar egészségügy helyzete miatt fejezték ki elégedetlenségüket demonstrálók péntek este a budapesti Kossuth téren.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!