2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otmilliard-forintos-koltsegvetesi-csalas-2332957/

Ötmilliárd forintos költségvetési csalás

Nem fizetett adót, szakképzési hozzájárulást és egyéb járulékot a bűnszervezet

Újabb két tagja ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség annak a fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bandának, amelyből 132 tag ügyét 2015 októberében már bíróság elé vitték. A bűnszervezet az államnak összességé­ben több mint ötmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott, és a vád alá kerültek részben egy országosan működtetett, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjai, részben a bűnszervezet adó- és járulékelkerülésre irányuló szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások képviselői voltak.

A 2015-ös vádemeléssel párhuzamosan tovább folytatódott a kiterjedt bűnözői hálózat felgöngyölítése, amelynek eredményeként újabb vállalkozók ellen emeltek vádat. A most megvádolt két vállalkozó a bizonyítékok szerint 2014 előtt éveken át folyamatosan, összességében jelentős, több tízmillió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek azzal, hogy nem fizették meg az általuk vezetett vállalkozásoknál alkalmazott munkavállalók foglalkoztatása után a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, valamint a nyugdíj- és egyéb járulékokat.

A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk

Fotó: Bach Máté

A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk

Emellett valótlan tartalmú számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentették az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségüket is. Mindennek érdekében a vádlottak színlelt munkaerő-kölcsönzési megállapodásokat írtak alá az erre szakosodott bűnszervezet képviselőjével, aki olyan cég nevében járt el, amely csupán papíron foglalkoztatta és kölcsönözte ki azokat a dolgozókat, akik valójában mindvégig a hozzájuk forduló vállalkozások alkalmazásában álltak. A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk. A fiktív munkaerő-kölcsönzéssel üzletszerűen foglalkozó – később csődbe vitt – vállalkozások az illegális tevékenységükért munkaerő-kölcsönzési díj címén jelentős összegeket számláztak az egyes cégek felé, majd az átutalt összeg egy részét visszaadták a cégvezetőknek.

A Heves Megyei Főügyészség a fentieken túl a közelmúltban még további nyolc gyanúsítottat vádolt meg az üggyel kapcsolatban többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával. A bűnösségüket beismerő és az általuk okozott vagyoni hátrány egy részét különböző mértékben megtérítő vádlottak lemondtak a tárgyalásról. A főügyészség részleges vagyonelkobzás mellett próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az esetükben.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!