2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/otmilliard-forintos-koltsegvetesi-csalas-2332957/

Ötmilliárd forintos költségvetési csalás

Nem fizetett adót, szakképzési hozzájárulást és egyéb járulékot a bűnszervezet

Újabb két tagja ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség annak a fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bandának, amelyből 132 tag ügyét 2015 októberében már bíróság elé vitték. A bűnszervezet az államnak összességé­ben több mint ötmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott, és a vád alá kerültek részben egy országosan működtetett, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjai, részben a bűnszervezet adó- és járulékelkerülésre irányuló szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások képviselői voltak.

A 2015-ös vádemeléssel párhuzamosan tovább folytatódott a kiterjedt bűnözői hálózat felgöngyölítése, amelynek eredményeként újabb vállalkozók ellen emeltek vádat. A most megvádolt két vállalkozó a bizonyítékok szerint 2014 előtt éveken át folyamatosan, összességében jelentős, több tízmillió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek azzal, hogy nem fizették meg az általuk vezetett vállalkozásoknál alkalmazott munkavállalók foglalkoztatása után a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, valamint a nyugdíj- és egyéb járulékokat.

A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk

Fotó: Bach Máté

A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk

Emellett valótlan tartalmú számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentették az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségüket is. Mindennek érdekében a vádlottak színlelt munkaerő-kölcsönzési megállapodásokat írtak alá az erre szakosodott bűnszervezet képviselőjével, aki olyan cég nevében járt el, amely csupán papíron foglalkoztatta és kölcsönözte ki azokat a dolgozókat, akik valójában mindvégig a hozzájuk forduló vállalkozások alkalmazásában álltak. A munkavállalóknak minderről nem volt tudomásuk. A fiktív munkaerő-kölcsönzéssel üzletszerűen foglalkozó – később csődbe vitt – vállalkozások az illegális tevékenységükért munkaerő-kölcsönzési díj címén jelentős összegeket számláztak az egyes cégek felé, majd az átutalt összeg egy részét visszaadták a cégvezetőknek.

A Heves Megyei Főügyészség a fentieken túl a közelmúltban még további nyolc gyanúsítottat vádolt meg az üggyel kapcsolatban többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával. A bűnösségüket beismerő és az általuk okozott vagyoni hátrány egy részét különböző mértékben megtérítő vádlottak lemondtak a tárgyalásról. A főügyészség részleges vagyonelkobzás mellett próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, továbbá pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az esetükben.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!